Devrim AKTÜRK

MÜCADELE HABER- Merkezi Ankara’da kurulan ve şu anda Türkiye’nin 81 ilinde faaliyetlerini yürüten, 2006 yılında kurulan Türkiye Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Kurumu Derneği (TAYDAK), 21 Eylül 2020'de tamamı tarım danışmanlarından oluşan bir ekiple birlikte tek çatı altında toplanarak, gelecek kaygısı olmadan ve özlük haklarının korunduğu bir statü ile belediyelerde tarım danışmanlarına istihdam sağlanması için taleplerini sürdürürken, çalışmalarını ise yürütüyor. Diyarbakırlı olan ve şu anda Türkiye Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Kurumu Derneği (TAYDAK)’ta Genel Başkan Yardımcısı İhsan Dargin, TAYDAK olarak yapmış oldukları çalışmaları gazetemize anlattı. Türkiye’de tarımı hak ettiği bir konuma getirmek istedikleri için derneği kurulduğunu söyleyen İhsan Dargin, “Derneğimiz, gelişen ve globalleşen dünya düzeninde çağın gerisinde kalmamak ve tüm zamanların en önemli sektörü olan tarım sektöründe faaliyet gösteren çiftçilerimizi daha bilinçli ve verim arttırıcı tarım yapabilmeleri için, tarım danışmanları olarak katkı sunmak ve onları verimliliğe doğru yönlendirip, insanoğlu ve ülkemize daha bereketli mahsuller üretilmesi için kurulmuş bir dernektir.” dedi. Türkiye’de 100 binlerce dönüm verimli arazi ve hayvan varken, ülkenin sadece doğru yönlendirecek, üretimi artıracak, üreticinin her daim yanında olacak tarım danışmanlarına ihtiyaç duyulduğu bu zamanda, ülke tarımında sahada devletin gözü ve kulağı olmak istediklerini belirten İhsan Dargin, “Ülkede tarım ve hayvancılığına katkı sağlamak adına, üreticilerimize gerekli yayım metotlarını kullanarak bilgilendirmek ve yenilikleri benimsetmek için Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri’nin il ve ilçe belediyeleri, Tarım Kredi Kooperatifleri veya Valiliğe bağlı İl Özel İdareleri ile ortak bir çalışma dahilinde yürütülmesini istiyoruz.” diye ekledi. İşte, röportaj haberimizde dikkat çeken başlıklar.

 

“TAYDAK, ÜLKE TARIMINI HAK ETTİĞİ KONUMA GETİRMEK İÇİN KURULDU”

Mücadele Haber: Derneğiniz hakkında bilgi verir misiniz?

İhsan Dargin: 2006 yılında kurulan Türkiye Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Kurumu Derneği (TAYDAK), 21 Eylül 2020'de tamamı tarım danışmanlarından oluşan yeni yönetimi ile gelecek kaygısı olmadan özlük haklarımızın korunduğu bir statü yakalamak ve tarıma yönelik yenilikçi fikirler ile çiftçimizin yanında bulunarak ülke tarımını hak ettiği bir konuma getirmek için kurulmuş bir dernektir.

 

DERNEĞİMİZİN DİYARBAKIR İL TEMSİLCİLİĞİ’Nİ YAKIN BİR ZAMANDA KURDUK”

Mücadele Haber: Derneğinizin Diyarbakır’ı kapsayan çalışmaları nelerdir?

İhsan Dargin: Derneğimizin Diyarbakır İl Temsilciliği’ni yakın bir zamanda kurduk ve bu kısa zaman içinde çok güzel dilekler ve tepkiler aldık.  Bu da bizim azim ve kararlılığımızı daha çok pekiştirmektedir. Derneğimizin Diyarbakır'daki faaliyetleri, Diyarbakırlı üreticilerimizin yenilikçi yöntemler ile mevcut üretim potansiyelini yükseltmek ve Diyarbakırlı tarım danışmanları olarak tek çatı altında toplanarak gelecek kaygısı olmadan ve özlük haklarımızın korunduğu bir statü ile belediyelerde tarım danışmanlarına istihdam sağlanması için taleplerimizi ve çalışmalarımızı yürütmekteyiz.

 

“DERNEĞİMİZ VALİLİK, KAYMAKAMLIK VE BELEDİYELERLE GÖRÜŞMELER YAPMAKTADIR”

Mücadele Haber: Bugüne kadar yaptığınız çalışmalar ve oluşturduğunuz projeler nelerdir?

İhsan Dargin: Derneğimiz, gelişen ve globalleşen dünya düzeninde çağın gerisinde kalmamak ve tüm zamanların en önemli sektörü olan tarım sektöründe faaliyet gösteren çiftçilerimizi daha bilinçli ve verim arttırıcı tarım yapabilmeleri için, tarım danışmanları olarak katkı sunmak ve onları verimliliğe doğru yönlendirip, insanoğlu ve ülkemize daha bereketli mahsuller üretilmesi için kurulmuş bir dernektir. Hedef tamamen bilinçli tarım ve bunun neticesinde artan ihtiyaca orantılı üretim artışı elde etmektir. Bu düzeyde projelerimiz ile gerek bakanlık yetkilileri, gerekse bölgesel bazlı diğer illerdeki temsilcilerimiz tarafından Valilik, Kaymakamlık ve Belediye Başkanları ile görüşmeler yapılmaktadır. Aynı zamanda görüşme taleplerimiz devam etmektedir.

 

“TARIMA YÖNELİK KISITLI İMKANLARIMIZLA ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM ETMEKTEDİR”

Mücadele Haber: Dernek olarak sunduğunuz hizmetler nelerdir?

İhsan Dargin: 100 binlerce dönüm verimli arazilerimiz ve hayvanımız varken, ülkenin sadece doğru yönlendirecek, üretimi artıracak, üreticinin her daim yanında olacak tarım danışmanlarına ihtiyaç duyduğu bu zamanda, ülke tarımında sahada devletin gözü, kulağı ve bilinçli fikri olan tarım danışmanları, kırsal kesimlerde sosyo-ekonomik düzeyi artıracak bilgi ve birikimlerimiz ile modern tarıma yönelik kısıtlı imkanlarımız ile hizmet ve çalışmalarımız devam etmektedir. 

 

“ÜRETİCİLERİMİZE GEREKLİ YAYIM METOTLARINI BİLGİLENDİRMEK İSTİYORUZ”

Mücadele Haber: Son olarak eklemek istediğiniz? 

İhsan Dargin: Ülkede tarım ve hayvancılığına katkı sağlamak adına, üreticilerimize gerekli yayım metotlarını kullanarak bilgilendirmek ve yenilikleri benimsetmek için Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri’nin il ve ilçe belediyeleri, Tarım Kredi Kooperatifleri veya Valiliğe bağlı İl Özel İdareleri ile ortak bir çalışma dahilinde yürütülmesini istiyoruz.

Editör: TE Bilisim