MÜCADELE HABER- Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu, kentteki sivil toplum örgütleri ve diğer illerden gelecek olan baro başkanlarının temsili olarak katılacağı etkinlik programı şöyle: “Diyarbakır Adliyesi önünden Dört Ayaklı Minareye yapılacak yürüyüşün ardından saat 11:00'da basın açıklaması yapılacak. Açıklamanın ardından Tahir Elçi’nin mezarı ziyaret edilmesinin ardından program sona erecek.”

 

ELÇİ CİNAYETİNİN İLK DURUŞMASI 21 EKİM’DE GÖRÜLMÜŞTÜ

Öte yandan  Tahir Elçi cinayetinin ilk duruşması 21 Ekim’de Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde  görülmüştü.  Dava dosyasında 3 polis ile PKK’lı U. Y. sanık olarak yargılanıyor. 3 sanık polis F.T, M.S. ve S.T. için "bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek"ten 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istenirken, firari olan U. Y. hakkında "İki polisi öldürmek, ülke birliğini ve bütünlüğünü bozmak"tan 3 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 45 yıl hapis isteniyor.

 

Tahir Elçi cinayetinin ilk duruşmasına Diyarbakır Barosu'nun çağrısıyla İstanbul, İzmir, Ankara, Urfa, Van, Şırnak ve Bingöl’ün de aralarında bulunduğu çok sayıda ilin baro başkanları duruşmaya katılmıştı.  Türkiye AB Delegasyonu Sema Kılıçer, Af Örgütü Türkiye Şubesi'nden Tarık Beyhan, Hafıza Merkezi, İHD, TİHV, HDP milletvekilleri Mehmet Rüştü Tiryaki, Dersim Dağ, Hişyar Özsoy, İmam Taşçıer ve Necdet İpekyuz, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve bağımsız Milletvekili Ahmet Şık da duruşmaya katılanlar arasındaydı. Mahkeme reddi hakim talebi ile ilgili karar verilmesi için dosyayı Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Duruşma 3 Mart 2021'e ertelenmişti.

 

Adliye çıkışı konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, “5 yıllık adalet arayışımız bitmedi. Davaya başladığımız anda öncelikli olarak, Elçi ailesi avukatlarının davaya katılma talebimiz reddedildi. Bu gerçeğe ulaşma noktasında bir tutum değil. 15 gün önce sanıkların SEGBİS ile dinlenilmesi kararının kaldırılmasını istedik. Bu günde sanıkların neden duruşma salonunda dinlenmesi gerektiğini anlattık. Ancak talebimiz reddedildi. Bu mahkemeden adil yargılama beklemiyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Editör: TE Bilisim