Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Diyarbakır'ın merkez Bağlar ilçesinin Muradiye Mahalle Muhtarı Dilek Demir Gazetemize 19 Ekim Muhtarlar Günü açıklamasında bulundu. Diyarbakır'ın tek kadın muhtarı olan ve 2. dönemini yaşayan Demir, mahalle sakinleri tarafından seviliyor ve birçok insana yardım eli uzatıyor.

 

Muradiye Mahallesi Muhtarı Dilek Demir şöyle konuştu, "Muhtarlık teşkilâtı ilk defa 1829’da İstanbul’da ve bilâd-ı selâsede (Üsküdar, Galata ve Eyüp) uygulamaya konuldu. Bunda amaç İstanbul’a göçü kontrol etmek, mahallelere giriş çıkışı denetim altına alarak güvenliği sağlamak ve yönetim aleyhinde yapılan dedikoduları önlemekti. İlk muhtarlar tayin yoluyla iş başına getirildi. Söz sahibi, seçilmiş, özgür ve ihtiyar’ gibi anlamlara gelen muhtar kelimesi, kendi kültürümüzün, hem kanaat önderi olma hem de yönetim konuları için geliştirdiği bir kavramdır. 19 Ekim 2015 tarihli ve 29507 sayılı Resmi gazetede yayımlanan Başbakanlık Genelgesi ile 19 Ekim, Muhtar günü olarak kabul edilmiştir.

 

Tüm muhtar arkadaşım Cumhuriyet değerlerimizin en alt bölümdeki temsilcileri olarak mahalle ve sokağındaki insanının huzur ve güven içinde olması için çaba sarf etmektedir. Bizde Muradiye Mahallesi Muhtarlığı adına elimizden gelen katkıyı sağlamaya çalışıyoruz. Kendi adımıza değil, temsil ettiğimiz mahalle sakinleri adına yetkili makamı taşıdığımız düşüncesiyle hareket ediyoruz.

 

Diyarbakır’ımızda bulunan 1048 mahalle muhtarlarımızın bulundukları köylerin ve mahallerin devletle olan iletişim kaynağıdır. Muhtarlar aynı zamanda devletimizin mahalle ve köylerdeki gözü ve kulağıdır. Böylesine önemli bir görevi üstlenen, demokrasimizin temel taşı, milletimizin güzide temsilcisi ve hizmetkârı muhtarlarımızın 19 Ekim Muhtarlar Günü’nü tebrik ediyor, kendilerine ve ailelerine sağlık, mutluluk ve esenlikler diliyorum.”

Editör: TE Bilisim