Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Diyaliz hastaları Eczacılar Birliği ve Sosyal Güvenlik Kurumu arasında imzalanan ‘Sıralı dağıtım sistemi’ hastaları mağdur ediyor. Protokol kapsamında özel diyaliz merkezlerinde düzenlenmiş tüm reçeteler için sıralı alım sistemi açıldı. Diyaliz hastaları, protokole sebep olan pahalı ilaçların bu sistemle devam edebileceğini ancak normal ilaçların bu sistemden kaldırması talebinde bulundu. İlaç almak için uzak mesafeye ki eczaneye gitmek zorunda kalan diyaliz hastaları, mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor.

 

“GEREKLİ ÇALIŞMALARIN YAPILMASINI BEKLİYORUZ”

Gazetemize açıklamada bulunan Diyarbakır Diyaliz Hastalarının Haklarını Koruma Derneği Başkanı Mehmet Seven, pahalı ilaç grubu sıralı ilaç sisteminin dâhilidir ona itirazımız yok ama diğer ilaç gruplarını da sıralı ilaç sisteminde olması diyaliz hastalarını uzak mesafedeki eczanelere gitme konusunda zorlamaktadır. İmzalanan protokolün uygulamadan kaldırılması veya düzeltilmesi gerekmektedir. Gerekli çalışmaların yapılmasını bekliyoruz.” Dedi.

 

Diyaliz-Der Başkanı Mehmet Seven’in açıklamaları şöyle, “Diyaliz hastalarına her ay koldan yapılan kan iğnesi denilen bir iğne var her ay düzenli olarak hastalara belli bir oranda yapılır. Bu iğneler pahalı iğneler özel diyaliz merkezleri bunu suiistimal edince gidip istedikleri eczaneden anlaşarak alıyorlarmış doğal olarak da diğer eczanelerde eşitsizlik ilkesine aykırı olduğu için eczacılar odasına şikâyette bulunuyorlar. Bu ilaçların sıraya göre alınması üzerine şikâyette bulununca Türk Eczacılar Odasına bilgi veriyor ve onlarda SGK arasında bir protokol imzalıyor. Protokol uyarınca özel diyaliz merkezlerinde yer alan tüm ilaçlar sadece diyaliz ilaçları değil en basit gruptaki ilaçlar bile sıralı eczane sistemine dâhil ediyorlar.

 

“DAVA AÇMAMIZI İSTEDİLER ANCAK DURUMUMUZ YOK”

Bu sistem bizleri uzak mesafeye ki eczanelere gitmez zorunda bırakıyor. Diyaliz hastalarının %90 oranında olduğu için yatalak sınıfına dâhil ediliyor ve yatalak kabul ediliyor. İş görmez olarak kabul edildiği için kısmen bazı hastalar ihtiyaçlarını görebilir ama öyle hastalar var ki yatağa bağlı ve ailesinden birinin desteği olmadan hayatlarını idare etmeleri bile mümkün değil. Bu durumda hastalar zorlandığı için bizde Türkiye Eczacılar Odası Birliği ile bu konuda o kadar görüştük ki bu yönetmeliğin iptali belki zor olabilir ama en azından o pahalı ilaç grubu sıralı ilaç sisteminin dâhilidir ona itirazımız yok ama diğer ilaç gruplarını da sıralı ilaç sisteminde olmaması için defalarca görüşmeler yapmamıza rağmen yönetmeliğin ancak iptali dava yoluyla olur dediler. Bunun içinde bizim dava açacak durumumuz yok. Sıralı Eczana protokolün uygulamadan kaldırılması veya düzeltilmesi gerekmektedir. Hastalar ilaçları almak için mesafe aşmak zorunda bırakılıyor. Gerekli çalışmaların yapılmasını bekliyoruz.” Dedi.

Editör: TE Bilisim