Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Türkiye’de görülen koronavirüs salgına karşı alınan önlemler kapsamında Diyarbakır’da birçok esnafın işyeri kapatılırken, Sur’daki tarihi Aşefçiler Çarşı’nda işyeri açık olan esnaf ise, iş yapamadıkları için çeklerini  ödeyemediklerinden yakındılar. Zor bir süreçten geçtiklerini belirten çarşı esnafı, bazı işçileri de işten çıkarmak zorunda kaldıklarını söylediler.

Türkiye’de korona virüs nedeniyle ekonomik kriz yaşarken Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki tarihi Aşefçiler Çarşı esnafı da korona virüsle ikinci krizi yaşıyor. Sur olaylarında mağdur olan Sur esnafı daha kendilerine gelemezken ikinci dalga olan korona virüsle mücadele ediyor. Virüs nedeniyle vatandaşların eve çekilmesiyle iş yapamadıklarından yakınan esnaf kredilerin 3 ay ertelenmesini yeterli olmadığını ve çeklerinizde ertelenmesini istediler. İşçi çıkartmaz zorunda olan, evinin ihtiyacını karşılayamayan ve verilen kredilerin yoğunluktan dolayı kendilerine yetişemeyeceklerini ekleyerek koşullarında fazla olduklarını dile getirdiler.

“ÇEKLERİN ERTELENMESİNİ İSTİYORUZ”

Yaklaşık 5 yıldır Aşefçiler Çarşı’nda esnaflık yapan Mehmet Öztarhan, “Diyarbakır’da Sur olaylarında bu yana kendimizi toparlamaya çalışırken şimdi de dünyayı etkisi altına alan Coronavirüs çıktı. Allatandır, Allah bitirsin diyelim. Esnaf olarak sıkıntımız şu ki elektrik, su ve doğalgazdan ziyade çekle esnaf zorlanmaktadır. Çekler döndüğü zaman bütün ticari hayat bitiyor. Başvurduğumuz kredilerde ise net bir şey yoktur. Sadece bizim değil tüm Türkiye esnafının sorunu olan çeklerin ertelenmesini istiyoruz. Ayrıca çeklerimiz de sicil affı istiyoruz. Bankalar bu süreçte sicil affı ve mücbir ibaresinin olduğunu söylüyorlar; fakat ileriki zamanda çek aldığımızda bunu 1 ay içinde ödeyemezsek bu durumda sicil affının da bir anlamı kalmıyor. Yani bizim tekrardan kredi alıp iş yerlerimizi döndürmemiz gerekiyor.  Bizim zaten kredimiz var. Hepsi üstüne gelince ödemekte zorlanacağız” dedi.

 

“ELEMANLARIMIZI DA İŞTEN ÇIKARTMAK ZORUNDA KALDIK”
Öztarhan, “Maaş veremiyoruz, besleyemiyoruz. Kira veremiyoruz, Elektrik, su ve doğalgazı zaten ödeyemiyoruz.  Birkaç ay sonra bizim tekrar bu hayata tutunabilmemiz için esnaf olarak destek alıp ayakta kalmamız gerekiyor.  Çarşımızın sokakları bomboş insanlar da ekonomik krizden dolayı alışveriş yapılmıyor. 
Devletten desteğini istiyoruz. Kredi varsa bile her banka fazlasıyla şart koşuyor. Kefil ve ipotek istiyorlar. Buna devlet ve özel bankaların çoğu dâhildir. 3 -4 bin kişi esnaf kefalet kooperatifine bizlere yetişmeme imkânı var“diye konuştu. 

“SUR OLAYLARINDA DA YİNE ESNAF OLARAK MAĞDUR KALDIK”

Aşefçiler Çarşısı’nda 30 yıldır esnaflık yapan Ali Bingöl ise, “Vergiye tabiyim. Esnaf kefalet de yönetimdeyim. Esnaflarımızın hepsi de gerçekten perişan durumdalar. Sur olaylarında da yine esnaf olarak mağdur kaldık. Cumhurbaşkanın bize Sur döneminde verdiği 3 bin TL ise dükkân sahiplerimiz paranın kendilerine verildiğini söyleyerek bizden aldılar. 30 yıldır çeklerim kaşe yemiş, bundan dolayı toptancılar çeklerimi vermiyorum. Bu da kredi çekmemde beni zorluyor. Sabah dükkânı açıyoruz akşama kadar iş olmadığı için oturuyoruz. Bu durumda ev ihtiyaçlarımızı da göremiyoruz. Yetkililerden yardım istiyoruz “şeklinde konuştu. 

“TV’DE FARKLI BANKADA FARKLI”

2003’den beri Aşefçiler Çarşı’nda esnaflık yapan bir diğer esnaf ise Mehmet Daz, “Şuana kadar esnaf ve sanatkarlara elimizden geleni yaptım. Fakat benim bu süreçte evimi geçindirecek durumda değilim. 4 aydır kredimi ödeyemediğimden dolayı banka mağduruyum. Kendi kiralarımızı bile ödeyecek durumda değiliz. Devlet büyüklerimizin gerçek anlamda bize yardım etmelerini istiyoruz. Eski Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu döneminde bize verilen para gibi TC. kimlik numaramızın üzerine yatırılmasını istiyoruz. Bu süreç böyle devam ederse 2-3 aya kadar bütün esnaf kepenk kapatmak zorunda kalacaktır. Bankaların 3 ay ertelemesi kredilerimizin üzerine faizin gelebileceğini söylüyorlar. Yani benim borcumun üzerine yine faizle borç ekleniyor. Buda bizi ileriki süreçte zor duruma koyuyor. Devlet büyüklerin televizyonda söylediği ile bankaların konuşması birbirini tutmuyor” dedi. 

Editör: TE Bilisim