Orhan YALÇIN

MÜCADELE HABER- Diyarbakır’da 35  yılı aşkındır  sağlık emekçilerinin yaşadığı ve 7 Ocak 2021’de yapılan teliğat ile en geç 15 gün içinde boşaltılması istenen; ancak pandemi ve kış mevsimi koşulları göz önünde bulundurulması nedeniyle Başsavclık kararıyla  boşaltılması 2 ay ertelenen  Yenişehir  İlçesi  Köşkler Mahallesi’ndeki yaklaşık 120 nüfuslu 19 hanenin İl Sağlık Mdürlüğü’nün kararıyla 1 Nisan 2021 itibariyle 90 gün içinde boşaltılması için  Yenişehir Belediye Başkanlığı Yapı Kontrol Müdürlüğünce yazı gönderildi. Öte yandan tahliye edilip yıkılacak alana 112 Acil Toplanma Merkezi’nin yapılacağı iddia edildi.

 

Gazetemizn 25 Ocak 2021’de manşetten verdiği “Sağlık emekçilerini şoke eden tebliğ!”başlıklı haberde olduğu gibi sağlık emekçileri,  gidecek yerleri olmadığı için yetkililerden yardım talebini yineledi.  Söz konusu hanenin boşaltması için Yenişehir Kaymakamlık Makamının 7 Ocak 2021 tarihli tebliğ ve tebellüğ yazısında mülkiyetinin (tahsisi) Sağlık Bakanlığı’na ait olduğu belirtilen taşınmaz malın,  1 Nisan 2021’de Yenişehir Belediye Başkanlığı Yapı Kontrol Müdürlüğünce gönderilen tebliğ yazısında mülkiyetinin bu kez Maliye Hazinesi’ne ait olduğu açıklaması ise dikkat çekti.

 

Ayrıca,  7 Ocak’ta sağlık emekçilerine gönderilen tebliğ ve tebellüğ yazısında ‘malın işgal edildiği’ gerekçesiyle boşaltılması istenirken, 1 Nisan’da  gönderilen yazıda ise  Hıfzısıhha Lojmanlarında ‘ikamet etme hakkınızın bulunmadığı’  belirtildi.  Sağlık emekçilerine gönderilen tebliğ ve tebellüğ yazsında taşınmaz malın mülkiyetinin Sağlık Bakanlığı’na ait olduğu görülürken, gönderilen son yazıda ise Maliye Hazinesi’ne ait olması kafaları karıştırdı.  Bu duruma anlam veremediklerini dile getiren sağlık emekçileri, yetkililerden ev talebinde bulundu.

 

Diyarbakır’da 35  yılı aşkındır  sağlık emekçilerinin ikamet ettiği ve ilkin Sağlık Bakanlığı’na tahsisli  olduğu açıklanan; ancak mülkiyetinin daha sonra Maliye  Hazinesi’ne ait olduğu belirtilen Yenişehir  İlçesi  Köşkler Mahallesi’ndeki tapusu olmayan evlerin 7 Ocak 2021’den itibaren 15  gün içinde boşaltılması  istenmişti. Yenişehir Kaymakamlık Makamınca  polisler eşliğinde kendilerine verilen tebliğ yazısını tebellüğ ettiklerini belirten sağlık emekçileri, koronavirüs salgını ve kış mevsimi koşulları düşünülmeden bu evlerin boşaltılması kararına sert tepki göstererek, yetkililerden yardım çağrısında bulunmuşlardı.

 

"112 Acil Çağrı (toplanma) Merkezi yapılacak"

Gazetemizn 25 Ocak 2021’de manşetten verdiği “Sağlık emekçilerini şoke eden tebliğ!”başlıklı haberin ardından  mahkemeye başvuran sağlık emekçileri, ocak ayında boşaltılması istenen 19 hanenin, pandemi ve kış şartları nedeniyle Başsavcılık kararıyla tahliye kararının  ertelendiğini dile getirdiler. Evlerin boşaltılması için 1 Nisan’da kendilerine yeniden tebligat gönderildiğini dile getiren sağlık emekçileri, “Ocak ayında 15 gün için evlerimizn boşaltılması istendi; ancak  kış ve pandemi nedeniyle Başsavcılık kararıyla bu süre 2 aya uzatılmıştı. Bu sürenin de dolmasıyla bize 15 gün içinde burayı yeniden tahliye etmemiz istendi. Bunun üzerine İl Sağlık Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmeler neticesinde bize 4 ay daha süre verildi. Ancak, Yenişehir Belediyesi yapılacak proje nedeniyle bu süreyi 3 aya indirerek biz tebligat gönderdiler. Yani bizle bu evleri 3 ay içinde tahliye etmemiz gerekiyor. Yaşadığımız yerin yıkılıp burada 112 Acil Çağrı (toplanma) Merkezi'nin yapılacağı söyleniyor.” dediler.

