Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Dicle Üniversitesi Koronavirüs Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, 'Yeni Kontrollü Normalleşme Süreci'nde Diyarbakır’ın en düşük ileler arasında olmasını vaka sayılarında bir dönem ilk beşte olup şu an ise en düşük illerde gösterilmesini bağışıklık sisteminin vaka sayılarında düşüklüğün yaşanmasında etkisi olduğunu ancak bunun sürü bağışıklığı olmadığını söyledi. 

 

Gazetemize açıklamada bulunan Dicle Üniversitesi Koronavirüs Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, 'Yeni Kontrollü Normalleşme Süreci’ni Diyarbakır’da vaka sayılarının artmaması adına kapalı ortamlarda çok bulunulmaması önerisinde bulundu. 

 

“TEDBİRLERİNİ BIRAKIRSAK YÜZDE 10 YA DA 15 VAKA BELKİ GÖRÜLEBİLİR”

Mücadele Haber: Normalleşmeyle ilgili ne düşünüyorsunuz?

Prof. Dr. Recep Tekin: Halkın tedbirleri, önemlidir. Maske, mesafe ve hijyene dikkat edersek çok fazla sıkıntı vermeyeceğiz ama geçen yılki normalleşme gibi maske mesafe ve hijyen tedbirlerini bırakırsak yüzde 10 ya da 15 vaka belki görülebilir, o da belki. 15 ve 30 yaş arası bize anca fikir verecek. 30 yaş arası sorun olmazsa tamam ama olursa oturup konuşmamız gerekecektir.

 

“SÜRÜ BAĞIŞIKLIĞI DEĞİLDİR”

Mücadele Haber: Diyarbakır’ı en düşük iller arasında göstermesini nasıl yorumluyorsunuz?

Prof. Dr. Recep Tekin: Birincisi elbette ki tedbirlerdir. Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması vardı, toplu etkinlikler yasaklanmıştı, kafeler olsun, lokantalar olsun kapalıydı. Aynı şekilde maske, mesafe tedbirleri vardı. İkinci faktör ise yaz döneminde geçirmiş olduğumuz yoğun vaka sayısıydı. Üçüncüsü ise insanlar artık bu yaşananlardan dolayı dikkat etmeye başladı. Maske mesafe kuralarına dikkat ettiler. Bunun da etkisi vardı. Son olarak da tabii ki aşı. Aşıyla beraber insanlar bu düşük yerlerden biri oldu. Kısacası aşı, tedbirler, daha önce geçirmiş hasta vaka sayılarının olması, halkın hassasiyeti. Bu dört etken bir araya gelince vaka sayılarında düşüklük yaşandı. Diyarbakır vaka sayılarında bir dönem ilk beşteydi. Şuan ise en düşük illerden. Sonuç olarak bağışıklık sisteminin vaka sayılarında düşüklüğün yaşanmasında etkisi vardır. Ancak bu sürü bağışıklığı değildir.

 

“TOPLUMUN YÜZDE 65’İNİ AŞILARSANIZ BU VİRÜS BİTER”

Mücadele Haber:  Koronavirüs virüs ne zaman biter?

Prof. Dr. Recep Tekin: Toplumun yüzde 60, 65’ini aşılarsanız bu virüs biter. Ancak şu anda görünen yılsonuna kadar maske hayatımızda olacaktır. Ancak hastalık bu kadar şiddetli olmayacaktır. Bu yılsonunda pandemi hayatımızda çıkacak gibi görünüyor.

 

“ÇOK FAZLA KAPALI ORTAMLARDA BULUNMAYALIM”

Mücadele Haber: Vatandaşlara tavsiyeleriniz nelerdir?

Prof. Dr. Recep Tekin: Her şey çok iyi ilerliyor. Yani vaka sayılarımız düşük. Aşılanmada ise yüzde 10’ları buldu. Bu avantajı dezavantaja çevirmemek açısından maske mesafe ve hijyen kurallarına önemlikle kapalı ortamlarda dikkat edelim. Çok fazla kapalı ortamlarda bulunmayalım. Buna hassasiyet gösterelim.  

Editör: TE Bilisim