MÜCADELE HABER- Vali Karaloğlu ilk ziyaretini, serin ve sıcak iklim tahılları, baklagiller, çayır, mera, yem, endüstri, tıbbi, aromatik, bağ ve bahçe bitkileri ile toprak, su ve genetik kaynaklar, tarımsal ekonomi, hayvancılık ve ipekböcekçiliği gibi birçok alanda çalışmalar yapan ve 11 ilde faaliyet gösteren GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğüne yaptı.

 

Burada yetkililerden üretimler hakkında bilgiler alan Karaloğlu, 22 adet buğday, 8 adet arpa, 7 adet kırmızı mercimek, 4 adet nohut, 5 adet pamuk, 1 adet çeltik, 2 adet yem bitkisi ve 2 adet tıbbi aromatik bitki olmak üzere toplam 51 adet ve çeşitte ürünün geliştirildiği aynı zamanda kırmızı mercimek üretiminde ülke koordinatörü olan müdürlükte çalışma ve üretim alanlarını tek tek inceledi.

 

Daha sonra, 1954 yılında kurulan ve 1958 yılından itibaren Diyarbakır’da hizmet vermeye başlayan Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsüne bir ziyarette bulunan Vali Karaloğlu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 28 ilde faaliyet gösteren enstitünün laboratuvarlarında yaptığı incelemelerin ardından yetkililerden devam eden ve planlanan projeler hakkında bilgi aldı.

 

Karaloğlu, haşereyle mücadele, bitki sağlığı, sertifikasyon, karantina, tarım ekonomisi, eğitim ve yayın gibi alanlarda çalışma yapan enstitünün önemine vurgu yaparak toprağın veriminin artırılması ve ürün kalitesinin yükselmesi için zirai mücadelenin şart olduğunu söyledi.

 

Enstitüde, buğday, pamuk, kayısı, nohut, mercimek ve yem bitkilerinde entegre mücadele araştırma, uygulama ve eğitim projeleri devam ederken süne ile mücadele eğitimleri de aralıksız sürdürülüyor. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim