Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Türkiye Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Kurumu Derneği (TAYDAK) Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır İl Temsilcisi İhsan Dargin ile Tarım Danışmanı Alişer Tekin, gazetemize ziyarette bulundu. Çiftçilerin rehberliğe ihtiyacının olduğunu aktaran Dargin, Diyarbakır’da son dönemlerde tarım arazi sayısının azaldığını ve bunun çoraklaşmaya yol açtığın savundu. Kırsal kalkınmada sahada olup çiftçilere rehberlik yaparak birçok sorunu çözebilecek potansiyellerinin olduğunu aktaran Dargin, “Böyle giderse biz bize yeteriz sloganının tam tersi olmuş olur çünkü kıtlık kapıda. Çiftçinin organik ve kırsal da olan tarımın tamamıyla endüstriyel sanayi düzey de inorganik maddelerden oluşan yiyeceklere tabii oluruz. Buda bizim için ciddi bir sorun olur. Yeme konusunda besin ihtiyacı konusunda epeyce bir sorunumuz oluşur. Çiftçi tamamen tarımı bırakacak düzeye gelmiş bulunmakta giderek bu potansiyel düşüyor yakında çiftçilik diye bir şey kalmayacak.” Diye konuştu.

 

Öte yandan Diyarbakır’da kooperatifleşmeye dikkat çeken Dargin, Diyarbakır’da kooperatifleşme de gerekiyor. 2- 3 elden sonra marketten tüketiciye ulaşan bir mal 2-3 kat artmış oluyor. Bunu azaltmak için kooperatifleşmeden geçer. Belediye halk ekmek dağıtımı varsa sebze dağıtımı da olmalıdır. Direkt çiftçiden alıp belediyenin marketlerinde satışının yapılması olmalı ki bu da belediyeyi hem kara sokar hem de çiftçiden az maliyetle mal alınmış olur tüketici de az maliyetle mala ulaşmış olur. Bu konuda danışmanlar bu pazarlamayı yapabilecek potansiyeldedir.” Dedi.

 

 

“6 BİN TARIM DANIŞMANININ SADECE BİN 126’SI ÇALIŞIYOR”

TAYDAK Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır İl Temsilcisi İhsan Dargin’in açıklamaları şöyle, “Türkiye Tarımsal Yayım ve Danışmanlar Derneği 2006 yılında kuruldu. Tamamıyla tarım danışmanlıklarından oluşuyoruz. 44 il de il temsilcilerimiz var. 200’den fazla var. Tarımın yayılması ekimden pazarlanmasına kadar çiftçinin yanında olabilecek rehber olabilecek bireylerden eğitimli uzman kişilerden bahsediyoruz. Eğitim durumu olarak Ziraat Tekniker, Ziraat Teknisyeni, Ziraat Mühendisi, Veteriner Hekim, Zoo Teknik ve Laboratuvar Veteriner Tekniklerinden oluşmaktadır. Türkiye’de 6 bine yakın tarım danışmanı var. Bunun 1126’sı bu işi yapıyor geri kalanların hepsi imkânlardan dolayı bu işi yapamıyor. Bizim amacımız hem tarım danışmanlarına istihdam sağlanması hem de çiftçilere danışmanlık verilip tarım anlanın da daha verimli işler yapmak istiyoruz. Bakanlık bizlere 46 bin TL‘lik bir destekte bulunuyor. Ben Silvan da bireysel olarak tarım danışmalığı yapıyorum. 46 bin TL destek ile ofis kiramı, Bağ-Kur ödememi, muhasebecimi, sahaya gidiş gelişlerimi, yakıt ve ofis giderleridir. Geri kalan para da bana maaş olarak kalıyor. Bu da 500 TL oluyor çok cüzi bir miktar kalıyor. 46 bin TL yıllık veriliyor 2 dilim şeklinde 6 ay da bir 23 bin TL veriliyor. Tabi bunun da %20’si stopaj olarak kesinti yapılıyor. 36 bin 820 TL tekabül ediliyor.

