Orhan YALÇIN

MÜCADELE HABER- Diyarbakır’da, depreme karşı dayanıksız olduğu tespit edilen 54 okul için rapor hazırlanmıştı.  Milli Eğitim Bakanlığı, binaların yıkılma riski, yaşı gibi nedenlerden dolayı onarıma muhtaç olmaları gerekçesiyle yapılan bina etüt analizleri sonucunda, güçlendirilme önlemleri kapsamında gönderilen raporlar üzerine, kentteki yüksek riskli okullar için raporlarını incelemişti. İncelenen raporun ardından, bakanlıkça sağlanan finans desteğiyle kentteki okulların güçlendirilmesi için çalışma başlatılmıştı. Güçlendirme çalışması kapsamında bazı okullar onarılıp depreme karşı güçlendirilirken, bazılarında ise yıkım çalışması başladı. 

 

 

9 OKUL İÇİN YIKIM KARARI ÇIKMIŞTI

Elazığ’ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak’ta meydana gelen ve çevre illerden de hissedilen 6,8 şiddetindeki deprem nedeniyle Diyarbakır’da hasar gören 9 okul için Milli Eğitim Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yıkım kararı verilmişti.  Kentte yıkım kararı verilen 9 okulda eğitim gören yaklaşık 7 bin öğrenci kentin farklı yerlerindeki okullara taşınırken, Yenişehir ilçesindeki Şehitlik Semtinde bulunan Şehitlik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde yıkım çalışmaları başladı. Hafta sonu yıkımına başlanan okulun 10 gün içinde tamamlanacağını belirten ekipler, bu okulun yıkımının ardından aynı alanda temel atacaklarını söyledi. Ancak, neyin temeli olduğunu bilmediğine dikkat çeken ekipler, “Pazar günü buradaki okulun yıkımına başladık.  Yıkım çalışmaları 10 gün içinde tamamlanacak. Burada yıkım çalışması bitince yine aynı alanda bir temel atacağız. Ancak bu neyin temelidir ve neyin temeli olacağını bilemiyoruz. Bizde çalışmalar bitince burada temel kazıyın denildi. Biz de öyle yapacağız. Buraya temel attıktan sonra yine ilçede bulunan ve yıkım kararı verilen İnönü Ortaokulu’nda yıkım çalışmasına başlayacağız. Okulların yıkımını ihaleyi alan aynı şirket yapıyor ve görev dağılımıyla bu okullarının yıkımını gerçekleştiriyoruz” dedi.

 

“ÇIKARILAN HURDALAR FABRİKAYA GÖNDERİLİYOR”

“Okulların yıkımında çıkarılan hurdaları ne yapıyorsunuz?” sorumuza yanıt veren ekipler, okulların yıkım çalışmalarında çıkarılan demir ve diğer hurdaların fabrikaya gönderildiğini söylediler.  Ekipler, “Okulların yıkımı sırasında çıkarılan tüm hurdalar yetkililerin bilgisi dahilinde fabrikaya gönderiyoruz. Buradaki hurdaları kesinlikle satmıyoruz. Çıkarılan hurdaları toplayıp fabrika gönderiyoruz” dediler.

Editör: TE Bilisim