Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- ‘Vali Münir Karaloğlu ile sosyal medya buluşmaları’ adıyla duyurulan ve iki haftada bir gerçekleştirilecek olan programın ilkinde Vali Karaloğlu’na Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesine ilişkin sorular soruldu.

 

Vali Karaloğlu vatandaşlarla sosyal medya üzerinden canlı yayında kendisine yöneltilen soruları yanıtlayarak, vatandaşlardan gelecek öneri ve taleplerle  yapılacak projelere istikamet çizileceğini açıkladı.

 

İşte, vatandaşların sosyal medyada canlı yayında Vali Karaloğlu’na yönelttiği sorulardan bazıları şöyle:

 

“SUR İÇERİSİNDE TRAFİĞE KAPATABİLECEĞİMİZ ALANLARLA İLGİLİ ÇALIŞMALARIMIZ OLACAK”

1- Sur’da turizmin gelişmesi için bazı caddelerin trafiğe kapatılmasını istiyoruz. bunun için herhangi bir çalışmanız var mı?

Vali Münir Karaloğlu: Bu kentin turizm potansiyeli çok büyüktür. Şehrin ekonomisine katkı sunacak bir argümana çevirebilmek için çok önemli çalışmalarımız var. Özelikle caddelerin trafiğe kapatılması talebinin vatandaş açısından gelmesi bizim için çok önemli çünkü ben daha önce görev yaptığım şehirlerde caddeleri trafiğe kapatmak istediğimizde vatandaşımızdan tepki gördüğümü hatırlıyorum ama Diyarbakır’da bilinçli vatandaşımız şehrin turizm potansiyelinin farkında ve vatandaşımız bu talepte bulunmuş olması çok sevindiricidir. İnşallah sadece bu iki cadde değil Sur içerisinde trafiğe kapatabileceğimiz alanlarla ilgili çalışmalarımız olacaktır. Turizm mastar planı içerisinde çalışmalarımız devam ediyor. 

 

2- Sur’da doğalgaz altyapısı tamamlandı mı?

Vali Münir Karaloğlu: Sur içerisinde özelikle çevre şehircilik bakanlığımız tarafından yenilenen mahallelerde şu anda zaten Doğalgaz alt yapımız tamamlandı. Yeni yapılan evlere doğalgaz alt yapısı çekildi inşallah 2020’nin sonuna kadar bu bölgelerdeki doğalgaz hatlarımızı tamamlamış olacağız.

 

3- EbaTV dersi için Türk Telekom internetinde sorun yaşıyoruz, ne yapacağız?

Vali Münir Karaloğlu: Türk Telekom bölge müdürlüğüne haber verdim inşallah yakın zamanda çalışma yapılacak bu bölgenin internete kavuşturması için arkadaşlarımız çalışma yapacak.

 

“SURLARI KORUMAK AMAÇLI KAMERA KOYMAYI DOĞRU BULMUYORUM”

4- Surların temiz kalması için herhangi bir güvenlik gerekiyor mu?

Vali Münir Karaloğlu: Sur bölgesinde çöpler atılıyor ve yazılar yazılıyor değerli vatandaşlarım biz Diyarbakır’da tarihi mekanları canlı olarak dünya ya izletiyoruz. Ama surları korumak surlara vatandaşlar yazı yazmasın diye kamerayla takip etmeyi çok doğru bulmuyorum açıkçası ben vatandaşlarımızdan şunu bekliyorum; şehrimizdeki bu tarihi mekanların korumansını ortak bir şuurla beraber yürütmemiz lazım. Yoksa kamerayla izleyerek her tarafa güvenlik görevlisi koyarak surları koruyacaksak bu bize yakışmaz.

 

“SULAMA DÖNEMİ BİTİNCE DİCLE NEHRİ TEMİZ OLACAKTIR”

5- Dicle nehri çok kirli akıyor, bununla alakalı bir çalışmanız var mı?

Vali Münir Karaloğlu: Dicle nehri bizim can suyumuz. Bu bölgeye can veren hayat veren bir suyumuz. Bu suyu bizim soframız gibi korumamız lazım hiçbir şekilde atıklarımızı atık sularımızı atmamız lazım. Diyarbakır merkez de şu anda arıtmada hiçbir suyu dicle nehrine vermemeye gayret ediyoruz. Şu andaki bulanıklık niye o zaman şuandaki bulanıklığın asıl sebebi dicle nehrinin etrafında birçok arazi var ve tarımsal sulama var ve tarımsal sulamalarda bir nebze kirlilik oluşturuyor sulama sezonu bitince bunların geçeğini biliyoruz.

 

“BORSA HANI ÖZEL MÜLK OLDUĞUNDAN BİZ MÜDAHALE YAPAMIYORUZ”

6- Borsa(Çifte) Hanı ile ilgili bir restorasyon projeniz var mı?

Vali Münir Karaloğlu: Çifte hanın mülkiyetinde bir sorun var mülkiyetin tamamı vakıflar genel müdürlüğümüze ait değil Sadece çifte hanın %18’i genel müdürlüğümüze ait geri kalan %82’lik kısmı vatandaşımızın özel mülkü onun için oraya girebilmek için sadece vakıflar genel müdürlüğünün veya devletin karar vermesi yetmiyor ordaki özel mülk sahipleriyle bir oturup konuşmamız lazım onlarında bunları arzu etmesi gerekiyor onun için bununla ilgili bir çalışmamız var

 

7- Surp Sarkis Kilisesi’ne ilişkin bir restorasyon çalışmanız olacak mı?

