Fatih SURUÇ-ÖZEL HABER

MÜCADELE HABER- Toprakla uğraşmanın mutluluk verici ve insan ömrünü uzattığını dile getiren Kaya, çiftçi bir aileden geldiğini ve 8 yaşından beri toprakla iç içe olduğunu söyledi. 

Diyarbakır Merkez Yenişehir ilçesi Şehitlik semti Şemsiyeler Mahallesi’nde ikamet eden 70 yaşındaki Kasım Kaya, 8 yaşından beri toprakla uğraşıyor. Evinin yanında kurduğu bahçede çeşitli çiçek  fidelerini yetiştiren Kaya,  çiftçilikle uğraşan bir aileden geldiğini söyledi. Toprağın insanın ömrünü uzattığını ve hastalıklardan koruduğunu anlatan Kaya,  yetiştirdiği fideleri satarak günlük 10-40  lira kazandığını ifade etti.

 

 

 “TOPRAKLA UĞRAŞMAK BENİ İYİ HİSSETTİRİYOR”

Paradan çok bu işinin kendisine manevi kazanç sağladığını dile getiren Kaya, “7 yıldır bu işi yapıyorum Herkesin toprakla bir bağı olmalı. Her insan toprakla uğraşırsa hem ömrü uzar hem de hasta olmuyor. Gerçekte de toprakla uğraşmak iyi bir şeydir. Ben 8 yaşımdan bu yana toprakla uğraşıyorum. Zaten çiftçilik yapıyorduk, ekim buğday işi yapıyorduk.  Şimdi kendime bir alan oluşturdum ve fide ekerek toprakla uğraşmaya devam ediyorum. Toprakla uğraşmak beni iyi htiriyor” dedi.

 

“MADDİ KAZANÇTAN ÇOK MANEVİ KAZANÇ”

Özellikle yaz aylarında çalıştığını söyleyen Kaya, “Benim için bu meslek iyidir. Severek yapıyorum. Akşama kadar çiçekleri sular, budar ve ekerim. Ömrüm yetiği kadar bu işi devam edeceğim. Bahçemde sardunya, 11-12 çeşit güller, çay çiçeği, fesleğen var. Kışın birçok çiçekler olmuyor ama güller kalıyor. Gül satışları oluyor. Mart ayından sonra ise diğer çiçeklerle uğraşıyorum.  Kazancım pek olmuyor. Yaşlı ve ameliyatlı olduğum için burası bana iyi geliyor. Maddi kazançtan çok manevi kazanç elde ediyorum. Günlük 10-40 TL arası kazancım oluyor. Bazı günler kazanmadığım bile oluyor. Bazen ise 100 TL’ye kadar da kazancım oldu. Doğal ortamda olmak bana yetiyor tabi birde azda olsa kazancım olunca şükrediyorum.  Köy kesiminin daha çok ağaç tarzı fidanlar alıyor. Şehir de kalanlar ise daha çok süs çiçekleri alarak balkonlarında yetiştiriyorlar.  Gülleri ise daha çok mezarlık için alıyorlar.”dedi.

Editör: TE Bilisim