Fatih SURUÇ  

MÜCADELE HABER- Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, aşının çok büyük bir umut vaat edeceğini ve aşı uygulandıktan sonra vaka sayılarının azalacağını söyledi.  Aşının insanları ne kadar koruyacağını bilmediğini kaydeden Şenyiğit, “Ancak şunu da unutmayalım, aşı olan kişi belki kendini koruyordur ama bulaşıcı olabilir. Bunun için aşı olan kişi, ben aşı oldum, ben iyileştim, ben bulaştırmam, mantığına girmesin. Aşı olanların da bulaşıcı özelliği olabilir” dedi.   

 

 “SADECE KENDİ GIDANIZI TÜKETİN, ARADA BİR GÜNEŞE ÇIKMAKTA DA FAYDA VAR” 

Mücadele Haber: Sağlıklı beslenmenin koronaya ne kadar etkisi var? 

Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit:“Şimdi bir sürü vitamin hapları falan öneriliyor. Ben şahsen buna karşıyım, kullanmıyorum da. Şimdi narenciyenin olduğu bir dönemdeyiz. Günlük zaten portakal, limon, mandalina tükettiğiniz zaman, zaten yeterince vitamininizi almış oluyorsunuz. Hep c vitamini almanın bir faydasının olduğunu düşünmüyorum. Lütfen kendi gıdanızı tüketin, arada bir güneşe çıkmakta da fayda var. Normal C vitamini diyorsanız bunu zaten limondan, portakaldan, mandalinadan çok rahat alırsınız. Şahsen ben Ek-1 tablet almanızı önermiyorum. Ancak D vitamini açısından, bilinen bir D vitamini eksikliğiniz varsa o zaman ilaç kullanmanızda fayda var. Yoksa güneş varsa, sabah akşam güneşte yirmi dakika kalmanın, tabi soğukta kalmamak kaydıyla, D vitamini için yeterli olduğunu söyleyebilirim. Normal gıdasını alan bir insanın Ek-1 ilaçtan alması kanaatinde değilim. Burada çevremde çok sayıda Ek D vitamini alan vardı, hepsi kovid oldu.” 

 

“EVDE KALMANIZ ZOR AMA YOĞUN BAKIMDA KALMANIZ DAHA ZORDUR” 

Mücadele Haber: 65 yaş ve üstü vatandaşlar hakkında neler söylemek istersiniz? 

Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit:“65 yaş üstü halen risk grubundadır. Ölüm oranlarının en fazla olduğu kesim 65 yaş ve üstüdür. Dolayısıyla ben tüm vatandaşlarımızdan, bu kısıtlamalara uymalarını tavsiye ediyorum ama 65 yaş üstünün evde kalmalarını, misafir almamalarını, gizli yapılan düğüne, nişana, sünnete gitmemelerini ısrarla tavsiye ediyorum. İnanın en yüksek ölüm oranı onlarda görünüyor. Lütfen dikkat edin. 65 yaş altı, sizin de garantiniz yok. Özellikle Ek-1 hastalığınız varsa, kronik bir rahatsızlığınız varsa lütfen bu dönemde dikkat edin. İnanın şuan çok zor dönemlerden geçiyoruz. 40 yaşında da hayatını kaybeden var, 52 yaşında da hayatını kaybeden var. Dolayısıyla 65 yaş altı olmanız sizi korumuyor. Lütfen dikkat edin, yaşınız kaç olursa olsun, kronik hastalığınız varsa çok daha dikkatli olalım. 65 yaş üstüysek, mümkün oldukça dışarı çıkmayalım, kullandığımız başka ilaçlar da varsa onları da ihmal etmeyelim. O şekilde kendimizi muhafaza edelim. Bu risk grubu ortadan kalkmadan 65 yaş için dışarı çıkmanın uygun olduğunu pek düşünmüyorum. Evet, dışarı çıkmak, hava almak, arkadaşlarla görüşmek güzel şeyler. Ancak bu olduğu zaman hastalık bulaşması, yatağa bağlı olma; Günlerce, haftalarca tavana bakıp da, solunum cihazından nefes almaktansa, ben diyorum ki bırakın psikolojimiz bozulsun, içeride kalalımama içeride kalırken televizyonumuzu izleyelim, gazetemizi, kitabımızı okuyalım, namazımızı kılalım, bekleyelim. Bugünlerde geçecektir. Ben aşının büyük ümit vaat edeceğini düşünüyorum. Ben yaşlılarımıza şunu söylüyorum; Evet, içeride kalmanız zordur ama yoğun bakımda kalmanız daha zordur.  

 

“AŞI OLAN KİŞİ BELKİ KENDİNİ KORUYORDUR AMA BULAŞICI OLABİLİR” 

Mücadele Haber: Korona virüsün bitişi ne zaman olur? 

Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit:“Ben aşının çok büyük bir umut vaat edeceğini düşünüyorum. Aşı uygulandıktan sonra, vaka sayılarının çok azalacağını düşünüyorum ama bunlar hep parazit düşüncelerdir. Sonuç olarak ne olacağını bilmiyoruz. Aşı ne kadar etki edecek, ne kadar koruyacak, ne kadar süre koruyacak hiç bunu bilmiyoruz. Ancak şunu da unutmayalım, aşı olan kişi belki kendini koruyordur ama bulaşıcı olabilir. Bunun için aşı olan kişi, ben aşı oldum, ben iyileştim, ben bulaştırmam, mantığına girmesin. Aşı olanların da bulaşıcı özelliği olabilir. Aşınınbiraz zamanın geçmesi gerekiyor, kendini göstermesi için. Hemen korumuyor, sebebi ise antikor geliştirmesi lazım. Aralık ayında aşılar Türkiye’de ciddi anlamda bir ay içerisinde uygulanırsa, ben Şubat ayında vaka sayısında ciddi bir düşüş bekliyorum.” 

 

“BUNUN BİR MANEVİ SORUMLULUĞU DA VAR” 

Mücadele Haber: Karantinaya girmemek için test yapmayanlar hakkında ne düşünüyorsunuz? 

Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit:“Yanlıştır bu. Siz test yaptırmadığınız zaman çevrenize bulaştırabilirsiniz. Dolayısıyla çevrenize zararı olabilir. Dışarı çıktığınızda arkadaşınızla oturduğunuzda ona bulaştırabilirsiniz. Bunun bir manevi sorumluluğu da var. Onu da düşünmemiz lazım. İlla 10 gün ıslahatınızdan olacaksınız diye bir başkasının ölümüne sebep olmanızda çok büyük bir manevi sıkıntısı olacağını düşünüyorum.” 

 

Mücadele Haber: Diyarbakırlılara tedbir anlamında tavsiyeleriniz nelerdir? 

Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit:“Diyarbakır’da son zamanlarda sıkça tedbirlere uyulduğunu görüyorum. Bunun için de vatandaşlara teşekkür ediyorum. Ancak halen kulağıma geldiği kadarıyla birinci olarak kovid ilaçlarını kullanmıyoruz. Bu yanlıştır. Eğer veriliyorsa bu ilaçları kullanalım. İkinci olarak tedbirlere uyalım. A şıkkı: gizli nikah, b şıkkı: gizli sünnet, c şıkkı: gizli düğün gibi hususlardan uzak duralım. İnanın şu anda hava soğuk. Kapalı ortamda durduğumuz zaman, yarım saat yirmi kişiyle oturduğumuz zaman bir kovid vakası olduğu zaman üç beş kişiye bulaştıracaktır. Onun için lütfen dikkat edelim, kapalı ortamlarda bir araya gelmeyelim. Çok zor dönemlerden geçiyoruz. Yoğun bakım sayılarımızın arttığı, hasta bakım sayılarımızın arttığı bir dönemden geçiyoruz. Ben şahsen aydınlık günlerin geleceğine inanıyorum. Bu aşının umut vereceğini düşünüyorum. Devletin aşı uygulamasının uygun olduğu yaş grubundaki kişilerin bu aşıları ciddi anlamda yapmaları gerektiğini düşünüyorum.” 

Editör: TE Bilisim