Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanı Av. Cihan Ülsen,  partilerinin Diyarbakır’a çok önem verdiğini belirterek, kentteki sorunların çözümüne ve kent halkının taleplerine ilişkin gerekli çalışmaları yapacaklarını söyledi. Kentte baş gösteren işsizliğin büyük ekonomik sorunlara yol açtığına işaret eden Ülsen, işsizlik meselesinin şuan da diğer bütün meselelerin önüne geçtiğini kaydederek, bu sorunların önüne geçilecek çalışma ve tespitler yapmaya çalıştıklarını ifade etti. Kentteki bir diğer önemli sorununun turizm olduğuna vurgu yapan Ülsen,  kentin çok ciddi bir turizm potansiyeli olmasına rağmen kentte her sene turist sayısında düşüş olduğunu savundu.

 

Yıllardır çözülemeyen Kürt meselesine de değinen Ülsen, Kürt meselesinin bütün memleketi ilgilendirdiğini ve bütün meselenin içine dâhil olduğunu belirten Ülsen, Kürt meselesiyle ilgili partilerinin çok ciddi çalışma ve faaliyetleri olacağını söyledi. Kürt meselesinin çözülmesi çok önem arz ettiğini kaydeden Ülsen, ekonomik, politik, hukuk, adalet ve hayatın tüm alanındaki sorunların altında Kürt meselesinin olduğunu öne sürdü. Kürt meselesinin çözülmesiyle ülkenin ekonomi, sosyal ve politik bütün meselelerin ardı ardına çözülebileceğine dikkat çeken Ülsen, “Biz Kürt meselesine dair bütün meselelerin anadilde eğitimin yasal ve anayasal zeminde çözülebileceğini düşünüyoruz” dedi.

 

Diyarbakır’da siyasi parti başkanlarına yönelik röportajlarımız sürüyor. Bu kapsamda DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanı Av. Cihan Ülsen ile ülke gündemine ilişkin önemli bir röportaj gerçekleştirdik.

 

 

 1) Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Av. Cihan Ülsen: 1980 Diyarbakır doğumluyum. İlk, Orta ve liseyi Diyarbakır’da tamamladım. 2001 yılında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdim. 2005 mezunuyum. Diyarbakır Barosunda stajımı tamamladım. 2007’den beride Diyarbakır’da serbest avukatlık yapıyorum. 2009’dan beri de Sivil toplum çalışmaları yaptım. 2009-2015 yılları arasında Diyarbakır Mazlum-Der’de çeşitli görevlerde bulundum. 2016-2018 yılları arasında Diyarbakır Barosunda yönetim kurulunda çalışmalar yaptım. Barodaki çalışmalarım da sahada insan hakları ihlalleri ile ilgili basın açıklamaları ve dava takipleri gerçekleştirdik.  Ayrıca, Yokuş Yol”a edebiyat dergisinin genel yayın yönetmenliğini yapıyorum. “Kendinden başka herkes” adlı şiir kitabım edebi şeyler yayınlarından 2019 yılında yayımlandı. Şimdide DEVA Partisi İl Başkanlığı görevime devam ediyorum.

 

”DİYARBAKIR’DA ŞUANA KADAR 9 İLÇEMİZLE İLGİLİ RESMİ KURULUŞLARI TAMAMLADIK”

2) DEVA Parti Diyarbakır İl Başkanlığının çalışmaları nelerdir?

Av. Cihan Ülsen: Biz 30 Haziran da il kurucu heyetimizle beraber il başkanlığı görevini aldık. O günden beri de Diyarbakır’da teşkilatlanma çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Bu süreçte siyasal çalışmalar yapamadık. Daha çok il ve ilçe teşkilatlanmaları ilgili çalışmalarımız oldu. Şuana kadar il yönetimimizi oluşturduk. Valiliğe listemizi teslim ettik. Diyarbakır’da şuana kadar 9 ilçemizle ilgili resmi kuruluşları tamamladık. Kalan 8 ilçemizle ilgili de çalışmalarımız devam ediyor.

 

“DİYARBAKIR DEVA PARTİSİNE EN YOĞUN BAŞVURUNUN YAPILDIĞI ŞEHİRDİR”

Diyarbakır DEVA Partisine en yoğun başvurunun yapıldığı şehirdir. İstanbul, İzmir ve Ankara’dan sonra Diyarbakır geliyor. Bu süreçte il kurucu heyetimizle beraber 250-300’e yakın yüz yüze görüşmeler gerçekleştirdik. Onun dışında bizimde partide görmek istediğimiz isimlerle de görüştük. Çalışmalar neticesinde liste oluşturup en yakın zamanda yayınlayacağız. 

 

“GENEL MERKEZİN ÇOK ÖNEMSEDİĞİ İLLERİN BAŞINDA DİYARBAKIR GELİYOR”

3) DEVA Parti Diyarbakır İl Başkanlığının Diyarbakır hedefleri nelerdir?

Av. Cihan Ülsen: Diyarbakır çok önemsediği illerin başında geliyor genel merkezin. Bundan dolayı da ilk açıklanan il başkanlıklardan biri de Diyarbakır oldu. Teşkilatlanma çalışmaların hemen ardından Diyarbakır’da mevcut olan sorunların çözümüne ilişkin gerekli bütün çalışmaları yapacağız. Biz sana çalışmalarına da bu anlamda önem veriyoruz. Diyarbakır’da yaşayan gençler, kadınlar ve toplumun diğer kesimlerine bütün demografik yapılan ne istiyor talepleri nelerdir. Bunlarla ilgili saha çalışmaları yapacağız. Gözlem ve tespitlerimizi belli aralıklarla basınla da kamuoyuyla da paylaşacağız.

 

“DİYARBAKIR’DA EN BÜYÜK SORUN EKONOMİK SORUNDUR”

Diyarbakır’da şuan da bütün kamuoyu araştırmalarında en büyük sorun ekonomik sorundur. Bu ekonomik sorunların başında işsizlik ve Diyarbakır’a bir türlü yapılamayan yatırımlar var. Bunlar birbiriyle ilişkili sorunlardır. İşsizlik meselesi şuan da düğer bütün meselelerin önüne geçmiştir. Bu sorunları önüne geçilecek çalışmalar, tespitler yapmaya çalışıyoruz. Biz iktidar değiliz muhalefet partisiyiz ama biz iktidar partisi gibi onu hedefleyen bir parti olduğumuz için onunla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Yarın biz iktidara gelirsek Diyarbakır’la ilgili ne yapacağımızı dair kafamızda bir soru işareti olmadan çalışmalarımızı buna göre gerçekleştiriyoruz.

 

“DİYARBAKIR’DA TURİST SAYISI HER SENE DÜŞÜYOR”

İkinci mesele Diyarbakır’ın çok ciddi turizm potansiyeli olmasına rağmen bir türlü açığa çıkartılamaması yani Diyarbakır’da her sene turist sayısının artması gerekirken ne yazık ki bu sayı her sene gitgide düşüyor. Diyarbakır sadece geçiş güzergâhı kalmış durumunda yani insanların gelip vakit geçirdiği bir yer olmaktansa bir geçiş güzergâhı durumda kalmış olması son derece üzüntü vericidir.

 

“TARİHİ DOKUNUN ZEDELENDİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ”

Üçüncü olarak da Diyarbakır’da ciddi bir kentleşme probleminin de olduğunu düşünüyoruz. Kısmen bu sorun giderilmiş gibi görülse de bu problemle ilgili özellikle sur içindeki yapılaşma alakalı çok ciddi sorunların olduğu düşünüyoruz. Tarihi dokunun zedelendiğini düşünüyoruz. Tarihi doku zedelenmeden çalışmalar yapılması gerekiyor. Çünkü Sur içindeki yapılaşmayla ilgili temel meseleler idarenin gerekli hassasiyeti ve özeni göstermediğini, birçok tarihi eserin yıkıldığını biz daha önceki çalışmalarımızdan biliyoruz.

 

“KÜRT MESELESİYLE İLGİLİ PARTİMİZİN BU ANLAMDA CİDDİ ÇALIŞMALARI OLACAKTIR”

En önemlisi de Diyarbakır’da ki bütün memleketi ilgilendiren Kürt meselesiyle ilgili partimizin bu anlamda ciddi çalışmaları olacaktır. Diyarbakır bu anlamda çok önemli ve değerlidir. Bütün Türkiye’nin politikası belirleyen bir şehirdir. Biz buradaki dinamiği de meseleyi de hem genel merkezimize hem de tüm ülkede gündemleştirmek içinde çeşitli faaliyetlerimiz olacaktır.

 

“KÜRT MESELESİ, TÜRKİYE’DE MEVCUT BULUNAN BÜTÜN MESELELERİN İÇİNE DÂHİL OLMUŞ BİR MESELEDİR”

4) DEVA Partisinin Kürt meselesine yönelik çalışmaları nedir?

Av. Cihan Ülsen: Kürt meselesi bugün Türkiye’de mevcut bulunan bütün meselelerin içine dâhil olmuş bir meseledir. Onun için Kürt meselesinin çözülmesi çok önemlidir. Bugün siz ekonomik meselelerin altını oyduğunuzda altında Kürt meselesi bulabilirsiniz. Bugün hukuki adalet meselesinde de altını oyduğunuz da Kürt meselesi bulabilirsiniz. Ekonomik, politik hayatın bütün alanında Kürt meselesi artık bu ülkenin çözüp ardında bırakması gereken ve daha fazla enerji harcamaması gereken bir meseledir. Kürt meselesi çözüldüğü zaman ülkenin ekonomi, sosyal ve politik bütün meselelerin ardı ardına çözülebileceğini düşünüyoruz. Bu anlamda DEVA Partisinin ortaya koyduğu politikalar ortadadır. Biz Kürt meselesine dair bütün meselelerin anadilde eğitimin yasal ve anayasal zeminde çözülebileceğini düşünüyoruz. Yasal ve anayasal zeminde çözülebilmesi içinde ülkenin kaybolmuş demokratik zeminin bir an önce tekrar inşa edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Tartışılmadan, insanların rahatça konuşulmasına ön açmadan, insanların başıma bir şey mi gelecek kaygısını gütmeden rahatça konuşabileceği demokratik bir zemin inşa etmek ve bu zemin inşa edildikten sonra Kürt meselesiyle ilgili sorunların çözümüne yönelik önemli bir adım atılacak ve ondan sonra da bu meselenin çözümü de sağlanacaktır. DEVA Partisinin bu anlamda ortaya koyduğu politikalar çok açıktır. Bu meseleyi gizleyerek halının altına süpürerek değil, bu meselenin üzerine gidip konuşarak çözme gayreti içerisinde olacağız.  

 

“DEVA PARTİ OLARAK BÜTÜN SEÇENEKLERE HAZIRLIKLIYIZ”

5) DEVA Partisi erken seçime hazır mı?

Av. Cihan Ülsen: Biz parti olarak olası bütün seçenekleri değerlendiriyoruz. Bir baskın veya erken seçim meselesinde ya da normal seçim tarihi olan 2023’de bütün seçeneklere hazırlıklıyız. DEVA Partisi öncelikli olarak kendi teşkilatını kurduktan sonra kendi özgücüyle seçime girme gibi bir durumu var ve bunu gerçekleştirmek istiyor.

 

“DEVA PARTİSİ İDDİASI OLAN BİR PARTİDİR”

6) Son olarak eklemek istediğiniz?

Av. Cihan Ülsen: DEVA Partisi iddiası olan bir partidir. DEVA Partisi bu ülkeyi yönetmeye talip bir partidir. İddiası olan bir parti olması hasebiyle de bazı söylemleri politikaları ortaya koydukları insanlara şaşırtıcı gelebilir. İnsanlara gerçekleşmemiş gibi gelebilir ama politika, üretme üzerine çok ciddi çalışmalar yapıyor. Bu anlamda biz Diyarbakır’da güçlü bir parti konumuna gelmek istiyoruz. Biz alternatif bir parti değil, DEVA Partisi bütün kurum, kuruluşlarıyla ve teşkilatlarıyla insanların rahatça gelebileceği, insanların dertlerini rahatça paylaşabildikleri bu dertlere çözüm üretebildikleri bir merkez haline gelmek istiyoruz. Bu anlamda da iddiamız doğrultusunda da elimizden ne geliyorsa yapma gayreti içerisinde olacağız. Bütün yönetimimizle ve teşkilatlarımızı da bu anlamda buna göre kuruyoruz.

Editör: TE Bilisim