MÜCADELE HABER- Diyarbakır’da artan kornavirüs salgını vakalarında yaşanan artışa ilişkin Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Mehmet Şerif Demir ve Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey üyesi Halis Yerlikaya açıklamalarda  bulundu. Diyarbakır’da Mayıs ayına kadar vaka sayılarında düşüş yaşadığına ancak, Ramazan Bayramı ile birlikte artış  olduğuna dikkat çeken Demir,  Vaka sayılarındaki artışın nedeninin ‘normalleşme’ sürecine hızlı geçiştir. Özellikle bu ‘yeni döneme’ geçiş açıklamalarıyla birlikte insanlar eski normale dönüyormuş gibi davrandı. Maalesef bundan kaynaklı vaka sayılarında artışlar yaşandı” dedi.

 

Pandeminin başlangıç sürecinde Diyarbakır’da vaka sayısının düşük olduğuna işaret eden Yerlikaya, ise,  normalleşmenin başlatıldığı 1 Haziran’dan sonra yükselişe geçtiğini söyledi.

 

Diyarbakır’da Mayıs ayına kadar vaka sayılarında düşüş yaşadığına dikkat çeken  Demir, “Bayramla başlayan, sonraki son 10 günde çok ciddi vaka sayıları artışları oldu. Vaka sayısındaki artış hala devam ediyor. Günlük hala hastanelerde takip edilen covit-19 pozitif hastası ve olası covit-19 hastaları yani genel anlamda 250 civarında bir hasta var. Yoğun bakımlarda 20’nin üzerinde hasta bulunuyor” dedi.

 

Vaka sayılarındaki artışın nedeninin ‘normalleşme’ sürecine hızlı geçiş olduğunu belirten  Demir, “Türkiye’nin birçok ilinde, hem de Diyarbakır’da özellikle Haziran ayında sözde salgın biteceği yönünde bir algı oluşturuldu. Bu açıklamalar toplum nezdinde uyandırdığı bir rehavet oluştu. Üç ay devam eden toplumdaki hareket kısıtlılığının ardından özellikle ‘salgın bitiyor’ gibi açıklamalar, yine hızlı bir şekilde bu ‘yeni döneme’ geçiş açıklamalar ile birlikte insanlar eski normale dönüyormuş gibi davrandı. Maalesef bundan kaynaklı vaka sayılarında artışlar yaşandı” dedi. 

 

Demir, şunları söyledi:“Hem dünyada hem de Türkiye’de günlük paylaşılan verilere de baktığımızda salgının devam ettiğini, bazı yerlerde artarak devam ettiğini görüyoruz. Türkiye’de de baktığımızda hala bin civarında bir sayı var. Diyarbakır dahil bazı illerde haziran ayı ile birlikte artan bir durum var. Bugün salgın devam ediyor. Bizim elimizde olan en önemeli şey kişisel koruyucu önlemlerdir. Fiziki mesafe, maske takılması ve kişisel hijyen kurallarına mutlaka dikkat edilmeli. Bu tedbirler hem kendi sağlığımız, hem de toplum sağlığı için önemlidir.”

 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Diyarbakır ve bölge ilerinde vaka sayılarının yükselişe geçtiğine dikkat çekmişti. Türk Tabipler Birliği (TTB) verilerine göre ise, vaka sayılarının arttığı Diyarbakır’da normalleşme sonrası yaklaşık 24 bin kişi karantinaya alındığı, kişisel koruyucu önlemlerin alınmadığı ve vaka sayılarının daha da artmasından endişe edildiği belirtildi.

 

“1 HAZİRAN’DAN SONRA VAKALAR YÜKSELİŞE GEÇTİ”

Önceki gün açıklama yapan Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey üyesi Halis Yerlikaya, pandeminin başlangıç sürecinde Diyarbakır’da vaka sayısının düşük olduğuna işaret ederek, normalleşmenin başlatıldığı 1 Haziran’dan sonra yükselişe geçtiğini söyledi. Diyarbakır’da normalleşme sonrası vaka sayısının bin 500’ye yükseldiğine dikkat çeken Yerlikaya, Vaka sayısındaki bu hızlı artışın “ikinci dalga” olarak değerlendirilemeyeceğiz. İkinci dalga diyebilmemiz için birinci dalgadaki vakaların belirli seviyeye inmesi gerekiyor. Şu an yaşadığımız birinci dalganın içindeki piklerdir. İkinci dalgayı sonbahara doğru bekliyoruz. Virüsün etkisinin azaldığına ilişkin bir veri elimizde yok. Bunun ilacı bulunmadan tehlikenin geçmesi söz konusu değil. Felaket tellallığı yapmak istemiyoruz” dedi.

 

“İKİNCİ DALGA SÖZ KONUSU  DEĞİL”

3 gün önce gazetemiz konuşan Dicle Üniversitesi Covid-19 Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin ise, kentte ikinci dalganın söz konusu olmadığını belirterek, “Diyarbakır, Türkiye ortalamasının epey altındaydı. Geçen 3 ay süreci çok güzeldi. Ortalama vaka sayımız Türkiye’nin çok altındaydı. Ama maalesef 1 Haziran sonrası haklımızla oluşan rehavet sonrası vaka sayısında bir artık görüldü.  Diyarbakır’da artan vakalar ikinci dalga değildir. İkinci dalga olabilmesi için nüfusun büyük bir kısmının etkilenmesi gerekiyor. Biz vaka sayısında dikkat çekmek istediğimiz, pandemi sürecinde bu kadar vakamız yokken normalleşmede daha az vaka bekliyorduk. Ama bu normalleşme sürecinde daha fazla vaka sayısına ulaşınca buna dikkat çekmek istedik. Yoksa ikinci dalga söz konusu değildir. Belki aralık sonrası dünyada ve ülkemizde ikinci dalga yaşanabilir” demişti. 

 

“SICAK HAVA VİRÜSÜN BULAŞICILIĞINI AZALTMAZ”

Öte yandan Bilim Kurulu’nun halk sağlığı uzmanı Prof. Levent Akın, iddiaların aksine sıcak havanın korona virüsünün bulaşıcılığını azaltmadığını söyledi  Akın, “sıcak virüsün etkisini kırıyor” iddiasının Diyarbakır’daki vaka artışlarıyla ‘yalanlanmış’ olduğunu söyledi.  Akın, “Demek ki sıcak virüsün yayılmasını engellemiyormuş. Eğer engellemiş olsaydı Diyarbakır’daki bu vakalarla karşılaşılmazdı. Diyarbakır’da siz de rahat olun. Rakamlar kaygı verecek gösterge sunmadı. Diyarbakır bölgesindeki sıkıntı en fazla bir hafta daha sürer. Köy kapatma gibi vakalarla önümüzdeki süreçte de karşılaşılabileceğiz” dedi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim