Fatih SURUÇ- ÖZEL HABER

MÜCADELE HABER- Diyarbakır’da kümes hayvanları satışı yapan bazı seyyar satıcıları, el arabasıyla taşıdıkları civciv ve ördek yavrularını cadde ve kaldırımlarda satmaya çalışıyor. Seyyar satıcıları, sattıkları civciv ve ördekleri ise ya bir kese kağıdına ya da bir poşete koyuyor. Vatandaşların süs ya da evde oyun oynamak için aldıkları ve aralarında renklileri de olan civciv ve ördek yavruları, 5-10 lira arasında satılıyor. 

 

VATANDAŞLARDAN TEPKİ

Koli ve kasalara sıkıştırılan civciv ve ördek yavrularının sıcak havada saatlerce bekletilmesine tepki gösteren vatandaşlar belediye yetkililerini göreve davet etti. Belediyenin bu içler acısı görüntüye izin vermemesini isteyen vatandaşlar, “Belediye ekipleri, seyyar satıcıların bu yavru hayvanlara yaptığı eziyete kayıtsız kalmasın. Satışlarını yasaklasın. Bu sıcak havada saatlerce aç ve susuz bekletilen civciv ve ördek yavrularına eziyet ediliyor. Bu hayvanlara çok yazık. Onlar da insan gibi canlı. Onların da canları var. İnsanın içini sızlatan bu durumun yaşanmasına yetkililer izin vermesin” dediler.

 

 “CİVCİVLER OYUNCAK DEĞİLDİR”

Koli ve kasalara sıkıştırılan civciv ve ördek yavrularının sıcak havada saatlerce bekletilmesine ve satılmasına bir  tepki de HAYTAP Diyarbakır Temsilcisi Sevgi Ekmekçiler’den geldi. Civciv ve yavru ördeklerin masum görünüşleri nedeniyle çocukların ilgisini çektiğini belirten HAYTAP Diyarbakır Temsilcisi Sevgi Ekmekçiler, “Bu miniklerin koliler içinde satılması ve en kötüsü renklendirme işlemleri çeşitli kimyasallar kullanılarak yapılmaktadır. Boyama işlemi hangi boya türüyle yapılırsa yapılsın onların doğal yaşamlarına aykırıdır, onlara zarar vermektedir ve ölümlerine sebep olmaktadır. Civcivler birer oyuncak değildir. Hiçbir hayvan oyuncak değildir. Çocuklara oyuncak olarak gösterilip satılan civcivlerin çok azı yaşamını devam ettirerek büyümektedir” dedi.

 

“ŞANSSIZ RENKLİ CİVCİVLER”

Renkli civcivlerin hayvanlara eziyet ve sağlıksız ortamda yapıldığını söyleyen Ekmekçiler, “Çarşıda, pazarda satılan renkli civcivleri zaman zaman hepimiz görürüz. İnsanların her şeyden para kazanma hırslarının kurbanlarından bazılarıdır onlar. Rengârenk boyanmış bu civcivler renklerine karşın o kadar da mutlu değiller. Bu şirin görünümün arka planında bir vahşet yatmaktadır. Bu miniklerin renklendirme işlemleri çeşitli kimyasallar kullanılarak yapılmaktadır. Boyama işlemi hangi boya türüyle yapılırsa yapılsın onların doğal yaşamlarına aykırıdır, onlara zarar vermektedir ve ölümlerine sebep olmaktadır. Boyalı civcivlerin çok azı yaşamını devam ettirerek büyümektedir. Çocuklara sevimli gösterip alarak suça ortak olmayın” diye konuştu.

 

“BOYA YUMURTAYA ENJEKTE EDİLİYOR”

Civcivlerin boyanması konusunda bilinen bir kaç yöntem olduğunu dile getiren Ekmekçiler, “Yumurtanın ilk kuluçka dönemlerinde boyayı ılık suyla karıştırarak yumurtaya enjekte ederler. Bunun sonucunda büyük ihtimalle civciv yumurtadan çıktığı ilk 2-3 gün içerisinde hayatını kaybeder. Bu civcivler aslında, tavuk üretim merkezlerinde, biyolojik gelişim kusurları nedeniyle 'pert' diye tabir edilen bölüme ayrılan, ömürleri ise en iyi koşullarda bile çok az olan, tavuk değil de horoz olacak veya büyüyemeyecek hastalıklı yavrulardır. Zaten doğumsal kusurları nedeniyle şansız olan bu yavrular doğduktan sonra da kısacık yaşamlarında türlü işkenceye maruz kalmaktadırlar. Güzel görünümleri bizleri aldatmamalıdır, onlar acı çeken minik yavrulardır” dedi.

Editör: TE Bilisim