Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Yeniden Refah Partisi Diyarbakır İl Başkanı Ali Erdem ve beraberindeki parti yöneticileri gazetemize nezaket ziyaretinde bulundu. Türkiye ve Diyarbakır gündemini değerlendiren Erdem, tam kapanma sonrası esnafa verilecek olan 3-5 bin TL yardımın 25-30 bin TL kira ödeyen esnaf için yeterli olmayacağını belirterek bu yardımların esnafın zararını karşılamayacağını söyledi. Erdem, Pandemi sürecinde en çok etkilenenin kayıt dışı çalışanlar olduğunu belirterek hükümetin bu anlamda yardımlar da yapması çağrısında bulundu. Erdem, "Toplumun önemli kesimi bu geçici işlerde dediğimiz bu kayıt dışı çalışanlardır. Dolayısıyla bu kayıt dışı çalışanlar bu desteklerden büyük ölçüde yararlanamıyor. Bunu görmek gerekiyor. Hükümetin bu anlamda da bir çalışma yapması gerekiyor.” dedi.

 

Öte yandan 2020 yılında yaptığı bir basın açıklamasıyla 2021 yılını Diyarbakır yılı olması için kentte siyasi parti, STK ve kanaat önderleriyle görüşün Erdem, Diyarbakır’da ortak aklı bir araya getiremediğini söyledi. Erdem, Diğer siyasi partilerin birbiriyle olan tavırları ve siyasi bir çıkar anlayışından kaynaklı ortak aklı bir türlü toparlayamadık. Biz yine de gücümüzü yettiği kadar sesimizi çıkartacağız. Partimizin genel merkezi Türkiye için bizde Diyarbakır için varız.” Diye konuştu.

 

“SUR’DAKİ KONUTLARI TURİZM BAKANLIĞI YAPMALIYDI”

Yeniden Refah Partisi Diyarbakır İl Başkanı Ali Erdem’in açıklamaları şöyle, “Diyarbakır gündeminde ilk başta işsizlik var. Ciddi bir işsizlik oranı ve ne yapacağını bilemeyen genç ordusu var. Tabi sadece Diyarbakır değil bu tüm Türkiye’nin sorunudur. İkinci bir konuda değerlerimiz olan tarihi eserlerimizin aslına uygun restorasyon yapılmamasıdır. Biz Sur’da yapılan konutlarla ilgili de ilk gün tavrımızı koymuştuk. Bunlar TOKİ denetiminde değil de Turizm Bakanlığı tarafından yapılması gerektiğini söyledik.

 

“DİYARBAKIR’DA ORTAK AKLI BİR TÜRLÜ TOPARLAYAMADIK”

Biz 2020’de bir basın açıklamasıyla 2021 yılını Diyarbakır yılı olması için bir çağrıda bulunduk. Bütün siyasi partiler, STK’lar ve kanaat önderleriyle bir araya gelip sadece bir yılına Diyarbakır’ın sorunlarına değinelim dedik ama maalesef birçok siyasi partilere yapığımız ziyaret sonucu bir netice elde edemedik. Diğer siyasi partilerin birbiriyle olan tavırları ve siyasi bir çıkar anlayışından kaynaklı ortak aklı bir türlü toparlayamadık. Biz yine de gücümüzü yettiği kadar sesimizi çıkartacağız. Partimizin genel merkezi Türkiye için bizde Diyarbakır için varız.

 

“2021 YILINI DİYARBAKIR YILI OLMASINI İSTEDİĞİMİZDE 3 KONUYU ELE ALDIK”

1. Geleceğimiz olan gençlerin madde bağımlılığından kurtarıp onlara istihdam sağlamak. 2. Diyarbakır’ın işsizlik sorunu ve 3. Tarihi mekanlarımızı aslına uygun restorasyonu yapılıp turizme kazandırılması çalışmaları yapmaktı.  Bu çalışmayı biz parti olarak başarmamız biraz zor çünkü bu bir memleket meselesi ve bu sorunu da memleketteki herkesin bir araya gelmesi lazım. Biz yine de bu sevdadan vazgeçmeyeceğiz. Diyarbakır bizim için bir sevdadır.

 

“HÜKÜMETİN KAYIT DIŞI ÇALIŞANLARA YARDIM YAPMASI GEREKİYOR”

Tam kapanmadan sonra esnafa verilen paketlerin hiçbir şeklide esnafın açığını kapatmaz. 25-30 bin TL kira veren esnaf var. Bundan dolayı esnaf zararda. Devletin verdiği yardım bu zararı ne kadar karşılayabilecek? Yani yetersiz. Tabi hiç yoktan da iyidir. Ayrıca bu süreçte kayıt dışı çalışanlarda ciddi sıkıntılar yaşadı. Yapılan desteklerde SGK’lı olmayanlar gözden kaçınıldı. Biz biliyoruz ki enformel sektör dediğimiz yani kayıt dışı çok sayıda çalışan insan var. Toplumun önemli kesimi bu geçici işlerde dediğimiz bu kayıt dışı çalışanlardır. Dolayısıyla bu kayıt dışı çalışanlar bu desteklerden büyük ölçüde yararlanamıyor. Bunu görmek gerekiyor. Pandemide kayıt dışı çalışanlar görmezden gelindi. Hükümetin bu anlamda da bir çalışma yapması gerekiyor.

 

“İKTİDAR OLURSAK DİYARBAKIR İÇİN 3 ÖNEMLİ PROJEMİZ VAR”

Genel merkezimiz Diyarbakır için 3 tane ciddi proje istemindedir. Allah nasip eder, iktidara gelirsek 1. Karacadağ’da kurulacak Perlit fabrikası için projesi hazırlanıyor. 2. Bismil ovasında tarladan pamuğunu alıp dünyanın en iyi kumaşını yapıp Ortadoğu ve dünyaya yayacak bir fabrika ve 3. Hani, Eğil, Dicle ve Kocaköy ilçelerimizin ortasında Torku ve Ülker benzeri bir gıda marka yaratmak. Bunun araştırmasını yaptık ve gerçekleşirse yaklaşık 250-300 bin insanın iş istihdamını sağlanacak. Evet, ciddi bir maliyet ama bir devlet için bişey değildir. Daha öncede Rahmetli Necmettin Erbakan Hocamız bunu yaptı. Diyarbakır nüfusu 100 bin iken 10 binlik bir TEMSAN fabrikası kurdu ama maalesef sadece temelde kaldı.”

Editör: TE Bilisim