Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Diyarbakır’da civciv, ördek, tavşan vb. hayvanların gün boyu kavurucu sıcakların altında aç ve susuz olarak satıldığına dikkat çeken Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Diyarbakır Temsilcisi Sevgi Ekmekçiler, hayvan hakları yasasının biran önce çıkması gerektiğini söyledi. Yasanın çıkmamasından dolayı polis ve zabıtaların da bir müdahale yapmadığını söyleyen Ekmekçiler, Büyükşehir’e çağrıda bulunarak birçok belediyenin petshoplarda evcil hayvan satışının yasaklanmasının Diyarbakır için de uygulanması gerektiğini söyledi. Ekmekçiler, “Biz insanların bilinçlendirmek adına eğitici çalışmalar yapıyoruz ama insanlar bilinçlenmeye müsaitlerse anlıyorlar değillerse oda çok zor. Bu yüzden hayvanların tezgahlarda satılması insanlara normal geliyor.” diye konuştu.

 

“YASA OLMADIĞI İÇİN YETKİLİLERE BİR ADIM ATMIYOR”

HAYTAP Diyarbakır Temsilcisi Sevgi Ekmekçiler’in açıklamaları şöyle, “Hayvan hakları yasası çıkmadan bu tarz görüntüler hep olacaktır. Yasa olmadığı için yetkililere bir adım atmıyor. HAYTAP’ın bu konuda birçok çalışması oldu. Hayvanların ‘can’ değil de birer eşya gibi satılması kabul edilemez. Biz insanların bilinçlendirmek adına eğitici çalışmalar yapıyoruz ama insanlar bilinçlenmeye müsaitlerse anlıyorlar değillerse oda çok zor. Bu yüzden hayvanların tezgahlarda satılması insanlara normal geliyor. Zabıta ve Polis görüyor ama kanun olmadığı için bir şey yapamıyorlar. Hayvan haklarının meclisten bir an önce çıkıp, insan haklarının korunması gibi hayvan haklarının da olması gerekiyor.

 

“PETSHOPLARDA EVCİL HAYVANLARIN SATILMASI YASAKLANABİLİR”

Yavru hayvanlar sevimli oluyor bu yüzde aileler çocukları için alıyorlar. Hayvan büyüyüp etrafı kirletmeye başlayınca da sokağa atıyorlar. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bu konuda ciddi adımlarda atabilir. Örneğin petshoplarda evcil hayvanların satılmasını yasaklayabilir. Türkiye'de birçok belediyenin aldığı kararda petshoplarda akvaryum ve kafesteki kanatlı hayvanlar dışında evcil hayvanların satılması yasaklandı. Diyarbakır’da böyle bir adımın olması diğer bölge illere de örnek olacaktır.” Dedi.

 

HAYVAN HAKLARIYLA İLGİLİ KANUN ÇALIŞMALARINDA  SONA GELİNDİ

Öte yandan geçen hafta Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nde gençlerin hayvan haklarıyla ilgili sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, hayvan haklarıyla ilgili kanun çalışmalarında da sona geldiklerini belirterek, "Bu konuyu Genel Başkan Yardımcım Özlem Hanım ve Tekirdağ Milletvekilim ki bu işin Komisyon Başkanıdır, Mustafa Yel, onlar yakından takip ediyorlar ve kısa zaman içerisinde inşallah neticeye varacağız ve adımı da atacağız." demişti. 

Editör: TE Bilisim