 

"Gidecek yerimiz yok"

Taşınmaz malın  daha önceki tebligatta  ‘işgal edildiği’  gerekçesiyle son tebigatta ise ‘ikamet etme hakkınız bulunmadığı’ gerekçesiyle boşaltılmsı istenen 19 hanede yaklaşık 120 nüfusun bulunduğuna  dikkat çeken  sağlık emekçileri,  söz konusu hanelerin  tümünde sağlık emekçilerinin yaşandığını öne sürdüler.  Barakayı andıran bu evlerde 35 yılı aşkındır  çocuklarıyla birlikte  barındığını kaydeden sağlık emekçileri, 35 yıldan bu yana kendilerine tahsis edilen bu baraka evleri, kendi imkan ve çabalarıyla oturacak duruma getirdiklerini  söylediler. 5 yılda bir  devlete  bin 500-2 bin lira  ‘işgaliye ücreti’  ödediklerini  iddia eden sağlık emekçileri, gidecek yerleri olmadığını belirterek,  sorunlarının çözülmesini istediler.

 

3 ay içinde tahliye edilmeli

Yenişehir  İlçesi  Köşkler Mahallesi’ndeki tapusu olmayan evlerin birinde bir kız çocuğuyla birlikte yaşayan  Nedime Demir, Türkçe bilmediği için Kürtçe olarak yaptığı açıklamada , “90 gün içinde evleri tahliye etmemiz istendi; ancak gidecek yerimiz yok. Benim eşim de sağlık emekçisiydi  hayatını kaybetti.  Şu an bir kız çocuğumla tek başınayım. Biz yıllardır burada yaşıyoruz.  Bizim başka evimiz yoktur. Burada 19  hane var. Su ve elektrik faturalarımızı ödüyoruz. İşgaliye vergimizi ödüyoruz. Yani biz devletin emriyle buraya geldik. Bu evlerin hiçbirinin tapusu yoktur. Burası bizim hakkımızdır, bize verilsin” dedi. Karara tepki gösteren diğer sağlık emekçileri de  devletin emriyle buraya yerleştiklerini ve buradan çıkmayacaklarını  belirterek, “Bu evlere bir sürü masraf yaptık ve her şeyi kendi cebimizden verdik. Bizler burayı boşaltmayacağız.  5 yılda bir devlete bin 500-2 bin lira arasında  “işgaliye” ücreti ödüyoruz” diyerek yetkililerden sorunlarının çözüme kavuşması için çağrıda bulundular. 

 

Yenişehir Belediye Başkanlığı’ndan tebliğ

Yenişehir Belediye Başkanlığı Yapı Kontrol Müdürlüğünce 1 Nisan 2021’de 19 haneye gönderilen tebliğ yazısında  şöyle denildi:

“Dağtım Yerlerine

İlimiz Yenişehir Köşkler Mahallesi, Yaradanakul Caddesi 803 ada 9 nolu parsel üzerinde bulunan mülkiyeti Maliye Hazinesi’ne ait olan Hıfzısıhha Lojmanları’nın tarafınızca kullanıldığı, söz konusu lojmanda ikamet etfme hakkınızın bulunmadığı ve lojmanları 90 gün içinde tahliye etmeniz gerektiği aksi takdirde Belediyemizce 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu’n 75. maddesi  gereği tahliye işlerinin başlatılacağı hususunu bilgilerinize rica ederim.”

 

7 Ocak tarihli  tebliğ tebellüğ yazısı  

Yenişehir Kaymakamlık Makamınıca 7 Ocak 2021’de söz konusu mahallade yaşayan sağlık emekçilerinin  gönderilen tebliğ  (bildiri)  tebellüğ (kabul etme)  yazsında  şöyle denilmişti:

  “Tebliğ  tebellüğ belgesi”

Yenişehir Kaymakamlık Makamının 07.01.2021 tarih E-73910415-000-16 sayılı yazısında Sağlık Bakanlığı’na tahsisli  Yenişehir  İlçesi  Köşkler Mah. 803 ada 9 parsel numaralı taşınmazın işgal edildiği ve bu sebeple 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 75. maddesi “işgal edilen taşınmaz mal, idarenin talebi üzerine, bulunduğu yer mülki amirince en geç 15 gün içinde tahliye ettirilerek, idareye teslim edilir” hükmüne istinaden tebliğ tarihi itibariyle bulunduğunuz taşınmazı  15 gün içerisinde boşaltmanız gerektiği hususu ile ilgili gerekli bilgi verilerek, imzası ile tebliğ edilmiş olup;  iş bu tebliğ tebellüğ  belgesi tarafınızca düzenlenerek imza altına alınmıştır.”

 

 

Editör: TE Bilisim