Sultan TAŞKIN

Pandemi sürecinde yaklaşık bir yıl kapalı olan cafeler normalleşmeyle birlikte açıldı fakat pandeminin etkisi ve Diyarbakır sıcaklarından dolayı iş yapamayan esnaf verilen desteklerinde yeterli olmadığını söyleyerek zararlarının olduğunu söyledi. Konuna ilişkin gazetemize açıklama yapan Diyarbakır Kahveciler ve Çaycılar Odası Başkanı Abdurrahman Kavut, pandemi sürecinde esnafın zarar gördüğünü ve verilen desteklerin yeterli olmadığını belirterek 100 bin TL faizsiz kredi desteği için hükümete seslendi.

 

1 Hazirandan itibaren kademeli normalleşme ile beraberinde kafeler, lokantalar, düğün salonları, halı saha vb. gibi birçok alan açıldı. Kafe işletmecilerinden olan Cemalettin Çınar ise, 7.500 bin TL kirasının olduğunu ve pandemi sürecinde aldığı 3 bin TL desteğin yeterli olmadığını söyledi.

 

“ZARAR GÖREN BİR SÜRÜ ESNAFIMIZ OLDU”

Diyarbakır Kahveciler ve Çaycılar Odası Başkanı Abdurrahman Kavut, 5 bin TL desteği almak için bekleyen esnafın olduğunu ve önümüzdeki süreçte birçoğunun yeterli desteği alamadıkları durumda kapanabileceklerini söyledi. Kavut, “Zarar gören bir sürü esnafımız oldu tabi ki Diyarbakır genelinde açıkçası çok büyük bir kapanma yok fakat 9-10’a yakın tahminimce kapanan kafeler olmuştur. 75. Yolun oradaki 2 veya 3 tane kafe kapanmış ve Dicle kent semtindeki 3-5 kafe kapanmıştır. Kirası 10-12 bin TL olan kafelerimiz var onlar maddi olarak sıkıntı çekti. Yüksek kira ödeyen eleman sayısı fazla olan kafelerimizin hepsi mağdur oldu.

 

“VERİLEN DESTEK ÇOK AZDI”

Pandemi sürecinde kapanan esnafımıza verilen destek çok azdı. 4 ay da 1000 TL verildi. Kira yardımı denildi hiçbir esnafımız kira yardımı almadı. Yani en azından benim bildiğim kadarıyla %90’a yakın esnaf almadı. Son verilen 5 bin TL’dir. Zaten bizim esnafında çoğu 5 bin TL beklediği için ciddi bir kapanma yaşamamıştır. Bundan sonra ne çıkacağını artık önümüzdeki süreç gösterir.

 

FAİZSİZ 100 BİN TL DESTEK VERİLMELİ

Keşke her bir esnafa 100 bin TL gibi bir destek verilse ama maalesef o da yok.  En azından bu parayı geri ödemeli olup faizsiz verilmeli. Kiraları, elektrik, su gibi faturaları hepsi birikmiş durumda bunları bir şekilde ödeyip rahata geçilseydi. Diyarbakır’da şu an yaz ayı olduğu için bu zamanlara kafeler genelde boş olur bir de pandemi olduğu için daha fazla boş kaldı zarar daha fazla oldu.” Diye konuştu. 

 

“ASLA ZARARIM KARŞILANMIYOR”

Kafe işletmecisi Cemalettin Çınar, 7.500 bin TL kirasının olduğunu ve pandemi sürecinde aldığı 3 bin TL desteğin yeterli olmadığını söyledi. “Pandemi boyunca almış olduğumuz destek 3 bin TL bu da tabi ki her ay değil toplam pandemi süreci boyunca aldığım destek. Benim sadece kiram 7.500 bin TL asla zararım karşılanmıyor. Şimdi kaç kira hesaplayayım? Ben 4 personelle başladım işletmeye 4 personelle devam ediyorum fakat ödemeler konusunda sıkıntılarım oldu. Verilen para çok komik bir rakamdır asla zararımız karşılanmadı. Sonuç itibariyle bizim gelir giderimiz ortada verilen para benim kiramın yarısı bile değil. Aldığımız ürünler, personel ücretleri, kiralar her şey ortada haliyle böyle olunca destekte yeterli değil.” Dedi.

 

Editör: TE Bilisim