 

“DİYARBAKIR’DA BİLİNÇSİZ TARIM ARAZİLERİNDEN KAYNAKLANAN ÇORAKLAŞMA”

Tarım danışmanları, kırsal kalkınmada çiftçimize rehber olabilecek. Biz kırsal kalkınmada devletin gözü kulağı olabilecek bir potansiyele sahibiz. Devletin bunun için bizlere gereken desteği sağlamasını istiyoruz. Kırsal kalkınmaya baktığımız zaman alt yapı sorunu, sosyo-ekonomik sorun, bilinçsiz tarım uygulamasından dolayı tarım arazilerinin çoraklaşması son 10 yıl da epey bir tarım arazisinde kaybımız oldu. Yanlış yapılanmadan kaynaklanan sorunlar. 2016’da 6 milyon 113 bin dekar tarım alanı arazimiz varken 2020’de 5 milyon 533 bin dekara inmiş bunun sebebi bilinçsiz tarım arazilerinden kaynaklanan çoraklaşmadan dolaydır. Yanlış şehir yapılanmalarından da kaynaklı imar sıkıntılardan ötürü tarım arazilerin yok olması bu tür sebeplerden kaynaklıdır. Temele baktığımızda arazi yok olmamış arazi aynı yerinde ama farklı faaliyetlerde kullanılıyor.

 

“HER BİR İLÇEYE 5 TARIM DANIŞMANI VERİLMESİNİ GEREKİYOR”

Diyarbakır’da kırsal kalkınma şart, Valiliğin kırsal kalkınmadaki çalışmaları çok fazla emekte veriliyor bu konu da inanıyorum ki bu çalışmalarda bir şeyler yapılacaktır. Valiliğin bu çalışmalarda tarım danışmalarına yer vermesini her bir ilçeye 5 tarım danışmanı verilmesini ve bu istihdamın oluşmasını köylerde olan sorunların alt yapı sorunları, tabulaşma da bizim için başlı başına bir sorundur. Birçok köyde tabulaşmadan kaynaklı arazi kavgaları çıkıyor. Bunun oluşumu için Diyarbakır’ın pilot bölge olarak ben Diyarbakır’ı tercih ettim ki onunla ilgili görüşmeleri yakın zaman da yapacağız pilot bölge olarak Diyarbakır’ı tayin edeceğiz belediyeye bağlı tarım danışmanı olmasını talep ediyoruz. Bu anlamada kırsal kalkınmada güzel bir proje olur. Bununla beraber tarım danışmanları sahada çiftçinin yanında olur. Yıllık ya da aylık belediye ile toplantı ve seminerler düzenlenir.

 

“YAKINDA ÇİFTÇİLİK DİYE BİR ŞEY KALMAYACAK!”

Böyle giderse biz bize yeteriz sloganının tam tersi olmuş olur çünkü kıtlık kapıda. Çiftçinin organik ve kırsal da olan tarımın tamamıyla endüstriyel sanayi düzey de inorganik maddelerden oluşan yiyeceklere tabii oluruz. Buda bizim için ciddi bir sorun olur. Yeme konusunda besin ihtiyacı konusunda epeyce bir sorunumuz oluşur. Çiftçi tamamen tarımı bırakacak düzeye gelmiş bulunmakta giderek bu potansiyel düşüyor yakında çiftçilik diye bir şey kalmayacak.

 

“DİYARBAKIR’DA KOOPERATİFLEŞME GEREKİYOR”

Ayrıca Diyarbakır’da kooperatifleşme de gerekiyor. 2- 3 elden sonra marketten tüketiciye ulaşan bir mal 2-3 kat artmış oluyor. Bunu azaltmak için kooperatifleşmeden geçer. Belediye halk ekmek dağıtımı varsa sebze dağıtımı da olmalıdır. Direkt çiftçiden alıp belediyenin marketlerinde satışının yapılması olmalı ki bu da belediyeyi hem kara sokar hem de çiftçiden az maliyetle mal alınmış olur tüketici de az maliyetle mala ulaşmış olur. Bu konuda danışmanlar bu pazarlamayı yapabilecek potansiyeldedir.”

Editör: TE Bilisim