Fatih SURUÇ- ÖZEL HABER

MÜCADELE HABER- Haluk Levent'in önce platform adı altında faaliyete başlayan ve ardından dernekleşen "Ahbap", yardım organizasyonlarıyla gönülleri fethediyor. Şimdiye kadar birçok ihtiyaç sahibine burs imkânı sağlayıp onlara yardım ulaştıran, birçok hastaya medikal cihaz ve ilaç temin eden, özel günlerde etkinlikler, kan ve kök hücre kampanyası ile eğitim faaliyetleri düzenleyerek dikkatleri üzerine çeken Dernek, toplum tarafından da büyük takdir topluyor.  Derneğin bünyesindeki gönüllüler, ihtiyaç sahiplerinin sorunlarına Hızır gibi yetişirken, biz de Mücadele Gazetesi olarak derneğin Diyarbakır’daki temsilcisi Gülsinem Tantekin ile önemli çalışmalarına ilişkin bir röportaj gerçekleştirdik.

 

 

Türkiye ve Diyarbakır’daki çalışmalarına ilişkin yönelttiğimiz sorulara Ahbap Diyarbakır Şehir Temsilcisi Gülsinem Tantekin şöyle yanıtlıyor.

 

“TANIMADIĞIMIZ İNSANLARLA BİR ARAYA GELEREK EL ELE VERİP DÜNYAYA GÜZELLİKLER KATMAYA ÇALIŞIYORUZ”

1) Ahbap Diyarbakır’ı anlatır mısınız?

Gülsinem Tantekin: Öncelikle Ahbap Platformunu anlatmamız gerekiyor. Ahbap; hiçbir ayrım gözetmeksizin insanlık, doğa, hayvan kısacası bütün canlı topluluğu için emek veren, değiştirmek, geliştirmek ve dönüştürmek için çalışan bir topluluk. Biz de Diyarbakır olarak bu insan mozaiğinin bir parçasıyız. Bizler başlangıçta hiç tanımadığımız insanlarla bir araya gelerek el ele verip bu dünyaya güzellikler katmaya çalışıyoruz. Ahbap oluyoruz, önce birbirimizi sevmeyi öğreniyor birbirimizi sevdikçe de sevgimizi yaymaya, ardından öğrendiklerimizi büyütmeye çalışıyoruz.

 

“AHBAP PLATFORMUNUN GENİŞ BİR YELPAZESİ BULUNMAKTA”

2) Ahbap Diyarbakır’ın çalışma alanları nelerdir?

Gülsinem Tantekin: Ahbap Platformunun geniş bir yelpazesi bulunmakta sürekli bir şeyler yapmak isteyen Ahbap Diyarbakır ekibimde 120 kişi var Toplum içerisinde ihtiyaç duyduğumuz, toplumu ilgilendiren birçok alanla ilgili çalışmalar yürütmekteyiz. Sizlere kısaca çalışma gruplarımızdan ve işleyişlerimizden bahsedelim.

Yardımlaşma Çalışma Grubumuz, bilindiği üzere yardıma ihtiyacı olan ailelerimizin ihtiyacını gidermek üzerine çalışıyor. Yardımlaşmayla ilgili adımları takip ediyor ve ihtiyaç sahiplerine sosyal veya sağlık yardımı yapılıyor.

İnsanlık Çalışma Grubumuzun çalışmalarına, özel günlerde yapılan birçok etkinlik, huzurevi veya rehabilitasyon merkezlerine yapılan manevi ziyaretler örnek olarak verilebilir. Bunun yanı sıra kan ve kök hücre bağışı davetinde bulunup hayat kurtarmayı hedefleyen etkinlikler yapmakta. Kimi zaman ameliyata göndereceğimiz veya morale ihtiyacı olan ahbaplarımıza ufak sürprizler yapıp motivasyon kaynağı olabilmekteler.

 

 

Eğitim Çalışma Grubumuz, eğitim alanında çalışmalar yürütürken bazen kitap ihtiyacı karşılamakta, bazen Ahbaplarımızın da hayatında dokunacak seminerler yaparak eğitimi öğretimi destekleyen çalışmalar yürütmekte.

Çevre Çalışma Grubumuz, unutulan sokak Ahbaplarımız için besleme etkinlikleri yaparak hem hayvan sevgisi aşılamayı hem de bize ihtiyaç duyan sokak Ahbaplarımıza yardım etmeyi amaçlar. Aynı zamanda onlara yuvalar yaparak hayatlarını kolaylaştırmaya çalışırlar, hâlihazırda Pati Konutları adı altında yaptığımız bir organizasyon sonucunda tüm Ahbap şehirlerinde sokak Ahbaplarımızın barınabileceği konutlar inşa edildi. Sosyal medyada kimi zaman gördüğünüz Yuvalandırma, Kayıp ilanları gibi konularda yine Çevre Çalışma Grubumuzun faaliyetlerinden.

Bunlar haricinde Sanat Çalışma Grubumuz yapılan tüm bu iyilikler dışında ruhumuzu bir nebze olsun doyurmaya çalışır, dünyaya bakış açımızı değiştirir. Sanatın iyileştirici gücünü bizlere gösterir.

Bilim ve Teknoloji Çalışma Grubumuz, bilimsel ve teknolojik alanda gelişmeleri takip eder. Kimi zaman tüm çocuklara bilimi sevdirecek çalışmalar sürdürürler.

