Devrim AKTÜRK

MÜCADELE HABER- Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Kurumu Derneği ( TAY-DAK ), tarım danışmanları ile ülke genelinde hizmet yapan isimler ile online ve yüz yüze yapılan toplantılarda anlatılan sorunlar ve beklentiler dikkate alınarak bir bildiri yayınladı. Yapılan bildiri de tarımın 76 yıl boyunca hala doğru temeller üzerine oturtulmadığını aktardılar. Tarım Bakanlığı ile görüşme talep ettiklerini anlatan, Bakanlık ve Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı’na ise maddeler halinde taleplerini gönderen TAY-DAK sorunlarını şu şekilde anlattı, “Uygulama esasları, tebliğ ve sözleşmelerde yer alan açıklıklar ve projedeki yanlış uygulamalar bu sorunlara neden olmuştur. Bu işin yürütülmesinde Türkiye şartları göz önüne alınmadığı için aksaklıklar 1945’ten bu yana devam etmiş koşullar ve var olan şartlara göre kalıcı çözüm önerileri aranmamıştır. Şuan gelinen noktada ise doğru çözümü bulamamanın bedelini Üretici ve Tarım Danışmanı yaşamaktadır. Tarım danışmanları hizmetleri için ayrılmış bütçelerinin bu işi kar amacı güderek yapan aracıların ücreti hizmet dışı kullanması. Yanlış giden uygulamaların sorumlusu bu uygulamaların doğru model belirleyemeyen ve tekrarında yapılan tüm iyileştirmelerde işveren baz alınarak düzenlenen uygulamalar ve bu yanlışı danışmana mal eden sistemdir. Tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetlerinin ülkemiz tarımı ve hayvancılığı için yapılan çalışmalarda bu işin asıl muhatapları olan Bakanlık, üreticiler ve Tarım danışmanları üçgeni dahilinde yürütülmesi gerekmektedir.”

          

“ÜRETİLEN ÜRÜNLERİN NİTELİK VE NİCELİKLERİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ İLE MÜMKÜNDÜR”

Türkiye’de tarım sorunlarını anlatan TAY-DAK Genel başkanı Zeynep Bürkek, “Mevcut durum bu şekilde ortaya konulduğunda pek çok yapısal, idari ve politika sorunu nedeniyle sektörün tıkanmalar yaşadığı, kaynakların gerektiği şekilde amacına uygun kullanılamadığı ve Türk tarım sektörünün bu gün olması istenebilecek noktadan uzak olduğu görülmektedir. Bu yapıyı değiştirmek, tarım sektörüne hızlı bir şekilde yükselme ivmesi kazandırmak ancak doğru politikaların etkin bir şekilde uygulanmasıyla mümkün olacaktır. Üretilen politikaların desteklemeler, projeler ve benzer şekillerde üreticiye yansıtılması aşamasının en doğru ve etkin şekilde gerçekleştirilmesi noktasında en önemli araç tarımsal yayım ve danışmanlık olacaktır. Türkiye’nin sahip olduğu ekolojik zenginlik, çok değişik çeşitlilikte bitkisel ve hayvansal üretimin yapılmasına imkan verdiğinden, tarım ülkemiz için daha da önem kazanmaktadır. Tarımsal üretimin ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlayabilmesi, üretilen tarımsal ürünlerin nitelik ve niceliklerinin iyileştirilmesi ile mümkündür. Bu iyileştirmede en önemli katkıyı sağlayabilecek araç tarımsal yayım ve danışmanlık sistemidir. Özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde toplumun eğitim sorunu çözülebildiği takdirde üretime etkisi belirgin olarak görülebilmektedir. Yani eğitim düzeyi yükseldikçe üretim planlaması, modern tarımsal üretim teknolojilerinin kullanılması, ıslah programlarında başarı kendiliğinden gelmektedir. Bu da etkili ve başarılı bir tarımsal yayım ve danışmanlık sistemi ile mümkün olabilmektedir.” dedi.

 

“76 YIL BOYUNCA HALA DOĞRU TEMELLER ÜZERİNE OTURTULAMADI”

Türkiye’de 1945 yılından bu yana farklı proje ve uygulama şekilleriyle günümüze kadar geldiğini söyleyen TAY-DAK Genel başkanı Zeynep Bürkek, “Tarım Danışmanlığı aradan geçen 76 yıl boyunca hala doğru temeller üzerine oturtulamadı. Tarımsal Yayım ve Danışmanlığın rol model alındığı ülkelerde Tarım Danışmanlığına verilen önem maalesef ki Tarım ve Hayvancılıkla kalkınan Türkiye’mizde aradan geçen bu zaman içerisinde Tarım ve Hayvancılıktaki önemli yerini alamadı. Tarım danışmanlığı ülkemizde her ne kadar önemsiz görülse de Dünya Tarım ülkelerinde önemli bir meslek grubudur ve bugün mesleğimizin önemli bir yere sahip olduğu ülkelerin tarım ve hayvancılık alanında Dünyada ilk sıralarda yer aldığını da görebiliyoruz. Ayrıca Dünyayı etkisi altına alan ve yaşadığımız pandemi süreci de bizlere tarımın ve üretimin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermiş oldu. Bizler tarım danışmanları olarak yıllardır ülkemiz tarımına fayda sağlayacak çalışmalar yapmak için büyük mücadeleler verdik ve vermeye de devam ediyoruz, bu konuyla ilgili sayısız insanlarla görüştük yazılar verdik, ama Bakanlığımız ve ilgili kurumlarında sürekli bir değişim olduğu için, yazılan yazılar , hazırlanan rapor ve sunumlar maalesef ki askıda kaldı. Hiçbir zaman üstünde çalışılıp çözüm yoluna gidilmesi için bizlerle bir araya gelinemedi.” diye anlattı.

 

“BAKANLIĞIMIZLA GÖRÜŞME TALEP EDİYORUZ”

Günümüze kadar mesleğin farklı kollar üzerinden yapıldığını aktaran TAY-DAK Genel başkanı Zeynep Bürkek, “Gelinen noktada görüyoruz ki ülkemiz tarım ve hayvancılığına fayda sağlayan somut çalışmalar yok ortada. Tarım Danışmanları olarak mesleğimizin hakkıyla yapıldığı takdirde Ülkemiz tarım ve hayvancılığına sağlayacağı yararların bilincinde olarak mesleğimizin Tarım Ve Orman Bakanlığımız tarafından yeni bir model geliştirilerek sürekliliğin sağlanmasını istiyoruz. Bakanlığımızın yaklaşık olarak 8.000 civarı Tarım danışmanına kadro veremeyeceğinin bilincinde olduğumuz için mesleğimize saygınlık kazandırmak, ülke tarım ve hayvancılığına katkı sağlamak adına,  üreticilerimize gerekli yayım metotlarını kullanarak bilgilendirmek ve yenilikleri benimsetmek için Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin İl ve İlçe Belediyeleri veya Tarım Kredi Kooperatifleri Valiliğe bağlı il özel idareleri ile ortak bir çalışma dahilinde yürütülmesini istiyoruz. Bu modellerin işleyişini ve detaylarını anlatmak için Bakanlığımızla görüşme talep ediyoruz.” diye bildirdi.

Editör: TE Bilisim