Fatih SURUÇ- Sultan TAŞKIN

MÜCADELE HABER- Diyarbakır Sakarya Caddesi Dernek Başkanı Emel Nursel Örnek ile bir röportaj gerçekleştirdik. 500’e yakın esnafın olduğu cadde de tam kapanmayla iş yerlerini kapatan esnafın 200-300 Bin TL’ye yakın alınan malın onlara zarara uğrattığını söyleyen Örnek, “Esnafımız çok ciddi bir sıkıntı içindedir. Tam kapanma esnafın tepkisine neden oldu. Daha önceden bildirilseydi ya da 15-20 gün önce alınmış olsaydı bu karar en azından bu kadar sıkıntı çekilmezdi. Esnaf hazırlığını yapıp 200-300 bin TL mal aldı ve elinde kaldı. Ödeme konusunda esnaf büyük sıkıntı yaşadı.” Dedi.

 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin caddeyi iyileştirme çalışmalarından da söz eden Örnek, hedeflerinin caddeyi açık bir AVM haline gelmesi olduğunu söyledi. Örnek, “Derneğin yönetimi olarak öncelikle alt yapı sorununu hallettik. DEDAŞ’ın elektrik direklerini kablolarını yerin altına alınması, bütün caddelerin geneline doğalgazın çekilmesi ve ardından şuanda devam eden Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan projenin hayata geçirilmesi bu projenin içerisinde otomatik kepenkler, cebe giydirmeler, bina boyaları, bazalt taşı, ışıklandırma, çeşmeler yani genel olarak Sakarya Caddesini şu an ki çalışmalarla birlikte dernek olarak hedefimiz açık bir AVM haline getirmek.” Diye konuştu.

 

Bağlar Sakarya Caddesi Dernek Başkanı Emel Nursel Örnek, gazetemizin sorularını şöyle yanıtladı:

 

“TOPLAMDA 500’E YAKIN ESNAFIN BULUNDUĞU BİR ÇARŞI”

Mücadele Haber: Dernek adına neler yapıyorsunuz?

Emel Nursel Örnek: Sakarya Caddesi toplamda 500’e yakın esnafın bulunduğu ve kentin en yoğun olduğu çarşılarındandır. Ortalama günlük 20 bin insanın gelip alışveriş yaptığı bir çarşı bu çarşının en ihtiyacı olan şey de dernekleşip bir birlik beraberlik içinde caddenin var olan problemlerini çözmektir. Toplamda 25 tane yönetici arkadaşımız ve 400’e yakın üyemiz var.

 

“HEDEFİMİZ AÇIK BİR AVM HALİNE GETİRMEK”

Derneğin yönetimi olarak öncelikle alt yapı sorununu hallettik. DEDAŞ’ın elektrik direklerini kablolarını yerin altına alınması, bütün caddelerin geneline doğalgazın çekilmesi ve ardından şuanda devam eden Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan projenin hayata geçirilmesi bu projenin içerisinde otomatik kepenkler, cebe giydirmeler, bina boyaları, bazalt taşı,  ışıklandırma çeşmeler yani genel olarak Sakarya Caddesini şu an ki çalışmalarla birlikte dernek olarak hedefimiz açık bir AVM haline getirmek. Özel güvenlik, kamera sistemleri, banka ATM’leri, insanların sağlıklı bir şeklide ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri su, simit, mısır gibi ürünlerin satılması bu konuyla ilgili çok güzel çalışmalarımız var. Genel olarak Sakarya caddesini sağlıklı bir şekilde ve güzel bir şekilde yürütmek adına çalışmalarımız var.

 

“ESNAFIN 200-300 BİN TL MALI ELİNDE KALDI”

Mücadele Haber: Sakarya Caddesi esnafı pandemiden nasıl etkilendi?

Emel Nursel Örnek: Pandemi sürecinden tabi ki de Sakarya Caddesi esnafı da etkilendi. Caddemizin işlek olmasından dolayı kira fiyatları da yüksektir. Tam kapanmada işyerlerin kapalı olması ve bayramda yapılacağı düşünülen alışverişin olmaması da esnafımızı zorladı. Esnafımız çok ciddi bir sıkıntı içindedir. Tam kapanma esnafın tepkisine neden oldu. Daha önceden bildirilseydi ya da 15-20 gün önce alınmış olsaydı bu karar en azından bu kadar sıkıntı çekilmezdi. Esnaf hazırlığını yaptı 200-300 bin TL mal aldı getirdi ve elinde kaldı. Ödeme konusunda esnaf büyük sıkıntı yaşadı.

 

ORTALAMA 10-15 BİN ARASI GİDER VAR

Mücadele Haber: Esnaf verilen destekten memnun mu?  

Emel Nursel Örnek: Verilen destek 3 bin bizim cadde çoğunlukla ev tekstili, konfeksiyon ve ayakkabı sektörüne hitap ediyor tabi ki başka sektörler de var ama çoğunlukla bu sektörlere hitap ediyor şu an da 3 bin gibi bir destek veriliyor. Bizim esnafımıza yani bu para esnafımızın 1 aylık fatura giderini bile karşılamıyor. Sakarya Caddesi’nin bugün bir elemanın ödemesi hariç giderek olarak ortalama 10-15 bin arası gideri var. Yani ay da 10-15 bin gibi gideri olan bir yerin 3 bin TL gibi ve bir kereye mahsus verilen bir hibenin ne gibi bir faydası olabilir ki? Tümüyle yetersiz biraz dahi olsa esnafın giderlerine yakın bir rakam verilmiş olsaydı esnaf az da olsa zararını karşılamış olurdu.

 

Mücadele Haber: Son olarak eklemek istediğiniz?

Emel Nursel Örnek: Genel olarak esnafımızın ekonomik yönden yaşamış olduğu sıkıntılar pandemiden önce de böyleydi. Tabi pandemi ile biraz daha esnafın sırtına Türkiye genelinde bir yük yüklenmiş oldu. Bugün en çok sıkıntı yaşayan ve en çok zarar gören esnaftır. Bu konu da en çok desteğin sağlanması gereken kişilerin esnaflar olması gerekiyor.

Editör: TE Bilisim