Tüm bu gruplarımız dışında biraz sizlerin mesleğine benzetebileceğimiz Medya Çalışma Grubumuz var. Hem bahsettiğimiz bu güzel işleri sosyal medya hesaplarımızdan en güzel şekilde kamuoyu ile paylaşıyorlar, hem de aramıza katılmak isteyen veya yardım talebinde bulunan Ahbaplarımızla sosyal medya üzerinden ilk iletişimi sağlıyorlar.

 

 

“AHBAPLAR HERHANGİ BİR ŞEKİLDE HİÇBİR PARAYA VEYA EŞYAYA DOKUNMUYORUZ”

3) Yardımlar nasıl yapılıyor?

Gülsinem Tantekin: Bu herkesin en çok merak ettiği konu sanırım. Yardımlar aslında direkt olarak bizler değil; bize destek sağlamak isteyen hayırseverler tarafından gerçekleştiriliyor. Biz yalnızca aracıyız. Genel Başkan’ımız Haluk Levent’in Twitter hesabından gördüğünüz üzere, yardım talepleri ilgili şehirlere yönlendiriliyor. Verilen görevlendirme sonrası bizler öncelikle aileleri ziyaret ediyor ve gerekli belgeleri edinip araştırmalara başlıyoruz. Ardından Yardımlaşma Kurulumuza ilettiğimiz bu belgeler üzerinden ailenin ihtiyaç sahibi olduğu belgelenirse; bize ulaşan hayırseverler sayesinde ailelerimizin ihtiyaçları gideriliyor. Bazen de Genel Başkan’ımız kampanya başlatıyor. Yine aynı şekilde bu ödemeleri gerçekleştirmek isteyen hayırseverler ihtiyaç sahibi ailenin ihtiyacını direkt kaynağına ulaştırıyor.

Vurgulamak isterim ki, bu sırada biz Ahbaplar herhangi bir şekilde hiçbir paraya veya eşyaya dokunmuyoruz. Örneğin; ihtiyaç ameliyat gideri ise, hayırsever tarafından doğrudan hastaneye; medikal cihaz, işitme cihazı ise yine hayırsever tarafından direkt firmalara ödeme yapılıyor. Hiçbir Ahbap paraya ya da ürüne dokunmuyor. Burada belgelerle ilgili soru gelebilir; “Temelde ailenin ihtiyacını kanıtlayacak nitelikte belgeler rica ediyoruz. Örneğin, tekerlekli sandalye isteyen bir takipçimizden, bir doktor tarafından tekerlekli sandalye kullanması gerektiğine dair rapor istiyoruz. Veya hiçbir geliri olmayan bir ailemizden bunu belgelemeleri için gereken dökümleri istiyoruz.”

Yardımlaşma Kurulu, Türkiye’de tüm şehirlerdeki Yardım konularının iletildiği birimdir. Daha önce bahsettiğimiz tüm Çalışma Gruplarımız ilgili kurullarına bağlı.

 

 

“BİZİM SORUMLULUĞUMUZ GÖREV GELDİKTEN SONRA BAŞLIYOR”

4) Yardıma ihtiyacı olanlar size nasıl ulaşıyor?

Gülsinem Tantekin: İhtiyaç sahipleri genellikle bize sosyal medyadan ulaşıyor. Bazen direkt bize yazıyorlar, bazen Haluk Bey’e tweet atıyorlar. Haluk Bey görünce kayıtsız kalmayıp bizlere görev olarak veriyor. Tabi burada ufak bir parantez açmakta fayda var. Gün içerisinde yoğun yardım talepleri alıyoruz ancak, Haluk Levent tarafından sosyal medyadan Diyarbakır etiketlenerek görev verilmediği sürece ailelerimize yardım etme çalışmalarına başlayamıyoruz. Yani aslında bizim sorumluluğumuz görev geldikten sonra başlıyor. Bize sosyal medyadan yazan olduğunda ise bizde yardım çalışma grubu vasıtasıyla Türkiye yardım kurumuna iletiyoruz. 

 

 

“AHBAP PLATFORMUNU DAHA ÇOK DUYURMAK İSTİYORUZ”

5) Ahbap Diyarbakır’ın hedefleri nelerdir?

Gülsinem Tantekin: Biz, Diyarbakır genelinde Ahbap Platformunu daha çok duyurmak istiyoruz. Toplumda yardımlaşma bilincinin güçlenmesini sağlamak, iyi insan ve iyi toplum inşasına hizmet etmek, yeni işbirliği modelleri ve projelerle çağdaş ve sürdürülebilir yardımlaşma ve dayanışma ağları oluşturmak, daha temiz bir Diyarbakır için Kirletme Temizle etkinlikleri düzenlemek, kan ve kök hücre bağışını arttırmak istiyoruz. Böylelikle toplumu bilinçlendireceğimizi umuyoruz. Aslında Ahbap Platformunun bulunduğu bütün şehirlerde ortak hedeflerimiz bunlar. Çünkü bir yerden başlamak gerektiğine inanıyoruz, küçük sandığımız dokunuşlarla daha büyük bir tabloda değişiklik inşaa etmek istiyoruz. Yaptığımız tüm işleri sevgiyle besleyip gerçeğe ulaştırma hedefindeyiz. Diyarbakır ekonomik ve işsizlik olarak sorunlar yaşayan bir kentimiz, bizlerde hayırsever ve ihtiyaç sahiplerini bir araya getirerek köprü vesilesi görmek istiyoruz. Eğitim ve sanat anlamında sürdürülebilir çalışmalar yapmak istiyoruz.

Editör: TE Bilisim