MÜCADELE HABER- Diyarbakır Fotoğraf Sanatı Derneği (DİFAK), Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ve Diyarbakır Sanayi Mektebi işbirliğinde düzenlenen “Suriçi” fotoğraf sergisi sanatseverler ile buluştu. DİFAK’ın 41 ve 42’nci dönem temel fotoğraf eğitimi alan katılımcıların objektifinden çektiği fotoğraflardan oluşan sergide ayrıca DİFAK’ta eğitimi alan çocuklar Diyarbakır’ı fotoğraflarıyla sergiledi.

 

FOTOĞRAF SEVERLERE GÖNÜLLÜ EĞİTİM

DİFAK yönetim kurulu üyesi Ömer Işık temel fotoğraf eğitimlerin yaklaşık bir buçuk ay kadar sürdüğünü ve öğrencilerinin çekimlerimden oluşan serginin DİFAK’ın süregelen bir etkinlik halini aldığını belirtti.

 

Serginin teması ve konusuna dair de bilgi veren Işık, pandemi sürecinin serginin temasında belirleyici rol aldığını aktardı. Özellikle yakın mekan olması ve Diyarbakır için önem taşıyan bir yer olmasından kaynaklı Sur’ın seçildiğini belirten Işık, “Tarihi, dokusu, insanları, portre, işçilik, yaşam gibi bir çok açıdan Sur fotoğrafçıların gözüyle yansıtıldı.  Arkadaşlarımız da çeşitli konularla çekimler yaparak güzel çalışmalar ortaya koydular” dedi. Yaklaşık 30’a yakın fotoğrafçının çekimleri ile oluşan serginin Diyarbakır halkı tarafından yoğun bir ilgiyle karşılandığını söyleyen Işık şöyle devam etti:

“Serginin açılışında sadece yetişkinler değil, çocuklarda yer aldılar. Çocuklara da oyunlu bir şekilde fotoğrafı sevdirmek adına 5 günlük bir atölye düzenlemiştik. Bu şekilde olması insanların ilgisini ayrıca çekti. Bütün sergiye katılanlardan olumlu dönüşler aldık. Özellikle çocuk atölyesinin devamını talep ettiler. Diyarbakır’da fotoğraf gözüne sahip insanlar var ve bu insanların desteklenmesi gerekiyor. Bizler bu anlamda fotoğraf severlere ön ayak olmak istiyoruz. Diyarbakır çok daha üretimler ortaya koyabilir. Şu an olması gerektiği yerde olmadığını düşünüyorum. O noktaya gelmek içinde bizler kendi adımıza elimizden geleni yapmaya hazırız. Tek amacımız fotoğraf adına Diyarbakır’da katkı sunmak” dedi. Işık son olarak tüm fotoğraf severleri DİFAK’a beklediğini belirterek, tüm sanatseverleri sergiyi ziyaret etmeye çağırdı.

 

3 DÖNEMDE TOPLAM 150 FOTOĞRAFÇIYA EĞİTİM VERİLDİ

Serginin içeriğine ilişkin bilgi veren Sanayi Mektebi Koordinatörü Meryem Özdemir, Diyarbakır Sanayi Mektebi olarak birçok alanı kapsayan eğitim programları gerçekleştirdiklerini belirtti. DİFAK iş birliği ile yaklaşık 8 aydır ortaklaşarak çalışmalar yürüttüğünü belirten Özdemir, 3 dönem olmak üzere 150 öğrenciye fotoğrafçılık eğitimleri verdiklerini belirtti.

 

SERGİYE YOĞUN İLGİ

Ağustos ayının sonuna kadar devam edecek serginin açılışının yoğun bir ilgiyle karşılandığını söyleyen Özdemir, ilerleyen günlerde de çocukların gözünden Diyarbakır’ı anlatan bir serginin yapılacağını da duyurdu. Özdemir, “Sadece yetişkinlere yönelik değil aynı zamanda da çocuklara yönelik de atölyelerimiz oldu.  Diyarbakır çocukların bu alanda farkındalıklarını arttırmak amacıyla DİFAK iş birliği ile 5 günlük bir fotoğraf atölyesi düzenledik.  Onu da tamamlayarak çocuklara sertifikalarını verdik. Önümüzdeki günlerde de çocukların gözünden Diyarbakır’ı anlatan bir sergi düzenlemeyi düşünüyoruz” dedi.

 

‘AMACIMIZ FOTOĞRAFA İLGİSİ OLANLARI DESTEKLEMEK’

İlk iki dönem eğitimlerini tamamlayan öğrencilerin çektiği Suriçi fotoğraflarla serginin hazırlandığını belirten Özdemir şöyle devam etti:

 

“Buradaki temel amaç hem fotoğrafçılık eğitimini düzenlemek hem de ilgisi olan kişileri desteklemekti. Aynı zamanda da Diyarbakır’da fotoğrafa olan ilgiyi de geliştirmek. Biz hem sergi çalışmasını hem de eğitim çalışmasının organizasyonlarına ev sahipliği yaptık. Sergi şu an Diyarbakır Sanayi Mektebi bünyesinde sergilenmeye devam ediyor” dedi.  Haber Merkezi

Editör: TE Bilisim