Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Diyarbakır’da yaşayan ve üreten sanatçılarla birlikte hareket eden Loading sanat mekanı, Diyarbakır’ın uluslararası alandaki sanatsal farkındalığını ve etkileşimini güçlendirmeyi amaçlıyor. Bu çerçevede oluşturduğu kütüphaneyle Diyarbakır’da -kurumsal ya da kişisel düzeyde- gerçekleşen çağdaş sanat etkinliklerini arşivlemek, bir veritabanı oluşturarak, araştırmacı ve sanatçılara ulaştırıyor.

 

Güncel sanatın içinde kendi tavrıyla var olacağı bir oluşum başlatmak isteğiyle yola çıkan Loading, yerleşik bir yapının parçası olmak yerine, var olan sanat ortamından beslenen aynı zamanda kendi söylemini geliştirip bu ortama yeni bir görüş alanı sunan bağımsız bir yapı olarak faaliyet gösteriyor.

 

Diyarbakır’da kâr amacı gütmeyen bağımsız sanat faaliyeti yürütenlerle ilk röportajımızı 2017 yılında kurulan Loading ile yaptık. Loading Koordinatörü Dicle Beştaş ve yürütücüleri Erkan Özgen, Cengiz Tekin ile yaptığımız röportaj şöyle;

 

“LOADİNG, DİYARBAKIR MERKEZLİ KÂR AMACI GÜTMEYEN BAĞIMSIZ BİR SANAT MEKÂNI”

1) Loading’i kısaca anlatır mısınız?

Loading: Loading, “Bir mekân iyidir...” sözüyle, kâr amacı gütmeyen, Diyarbakır merkezli bağımsız bir sanat mekânı olarak 2017 yılında kuruldu. Kuruluş amacını; Diyarbakır’da yaşayan ve üreten sanatçıların düşünce, üretim ve proje aşamasında karşılaştıkları sorunları konuşarak çözmek, kentin 2000’li yılların başından bugüne gelen güncel sanat pratiklerini arşivlemek, sanatçı dosyaları oluşturmak, Diyarbakır’ın uluslararası alandaki sanatsal farkındalığını ve etkileşimini güçlendirmeyi amaçlıyor.

 

Her ikisi de sanatçı olan Erkan Özgen ve Cengiz Tekin yürütücülüğünde başlayan bu yapının programlar koordinatörü rolünü Mimar ve Küratör Dicle Beştaş üstleniyor.

 

2) Yapılan çalışmalardan bahseder misiniz?

Loading: Pek çok söyleşi, atölye, video/film gösterimi, açılış etkinliği ve misafir sanatçı/araştırmacı programına ev sahipliği yaparak katılımcı kitlemizi genişlettik. Misafirlik programı kapsamında Loading, çeşitli disiplinlerden gelen kişileribelirlenmiş bir süre boyunca mekanında ağırlıyor ve çalışmalarını sürdürmeleri için alan sağlıyor. Loading'in bir sanatçı oteli olmaması gerektiğini savunuyoruz. Her başvuruyu, geliştirilecek bir proje fikri olarak ele alıyoruz. Başvuran sanatçı, küratör, yazar ya da araştırmacıların kalış sürelerinin bir araştırmaya ya da üretime yetecek şekilde ayarlıyoruz ve bu sürede bir paylaşımda bulunmasını bekliyoruz. Bu paylaşım bir atölyeolabileceği gibi, işin niteliği ve geldiği noktaya göre bir sunum ve sanatçı konuşması da olabiliyor.

 

 

“LOADİNG KÜTÜPHANESİ”

Loading arşiv çalışmalarının yanısıra, Loading Kütüphanesi’ni güncel-çağdaş sanat araştırmaları için genişletmekte, uluslararası sanat kurumlarıyla işbirliğine giderek, süreli sanat yayınları ve kaynak kitapların Loading üzerinden, bölgedeki sanat üreticileri ve genç sanat yazarlarına ulaşımını sağlamak için çalışmaktadır. Şu ana değin güncel sanat kitapları kütüphanesi ve bir sanatçı arşivi oluşturduk. 

 

Yapılan çalışmalardan bir kaçı şöyle;

Fotoğrafın Şedit Ekolojisi

Güncel Sanat Sempozyumu

Video Sanat Atölyesi

Siya Fatih Gürbüz- Her şey güzel olacak” sanatçı konuşması

Aram Dildar- “Geç Kalışa Hazinlik” yönetmen konuşması ve film gösterimi

 

''LOADİNG ARŞİV ÇARŞAMBA SOHBETLERİ''

Şimdilerde 2020 Temmuz ayından itibaren başlattığımız çevrimiçikonuşma programını olan  ''Loading Arşiv Çarşamba Sohbetleri'' ile sanatçıların çalışma konularını nasıl teorize ve pratize ettiği hakkında yaptığımız konuşmaları kayıt altına alıp Loading Art Space Youtube kanalımızda izleyicilerin erişimine sunuyoruz. Program, @loadingarchiveinstagram sayfasında portfolyolarısunulmuş sanatçı veya kolektiflerin, her çarşamba 20.00-21.00 saatlerinde, moderasyonu ve kolaylaştırıcılığı Dicle Beştaş’ın üstlediğiçevrimiçi ortamda yaptıkları sunumlarla devam ediyor.

 

''FOTOĞRAFIN ŞEDİT EKOLOJİSİ'' ATÖLYESİ

Diğer yandan ''Fotoğrafın Şedit Ekolojisi'' üst başlıklı atölye çalışmamız devam ediyor. Bu proje bir grup sergisi ve bir web arşiviyle sonuçlanan atölyeler üçlemesini içeriyor. Şiddetin sosyal ve çevresel etkilerini düşünerek fotoğrafın bu etkileri belgelemekte ve irdelemekteki imkan ve kısıtlarını tartışıyor. Bu atölyeler üçlemesi ile şiddet, ekoloji ve fotoğraf arasındaki ilişkilerigüncel kuramlar, sanatsal pratikler ve yeni saha araştırmalarıüzerinden irdelemeyi hedefliyoruz.

 

3) Loading’in hedefi nedir?

Loading: Diyarbakır ve çevresinde yaşayan sanatçıların ve sanat takipçilerinin düşünce, üretim, proje ve sergileme süreçlerinde olanak ve motivasyon sağlamak ve Diyarbakır’da uluslararası çağdaş sanat pratiklerini, bireylere daha ulaşılabilir kılmak için çalışıyoruz. Loading’in en önemli hedeflerinden biri 2000’li yıllardan günümüze, Diyarbakır’da -kurumsal ya da kişisel düzeyde- gerçekleşen çağdaş sanat etkinliklerini arşivlemek, bir veritabanı oluşturarak, araştırmacı ve sanatçılara ulaşılabilir kılmaktır.

 

“SUNUMLAR VE MİSAFİRLİK PROGRAMLARININ YANINA SERGİ PROGRAMLARI DA OLACAK”

Diyarbakır ve çevresinde yaşayan sanatçıların ve sanat takipçilerinin katıldığı bu online atölye dizisinde, dünya sanat ortamından bu alanda bilgisi ve deneyimleri sayesinde atölyelere katkıları çok değerli olan yürütücüler ile birlikte çalışıyoruz. Daha önce Loading misafirlik programı ile ilişkilerimizi devam ettirdiğimiz sevgili Eray Çaylı da bizimle birlikte eş yürütücü olarak tüm proje yükünü üsteleniyor. Projeyi küratörlüğünü Loading ekibinden Erkan Özgen ve Cengiz Tekin ‘in yapacağı bir sergi ile sonuçlandırmayı düşünüyoruz.Loading, şimdiye kadar yapmış olduğu atölyeler,etkinlikler, arşiv çalışmaları, sunumlar ve misafirlik programlarının yanına sergi programlarını da ekleyecek gibi görünüyor.

 

“DİYARBAKIR SANAT ORTAMI EMİNİM Kİ DÜNYA SANAT ORTAMINI ETKİLEYEBİLİR”

4) Çağdaş sanatın Diyarbakır’daki yeri nedir?

Loading: Çağdaş sanatın Diyarbakır’daki yeri tüm kentlerde nasılsa öyle olmalı diye düşünüyoruz ve hatta dünyanın herhangi bir kentinde bir sanat mekanı profesyonel olarak nasıl çalışıyorsa ve neler yapıyorsa Diyarbakır’daki sanat mekanları ve sanatçılar da o şekilde çalışmalı ama ne yazık ki sadece bazı kültür fonlarının yapmaya çalıştığı destekler ile bu işler yürümüyor . Vizyon kısmının eksik kaldığı dünya sanat ortamının merkezinde neler döndüğü dışında sadece bölgede sıkışmış ve gölgede kalan etkinliklerin sanat ortamını etkileyeceğini düşünmüyoruz. Öncelikle her şeyin hızlı bir şekilde yürümesi gerektiğini ve hemen her şeye ulaşma isteği birçok yanlışı beraberinde getiriyor. Sakin bir şekilde derdini anlatan bir Diyarbakır sanat ortamı eminim ki Dünya sanat ortamını etkileyebilir. Bu minvalde Loading küresel sanat ortamını yakından takip edip kurmuş olduğu yakın bir işbirliği ve takip ile tartışılan tüm sanat mevzularını Diyarbakır sanat ortamına getirip tartışma olanağı yaratıyor, bunun sonuçlarını genç ve dinamik sanat yapanlar ile derin bir ilişki kurarak yapmaya çalışan Loading profesyonel ilişki ağlarını buradaki sanatçılar ile paylaşıyor.

Editör: TE Bilisim