MÜCADELE HABER- Hozat ilçesine 17 kilometre uzaklıktaki Geçimli Köyü'nde 1300 yıl önce Ermeniler tarafından kesme taş bloklar kullanılıp, yığma teknikle inşa edilen Ergan Kilisesi, bölgedeki geleneksel taş işçiliğinin detaylarını yansıtıyor. Büyük bölümü tahrip olan ve duvarlarına yazılar yazılan kilise, definecilerin de hedefi oldu.

 

Ergen Kilisesi için restorasyon beklentisi - 2

 

Kazılıp taşları götürülen ve Tunceli'nin en büyük kiliselerinden biri olarak kabul edilen Ergen Kilisesi'nin koruma altına alınmasına ilişkin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün yaptığı talebe Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nun da 2012'de olumlu cevap verdiğini belirten köylüler, ancak şu ana kadar bir çalışma yapılmadığını söyledi. Yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği kilisenin onarılarak turizme kazandırılmasını isteyen köylüler bölgenin turizme kazandırılmasını istiyor.

 

Ergen Kilisesi için restorasyon beklentisi - 3

 

'BU BÖLGENİN EN ÖNEMLİ KUTSAL DEĞERİDİR'

Köylülerden Cimşit Oğuzhan (87), önceleri düğün olduğunda gelinin iki sütun içerisinde bulunan gelin odasından çıkarıldığını ifade ederek, "Yaklaşık 1300 sene önce yapıldığını söylüyorlardı. Duvarları yapılıydı. Çok güzeldi. İki sütun içerisinde gelin odası vardı. Düğün olduğu zaman gelini buradan çıkartıyorlardı. Bizler sahip çıkamadık. Tarihi önemini bilmiyorduk. Zamanla duvarlarını kırdılar. Defineciler gelip dolaşıyordu. Bu bir tarihtir. Buranın korunması lazım. Bizim de yararımızadır. Bu bölgenin en önemli kutsalıdır. Buranın restore edilmesini isteriz" dedi.

 

Ergen Kilisesi için restorasyon beklentisi - 13

 

'TAŞLARI DÖKÜLMÜŞ, DUVARLARINA YAZILAR YAZILMIŞ'

Kiliseyi gezmeye gelen Cüneyt Coşkun da kilisenin tahrip edildiğini belirterek, "Buraya ilk defa geliyorum. Arkadaşlarımın önerisi üzerine geldim. Önceden adını çok duymuştum. Tunceli bölgesi birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Kültürel açıdan çok zengin. Birçok kilise var. Ergen de bunlardan birisi. İçine girip gezdiğimiz zaman vatandaşlar tarafından çok tahribata uğradığını görüyoruz. Taşları dökülmüş, duvarlarına yazılar yazılmış ve içerisinde ateş bile yakılmış. Bu durum, vatandaşlar olarak bizleri çok üzüyor. Hiçbir şey yapamıyorsak bile vatandaş olarak zarar vermeyelim. Vatandaş olarak tarihi korumak bizim görevimiz. Yetkili mercilerin burayı koruma altına alması bizi mutlu edecektir" diye konuştu.

Editör: TE Bilisim