Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Fiyatları arttırmak için pusuda bekleyen fırsatçılar her Ramazan ayı olduğu gibi bu Ramazan'da da boş durmadı. Birçok üründe olduğu gibi yumurtada da fahiş oranlarda zam yapan “Ramazan fırsatçıları” tüketicinin cebini yakmaya devam ediyor.  Özellikle de dar gelirli ailelerin kahvaltıda tükettiği protein deposu yumurtaya fırsatçılar beklenmedik bir şekilde zam yaptı.  Zammın gelmesiyle birlikte Diyarbakır’da da pazar ve dükkanlar yumurta fiyatı adeta tavan yaptı. Daha önce 8-10 liradan satılan yumurtanın kolisi, Ramazan ayına sayılı günler kala 14 liraya çıkarak dar gelirli vatandaşın cebini yaktı.  Yumurta zammından aracıları sorumlu tutan yumurta satıcıları, Ramazan ayında yumurta fiyatının daha da yükseleceğini belirtirken, yapılan zamma sert tepki gösteren vatandaş ise, denetimlerin artırılmasını ve fahiş fiyat uygulayan “Ramazan fırsatçıları”na ceza kesilmesi için yetkilileri göreve çağırdı.

 

8 LİRADAN 14 LİRAYA ÇIKTI

Kırmızı ve beyaz et ile daha birçok gıdayı alma imkanı olmayan  dar gelirli aileler, kahvaltının vazgeçilmezi olan yumurtaya yapılan zamla birlikte adeta şok yaşarken, yumurta satıcıları ise yükselen fiyattan toptancıları sorumlu tuttu. Koronavirüs salgını ve yaklaşan Ramazan ayı nedeniyle vatandaşların gıdaya yöneldiğini belirten yumurta satıcısı, Ahmet Demir de yapılan zamma tepkili olduğunu savundu. Salgın öncesinde pazar ve dükkanlarda yumurta kolisinin 8-10 lira arasında satıldığını kaydeden Demir, yaklaşan Ramazan ayı nedeniyle yumurta fiyatının 14 liraya yükseldiğini söyledi.

 

FİYATLAR DAHA YÜKSELECEK

Yapılan zammın kendileriyle ilgili olmadığını belirten Demir,  “Daha düne kadar 8-10 liraya sattığımız yumurta bugün 14 liraya satıyoruz. Ramazan ayının gelmesiyle fiyatların daha da yükselmesini bekliyoruz. Bu durum bizi de vatandaşları da olumsuz etkiliyor.  Yapılan bu zam biz esnafın değil fırsatçılık yapan toptancıların işidir. Bizler esnaf olarak vatandaşa bu zor günlerde yardımcı olmak istiyoruz.  Fakat artan fiyatlardan dolayı bizler de zam yapmak zorunda kalıyoruz. Fiyatların yükselmesiyle hem dar gelirli vatandaşın hem de biz esnafın alım gücü  düştü ve bu yüzden tezgâhlarımız boş kaldı. Yetkililer denetimlerini artırsın ve Ramazan fırsatçılarına asla geçit vermesin. Her Ramazan ayında fırsatçılar boş durmayarak birçok üründe kafalarına göre zam yapıyor. Yetkililer bunun önüne geçsin” dedi.

 

RAMAZAN FIRSATÇILARINA GEÇİT VERİLMESİN

Her Ramazan ayında fırsatçıların birçok ürüne gizli zam yaptığını belirten vatandaşlar ise yapılan zamma tepki göstererek, yetkilileri göreve davet etti. Dar gelirli ailelerin, yumurta dahil birçok üründe yapılan zam nedeniyle eve gıda ürünü götüremediğini kaydeden vatandaşlar, “ Her Ramazan ayında fırsatçılar boş durmuyor. Kimi fırsatçılar, merdiven altı üretim yapıp halkın sağlığıyla oynarken, kimi vicdansızlar da özellikle fiyatı uygun olması nedeniyle vatandaşın çok tükettiği ürünlerde zam yaptı ve yapıyor.  Bu sıkıntılı zamanda ve yaklaşan Ramazan ayında bu zammı yapanları kınıyoruz. Ramazan ayı birbirine yardım etme, birbirini koruma, darda olana sahip çıkma, aç olanı doyurma, açıkta olanı giydirme ayıdır. Bu hayırlı ayda herkes birbirini düşünmeli. Ama maalesef vicdandan ve merhametten yoksun bazı kişiler bu süreci fırsata çeviriyor.  Yetkililer bu fırsatçılara geçit vermesin. Denetimleri artırıp gereken cezaları versin” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

Editör: TE Bilisim