Vali Münir Karaloğlu: Surp Sarkis Kilisesi’nin mülkiyeti şu anda vakıflarda değil  kilise şu anda ermeni cemaatine vakfına ait. Onun için onlardan bir talep gelmesi durumda biz valilik olarak onlarla iş birliği yapabiliriz mülk  bizde olmadığı için Surp sarkis kilisesine ait böyle bir durumuz var.

 

“DİYARBAKIR’DA BANA SORULAN İLK SORU SUR MAĞDURLARIYDI”

8- Sur mağdurlarının durumu ne olacak?

Vali Münir Karaloğlu: 19 Haziran’da göreve başladım. Arkadaşlarıma beni Hz.süleyman’a götürmelerini istedim orada bir Fatiha okumak istedim. Gazi caddesinden geçerken orada bir ciğerci dükkanın önünde araça dur talimatı verdim indim ve bir esnaf bir vatandaşımızla sohbet ettik. Diyarbakır’a geldiğim ilk gün o ciğercinin önünde bir kalabalık oluştu muhtarlarımız geldi. Ve bana Diyarbakır’da sorulan ilk soru Sur mağdurlarıydı.

 

Bana, “Sur içerisindeki inşa  edilen 6 mahallede ki  evleri duyuyoruz ki devlet bize vermeyecek ve birilerine verilip oralar ticaretleşecek? ” diye soruldu.  Ben konuyu bil miyordum. Ben o gün oradaki vatandaşlarımıza bu sorunu inceleyeceğim sözünü verdim. Ve sizin hakkınızı hiç kimseye vermem verilmesine de müsaade etmem sizin hakkınızı size vermek için elimden geleni yaparım. Çevre Şehircilik Bakanımız Murat Kurum ile konuyu istişare ettim. Kendiside benim kanaatimin doğru olduğunu yıkılan evlerin yerine yapılan yeni evlerin en doğru kararın bu vatandaşlarımıza verilmesi gerekli olduğunu söyledi. 

 

Biz 27 Temmuz’da Sur ilçemiz de yapılan 506 konutla ilgili kura çektik. Kurayı da canlı yayında verdik. Eğer vatandaşın kendi yıkılan evinin yerine ev yapılmışsa onu kuraya koymadık vatandaşın kendisine teklif ettik. Binin üzerinde talepler var. Fakat Çevre Şehircilik Bakanlığımız yeni konut yapmak fikri yok. Sur’u daha çok yeşil alanları meydanları olan insanların daha rahat gezebildiği bir mekana dönüştürmek istiyoruz. Onun için Sur’a daha fazla konut yüklemek istemiyoruz. Ayrıca ikinci kurayı da Sur Mağdurları için 476 konutu toki konutlar için 26 Ağustosta yaptık. Şimdiye kadar Sur Mağduru olarak görüştüğümüz 7 bin 631 vatandaşımız var. Bunların yüzde 94 ile anlaştık. Anlaşamadığımız vatandaşlar ise sayısı 350 civarındadır. Onlarla da her gün görüşmelerimiz devam ediyor. İnşallah en yakın zaman da onları da memnun edecek ortak bir çözüme ulaşırız.

 

9- İşsizliğin önüne geçmek için bir çalışmanız var mı?

Vali Münir Karaloğlu: İşsizlikle ilgili elbette çalışmamız var. Onları sizlerle paylaşayım işsizliği hızlı çözecek emek yoğun sektörler var bunlardan bir tanesi çağrı merkezleri diğeri de hazır giyim ve tekstil sektörü şu an Diyarbakır’da her ikisi ilgiliyle de çalışmamız var.

 

“TOPLUMUN BÜTÜN KESİMLERİNİN BU KONUDA BİZE DESTEK VERMESİ LAZIM”

10- Uyuşturucuya karşı kente bir çalışmanız var mı?

Vali Münir Karaloğlu: Diyarbakır’ın en önemli sorunlarından biri de uyuşturucu bağımlılığıyla mücadele şu anda Diyarbakır’da sağlık bakanlığımızın hem AMATEM hem ÇABATEM tamamlanmak üzere Diyarbakır büyük şehir belediyemizle yeşil ay arasında iş birliği yaparak ayakta bir rehabilitasyon merkezi kuracağız. Yine yeşil ayımızın Diyarbakır dişli üniversitemizin kampüsünde bir yataklı rehabilitasyon inşaatı şu an TOKİ tarafından devam ediliyor. Önümüzdeki 5 6 ay içerisinde hem sağlık bakanlığının AMATEMİ hem ÇABATEMİ hem yeşil ayın rehabilitasyon merkezi hem de büyükşehirle yeşil ayın ortak yürüteceği bir YEDAMI açmış olacaz bizim yapacağımız işler bağımlıların tedavisi ve rehabilite edilmesiyle ilgili önemli olan gençlerimizi bu beladan uzak tutmak onun için hem ailede hem okulda hem  camide. Toplumun bütün kesimlerinin bu konuda bize destek vermesi lazım.

Editör: TE Bilisim