Orhan YALÇIN

MÜCADELE HABER- Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan, Sakarya'da Mardinli işçilere yönelik yapılan saldırıya ilişkin yazılı açıklama yaptı.  Her iki taraftan alınan bilgiler doğrultusunda, olayın ırkçı bir saldırı olmadığını belirten Bozan, saldırının, olayı büyüten patronun cehaleti, nezaketsizliği, ahlaksızlığı, kin ve nefretinden kaynaklandığını savundu.

 

Saldırıyı kınayan Başkan Bozan, “Sakarya'da fındık bahçesi sahibinin ailece, çalıştırdıkları Mardinli bir aileye, saldırması,  hepimizi çok derinden üzmüş ve gelecek için bizleri ciddi endişeye sevk etmiştir. Bu saldırıyı yapanları şiddetle kınıyorum. Bu mahluklara insan bile demek, İnsanlara hakaret olur. Çünkü bu saldırı, helal lokma peşinde koşan, okul harçlıklarını toplamak için ta Sakarya'ya kadar gitmiş olan, çocuk ve kadın işçilere yapılmıştır. Bu saldırı ve linç girişimi,  ne insanlığa, ne misafirperverliğe, ne mertliğe ve ne de erkekliğe sığar. İşçiler öldürülmek ve içinde bulundukları evi kendileriyle beraber, vahşice yakılmakla tehdit edilmişlerdir” dedi.

 

HER İKİ TARAFLA  GÖRÜŞÜLDÜ

Saldırı sonrası mağdur ailelerle görüşmek istediklerini belirten Bozan,  “Biz hem geçmiş olsun demek ve hem de olayı birinci ağızdan dinlemek için köye gitmek istedik. Ancak jandarmanın köye yabancıların girişine müsaade etmemesi üzerine, biz de saldırıya uğramış aile fertlerine telefonla ulaşarak olayın detaylarını öğrendik. Ayrıca, Saadet Partisi Sakarya İl Başkanımızı arayarak olayın araştırılması konusunda yardımcı olmasını rica ettim ve kendileri de araştırıp bize bilgi paylaşımında bulundu” dedi.

 

SALDIRI IRKÇI BİR SALDIRI DEĞİL 

“Her iki taraftan aldığımız bilgi doğrultusunda, olayın ırkçı bir saldırı olmadığı, patronun nezaketsizliği, ahlaksızlığı ve insanlık dışı yaklaşımı sonucu, bireysel bir olay olduğunu tespit ettik” diyen Başkan Bozan, “Bu saldırı, elbette bütün Sakaryalı vatandaşlarımıza mal edilemez ve Kürtler ve Türkler arasındaki Irkçı bir saldırı şeklinde yorumlanamaz. Ancak patronun olayı bu şekilde büyütmesinin altında, cehaletten veya tahriklerden kaynaklı zihninde bir kin ve nefretin olduğunu göstermektedir yoksa bu hakaretler yapılmaz, kız çocuklarına ve kadınlara el kaldırılmazdı” diye konuştu.

 

SAKARYA HALKI TEPKİ GÖSTERMELİ

Başkan Bozan, “Yargı bu faillere hak ettikleri cezayı vermelidir. Sakarya halkı, Sakarya Barosu, Sakarya'daki siyasi partiler, Kadın Dernekleri ve STK’lar bu olayı lanetlemeli ve faillerin cezalandırılması için gerekli girişim ve takibi yapmalıdır. Ki bu olayın münferit olduğu ve hiç kimse tarafından tasvip edilmediği ortaya konulmuş olsun” dedi.

 

Bu tür saldırıların tekrarlanmaması için gerekli tepkilerin ve yargının gerekli cezayı vermesinin altını çizen Bozan,  “Bugüne kadar, iç ve dış tüm gayretlere rağmen, Kürt ve Türk halkları, karşı karşıya gelmemişse bu İslam'ın sağladığı İslam kardeşliğindendir.  Bu olayın son olmasını, adalet, eşitlik, kardeşlik ve barışın gerçek anlamda yaşandığı bir gelecek diliyorum” dedi.

 

DİYARBAKIR'ADAKİ STK'LAR DA TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Diyarbakır'daki sivil toplum kuruluşları, sendika ve meslek örgütleri de, Sakarya'da Mardinli işçilere  yapılan saldırıya ilişkin yayınladıkları  ortak açıklamada, “Şiddet ve kutuplaştırıcı dilin kullanılması, bu yönlü ırkçı saldırıları doğrudan beslemektedir. Son yıllarda sürdürülen mevcut siyasi koşullar ve siyasi erklerin kullandığı şiddet ve ayrımcı dil toplum içerisinde telafisi olmayan olaylara sebebiyet vermektedir. Kürt işçilere ve ailelerine yönelik gerçekleşen ve yaşam hakkının ihlaline yol açan bu ırkçı saldırıyı kınıyor, saldırıyla ilgili ivedi ve etkin bir şekilde soruşturma başlatılmasını talep ediyoruz.” demişti.

 

Öte yandan İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı da, söz konusu saldırıyı “tasvip etmediğimiz bir asayiş olayı” olarak değerlendirerek konuyla ilgili bir soruşturma başlatıldığını söyledi. Olayla ilgili 2 kişi gözaltına alınmıştı

Editör: TE Bilisim