MÜCADELE HABER- Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Diyarbakır Şube Başkanı Abdussamed Ucaman, Diyarbakır’ın Lice ilçesinden Salda Gölüne, Kazdağılarından ikiz dereye, buradan Cerattepe’ye kadar orman kesimlerinin olduğunu ve bir doğa katliamının yaşandığını öne sürdü. Doğa katliamının durdurulması için yetkililere çağrıda bulanan Ucaman, aylardır Şırnak Cudi’de başlayan ve halen devam eden ağaç kesimleri uygulamasının aynısın Lice’de de yapıldığını iddia etti. 

 

Konuya ilişkin Tarım Orkam Sen, Ziraat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi (ZMO), Ekoloji Derneği ve ÖHD basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan ZMO Diyarbakır Şube Başkanı Ucaman, şu iddialarda bulundu: “Lice’de on binlerce ağacın kesimi yapılmaktadır.  Çok daha geniş bir alana yayılan ağaç damgalama işlemi ile birlikte kesim işlemleri 98 hektara yayılmış ve bunun Orman Bölge Müdürlüğü tarafından izni çıkarılmıştır.

 

Ağaçları kesilen ve orman ekosistemi yok edilen bu alandaki kesim hangi Orman planlama amacına hizmet etmektir? 98 Hektar alanda(140 stadyum) kaç ağaç damgalama işlemi görmüştür?  Kesim kimler tarafından Hangi yasal mevzuatla Hangi şirkete verilmiştir.  Ağaçlar hangi amaçla kesilmektedir, kesim hangi yılın programına dahil edilmiştir? Bunları ilgili kurum değerlendireme yapmış mıdır yoksa yasal mevzuat göz ardı edilerek gerçekleştirilmektedir. Bu kadar ağacın yok edilmesi oradaki floraya ve faunaüzerinde ne tür bir olumsuz etki bırakacaktır.Bunun çevresel etki değerlendirmesi yapıldı mı?

 

Hiçbir katkı yapılmadan bin yıllardır bölgede endemik bitkiler floradaki bitki deseni olarak bölgedeki bitki çeşitliliğini ve varlığını sürdüre gelmektedir. Binlerce yıldır kendi Ekolojik sistemi içinde oluşmuş tüm flora ve faunanınyaşamının varlığı olan bu bölgedeki ağaçları ile kaplı ormanımızın, yok edilmesine anayasal haklarımız çerçevesinde itiraz ediyoruz. Tüm canlı yaşamını yok etmek, kuraklığa, kıtlığa, salgına ve daha birçok çeşit hastalığa ve bütünüyle ekolojik krize davetiye çıkarmaktır.

 

Bizler sivil toplum kuruluşları olarak bir yörenin bitki örtüsünü hiçbir ön çalışma yapmadan, yine yörede yaşayan insanlar bilgilendirilmeden yok edilmesini doğru bulmuyoruz. Bu ve benzeri durumların takipçisi olacağımız ve tüm yasal hak ve hukuku sonuna kadar kullanacağımız kamuoyu ile paylaşıyoruz.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim