Fatih SURUÇ- ÖZEL HABER

Diyarbakır’daki Selahattin Eyyubi Yeraltı Çarşısı, son yıllarda ilgisizlik ve bakımsızlık nedeniyle kaderine terk edilmiş durumda. Ekonomik kriz nedeniyle zor günler yaşadıklarını belirten çarşı esnafı, yıllardır dükkanlarının tapusunu alamadıklarını iddia etti.  Yetkililerden bu sorunun çözülmesini isteyen esnaf, yerel yönetim ve vatandaşların çarşıya olan ilgisizliğinden de yakındı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından 90’lı yıllarda merkez Yenişehir ilçesinde bulunan Şeyh Said Meydanı’nın (Dağkapı Maydanı) altına inşa edilen Selahattin Eyyubi Yeraltı Çarşısı, son yıllarda bakım ve ilgisizlik nedeniyle kaderine terk edildi. Vatandaşların neredeyse hiç uğramadığı çarşıdaki esnaf, siftah yapmadan kepenk indiriyor.  Çarşının içindeki dükkanların tapusunun bulunmadığını ve yerel yönetimin tarihi çarşıya sahip çıkmadığını öne süren çarşı esnafı, “Biz yıllardır tapumuzu bekliyoruz. Ya tapularımızı bize versinler ya da burayı kamulaştırsınlar” diyerek hem duruma tep gösterdiler hem de yetkililerin bu soruna bir çözüm bulunmasını istediler.

Selahattin Eyyubi Yeraltı Çarşısı esnalarından Sadun Özdemir, yeraltı çarşısında faaliyet gösteren dükkanlarda kalan esnafların çok zor günler yaşadığını belirterek, çarşıının bakım, onarım ve temizlik sorunlarının çözümü için yerel yönetimler ve yetkililerden yardım talep etti.

“Zor günler yaşıyoruz”

Yıllardır tapularını alamadıklarını iddia eden Özdemir, "Tapumuzu istiyoruz veya burayı kamulaştırılıp otopark yapılsın. Çarşı esnafı olarak son yıllarda çok zor ve sıkıntılı günler geçirdik ve hala da geçiriyoruz. Yıllardır süregelen sorunların çözümü için bir an önce yetkililerle görüşmek istiyoruz “dedi.

“Tapularımızı istiyoruz”

Çarşının içinde belediyeye ait dükkanların da bulunduğunu ve çarşının bir sit alanı olduğunu ileri süren Özdemir, "25 yıl önce Belediye burayı proje halinde bir müteahhitte verildi. Müteahhitte kendi yüzdeliğini bizlere sattı. Belediyenin burada Otoparkla birlikte 16 adet dükkânı var. Otoparkı 2003'de ihale ile sattı. Şimdi otopark sahibi de bizde tapumuzu alamıyoruz. Ayrıca burası sit alanıdır. Burası bahçeyken çarşıya dönüştürülmüştür. Turgut Atalay döneminde yapıldı. Belediye bir kamu kurumudur devamlılık arz ettiği için biz de Sayın Valimiz Hasan Basri Güzeloğlu ile görüşmek istiyoruz. Tapumuzu istiyoruz veya burası kamulaştırılıp otopark yapılsın. Fiskaya yolunda otopark yapılmış ama oraya kimse gitmiyor. Bizce burası daha uygundur. Kısacası belediyeden hakkımız ve bir katkı istiyoruz” diye konuştu.

“Çarşı dere yatağında yapılmış”

Selahattin Eyyubi Yeraltı Çarşısı esnalarından Zülküf Özdemir de, çarşının bulunduğu bölgenin sulu alan olduğuna ve bu nedenle çarşının nemlenip döküldüğüne dikkat çekerek, yerel yönetimin buraya olan ilgisizliğinden yakındı.

“Çarşıya daha önce 3 defa çevre düzenlemesi aldı altında 6-7 trilyon para harcanarak restorasyonu yapıldı” diyen Özdemir, “ Fakat hiçbiri bizi memnun etmedi. Dere yatağına yapılmış bu çarşıdan bizi kurtarsınlar. Çarşının yarısı resmî belgelerle sulu bölge olduğu yazılıdır. Suyunun kuruduğunu söylüyor ama biz halen duvarların dökülmesini ve nemlenmesini görüyoruz. Meydandan bir araba geçtiğinde dükkanımızın camları sallanıyor. Yani Müteahhitlerle anlaşmalı olarak üsteki taşı kaldırıp başka bir taş ekleyerek bu iş olmaz” diyerek yaşadıkları soruna tepki gösterdi.

“AVM’ler, küçük esnafı yok etti”

Son yıllarda yaşan ekonomik kriz ve AVM’lerin bölge genelinde olduğu gibi bizleri de olumsuz etkilediğini vurgu yapan Zülküf Özdemir, şöyle konuştu:

 "Türkiye'nin içinde bulunduğu kriz ortadadır. Bizler de bunun olumsuz etkilerini yaşıyoruz. Şehirde AVM’lerin artmasıyla vatandaşların yeraltı çarşılarına olan ilgiyi maalesef azalttı. AVM'lerin artması küçük esnafın tamamen yok olması demektir. Ama biz her şeye rağmen yine de şükrediyoruz” dedi.

“Yetkililer ve vatandaş çarşıya ilgisiz”

Selahattin Eyyubi Yeraltı Çarşısı’ndaki dükkanların 3'te 1'inin belediyeye ait olduğunu savunan Özdemir, “Belediye burayı ya kiraya vermiş ya da satmıştır. Kalan dükkanların çoğu da boş. Ayrıca belediye sadece meydanla ilgileniyor ve buraya hiçbir yetkilinin indiği yok. Vatandaşlar da buraya pek uğramıyor. Çarşının temizliğini biz kendimiz yaptırıp ücretini de kendimiz karşılıyoruz” diyerek yetkililerin çarşıya olan sahipsizlik ve ilgisizliğinden şikayetçi oldu.

 

Editör: TE Bilisim