MÜCADELE HABER- Türkiye’nin Gap Projesi’nden sonra ikinci büyük projesi olan Silvan Baraj projesi TBMM’ye taşındı. CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, “Silvan Barajı ve HES’in, tarımsal sulama ve enerji üretiminden milli ekonomiye yıllık 1,91 milyar lira katkı sunacağı ve çok sayıda kişiye istihdam imkanı sağlayacağı; ağırlıklı olarak buğday, arpa ve mercimek ekilen alanlarda proje sahasının sulamaya açılmasıyla hububat, pamuk, mısır, sebze, ayçiçeği gibi yeni ürünlerle ürün yelpazesinin genişleyeceği ve verimin artacağı belirtilmişti.” Diyerek projenin hakkında detaylı bilgi için soru önergesi sunarak bitiş tarihini sordu.

 

 Kuraklığın yaşandığı ve yüzde 79’u da kuru arazi olan Diyarbakır’da çiftçilerinde Silvan Barajının bitmesi için çağrıda bulunurken Diyarbakır vekillerinin konuyla ilgili bir çalışma yapmaması da eleştirilere neden olmuştu.

 

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçul’nun TBMM’de Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye verdiği soru önergesi şöyle:

 

“Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına Aşağıda yazılı sorularımın Anayasa’nın 98. İçtüzüğün 96. maddesi gereğince Tarım ve Orman Bakanı Bekir PAKDEMİRLİ tarafından yazılı olarak yanıtlanması konusunda gereğini arz ederim.

 

“SİLVAN PROJESİ, 8 BARAJ VE 23 SULAMA TESİSİNDEN OLUŞMAKTADIR”

Türkiye'nin en büyük 2. sulama projesi olarak tanıtılan Silvan Projesi, 8 baraj ve 23 sulama tesisinden oluşmaktadır. Projenin gerçekleşmesi halinde, Silvan Barajı'nda depolanacak su ile halihazırda kuru tarım yapılan 2 milyon 350 bin dekar arazide modern sistemlerle sulama yapılabileceği; Silvan Barajı ve HES’in, tarımsal sulama ve enerji üretiminden milli ekonomiye yıllık 1,91 milyar lira katkı sunacağı ve çok sayıda kişiye istihdam imkanı sağlayacağı; ağırlıklı olarak buğday, arpa ve mercimek ekilen alanlarda proje sahasının sulamaya açılmasıyla hububat, pamuk, mısır, sebze, ayçiçeği gibi yeni ürünlerle ürün yelpazesinin genişleyeceği ve verimin artacağı belirtilmiştir. Ancak, henüz proje hayata geçirilmediğinden bölgede sulama sorununun devam ettiği bilinmektedir.

 

Bu bağlamda;

 

1- Silvan Projesi’nin ilk ihaleye çıktığı tarihte projenin hangi tarihte tamamlanması planlamakta idi?

2- Silvan Barajı'nın gövde dolgusunun tamamlanması, Başlar ve Ergani Barajları ile Ergani İçme Suyu Arıtma Tesisi'nin hizmete alınması dolayısıyla 23 Ocak 2021’de Diyarbakır'da tören yapılmasının ardından günümüze kadar olan süreçte, Silvan Projesi kapsamında yapılan çalışmalar nelerdir?

3- Bugün itibarıyla, projenin yüzde olarak ne kadarlık bir kısmı tamamlanmıştır?

4- Silvan Projesi’nin hangi tarihte hayata geçirilmesi planlanmaktadır?

5- Silvan Projesi tamamlandıktan sonra, barajdan hangi il, ilçe ve mahalleler yararlanacaktır?

6- Projenin tamamlanmasına kadar geçen süreç içerisinde, Diyarbakır’da bulunan çevre ilçeler ve Silvan’da yaşanmakta olan sulama sorunlarının önüne geçebilecek geçici çözümleriniz nelerdir? Bu kapsamda hali hazırda bakanlığınız tarafından yürütülmekte olan çalışmalar var mıdır? Varsa detayları nelerdir? (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim