Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Merkezi hükümetin, kentteki sorunları çözmek için harekete geçmesini isteyen Altaç, “Kamu ve özel sektör bankalarının bölgeyle ilgili algılarının biran önce değişmesi gerekiyor. Krediden tutun yatırım programlarının hepsini desteklemesi gerekiyor. Çünkü burası tüm Türkiye’yi hitap edebilecek, doyurabilecek potansiyele sahiptir. Hem tarım alanın da hem de hayvancılık alanında” dedi.

 

Gelecek Partisi Diyarbakır İl Başkanı Av. Aydın Altaç ile bir röportaj gerçekleştirdik.  Başkan Altaç kendisine yönelttiğimiz sorulara şöyle yanıtladı:

 

 

1) Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

Av. Aydın Altaç: Diyarbakır Silvanlıyım. Uzun dönemdir Diyarbakır’da serpest avukatlık olarak çalışıyordum. Uzunca bir dönem de öğretmen olarak çalıştım. Diyarbakır’da kurulu değişik STK’larla, Sivil Toplum Örgütleriyle ve İş Adamları Derneklerinde kurucu yönetim kurulu üyeliği, kurucu şube başkanlığı ve Türkiye’de değişik İş adamları Derneklerinde görev aldım. Türkiye yüzme ve güreş federasyonunda görevler aldım. Gelecek Partisinin Kurucu üyesiyim. 9 Ağustos 2020 itibariyle de partinin il başkanıyım. Eğitim ve Hukuk Fakültesi mezunuyum. İşletme alanında da yüksek lisans yapıyorum. Evli ve 3 çocuk babasıyım.

 

“İÇERİSİNDE 50 KİŞİDEN OLUŞAN KURUCU İL YÖNETİMİMİZİ KURDUK”

2) Gelecek Partisi Diyarbakır İl Başkanlığının çalışmaları nedir?

Av. Aydın Altaç: Kısa zaman içerisinde 50 kişiden oluşan kurucu il yönetimimizi kurduk. Hemen sonrasında ilçe yönetimimizle birlikte kadın ve gençlik kollarımızı kurduk. 17 ilçem izinde ilçe başkanları ataması yapıldı. Pandemi sürecinde özellikle yardım çekleri ve bayrama yakın diğer giyim ihtiyaçlarını tamamen il yönetimimizdeki arkadaşlarımızın kendi gayretleriyle beraber yaptık. Sayı olarak yaklaşık 300-400 aileye ulaştık.

 

“DİYARBAKIR NÜFUSUNUN YÜZDE 50’Sİ 35 YAŞ ALTI VE İŞSİZLİK ORANLARI YÜZDE 40’LARDA”

Diyarbakır ekonomik olarak çökmüş bir şehirdir. 2 milyona yakın vatandaşımız var. En son TÜİK’den de aldığımız verilere göre Diyarbakır nüfusunun yüzde 50’si 35 yaş altı ve işsizlik oranları yüzde 40’larda. Bu kadar yoğun işsizliğin olduğu bir şehirde bir siyasi partinin bütün vatandaşlara ulaşıp ihtiyaçlarını karşılaması veya onları idame etmesi mümkün değildir. Biz elimizden geldiği kadar vatandaşlara ulaşmaya çalıştık ama yeterli değil. Gönül isterdi ki Diyarbakır’da bu faaliyetlere hiç ihtiyaç duyulmasın.

 

“DİYARBAKIR’DA MAALESEF İŞLEYEN ÇOK KÖTÜ BİR SÜRECİ VAR”

3) Gelecek Partisi Diyarbakır İl Başkanlığının Diyarbakır Hedefleri nedir?

Av. Aydın Altaç:  Diyarbakır’da maalesef işleyen çok kötü bir süreci var. Hem yerel yönetimler anlamında hem de merkezi hükümet anlamında. Özellikle son 4 yılda çok çok kötü gitti. Gelecek Partisi olarak hayalimiz, öncelikle işsizlik probleminin çözülmesi gerekiyor. Bu yerelde mülkü amirlerinin, iş adamlarının veya özel sektörün yaptığı işlerle olmayacak olmaz da zaten. Bunu merkezi hükümetin bir politika geliştirmesi gerekiyor ve istihdamla ilgili çok ciddi çalışması gerekiyor. Sadece Diyarbakır değil, tüm bölgede çalışması gerekiyor.

 

“DİYARBAKIR’A POZİTİF BİR AYRIMCILIK YAPILMASI GEREKİYOR”

Yatırımların burada teşvik edilmesi gerekiyor. Bu merkezi hükümetin eliyle olabilecek işlerdir. Burada pozitif bir ayrımcılık yapılması gerekiyor. Geçmiş dönemden gelen ve bugün özellikle hendek-çukur ve barikat olaylarında birçok esnafımızın ciddi manada mağduriyetini neden olan olaylardan sonra oluşan sicil bozukluğunun biran önce merkezi hükümetin el atması gerekiyor. Kamu ve özel sektör bankalarının bölgeyle ilgili algılarının biran önce değişmesi gerekiyor. Krediden tutun yatırım programlarının hepsini desteklemesi gerekiyor. Çünkü burası tüm Türkiye’yi hitap edebilecek, doyurabilecek potansiyele sahiptir. Hem tarım alanın da hem de hayvancılık alanında.

 

“DİYARBAKIR’LA İLGİLİ UZUN SÜRELİ VE BİR POLİTİKA İÇERİSİNDE YÜRÜYECEK BİR ANLAYIŞA İHTİYAÇ VARDIR”

Yerel olarak da Diyarbakır’da maalesef altyapıdan tutun kentsel yapılaşmaya kadar birçok alanla ilgili atılması gereken adımlar var. Ve bu küçük çaplı lokal ya da günü birlik siyasetle olabilecek işler değildir. Diyarbakır’la ilgili uzun süreli ve bir politika içerisinde yürüyecek bir anlayışa ihtiyaç vardır. Bu belediyelerin bugünkü yöneten kişilerin bu alanla ilgili 3-5-10 yıllık planları oluşturup ona göre adım atması gerekiyor. Yoksa Diyarbakır kendi sorunlarıyla boğuşmaya devam edecek.

 

 “DİYARBAKIR’I TOLEDO GİBİ KORUYACAĞIZ”

4) Ahmet Davutoğlu’nun Toledo sözünün polemiği?

Av. Aydın Altaç: Genel başkanımızın, “Diyarbakır’ı Toledo gibi koruyacağız” cümlesi çok çarpıtıldı. Keşke Diyarbakır’ı Toledo gibi koruyabilseydik. Tarihsel sürece baktığımız zaman şuan da Toledo UNESCO Dünya Kültür mirasında en iyi korunan şehirlerdendir. Genel başkanımızın açıklaması o anlamdaydı. Yani biz ‘Diyarbakır’ı Toledo gibi koruyacağız, kültürel varlıklarına, tarihi eserlerine ve Sur’un kültür ortamına havasına sahip çıkacağız’ demek istedi.  

 

Biz Türkiye’nin herhangi bir yerinde Sur’u yaratamayız. Ulu Cami veya Ermeni Kilisesini yaratamazsınız. Asıl bu değerleri korumazsanız en büyük ihaneti yapmış olursunuz. Biz bu anlamda söylüyoruz. O süreçte Sayın Genel Başkanımız Başbakanlık sürecinde benim hatırladığım 4-5 kere olaylar sırasında Diyarbakır’a geldi.  Bu Diyarbakır ve bölgeyi ne kadar önemsediğini gösteriyor. O müdahaleden dolayı da vatandaşın belki çok daha fazla mağduriyet yaşayacağı bir sürecin önüne geçilmiş oldu. Bizim bunu bu şeklide okumamız gerekiyor.

 

5) Gelecek Partisi erken seçime hazır mı?

Av. Aydın Altaç: Siyasi partiler kanununa göre bir partinin büyük kongresini yapması gerekiyor. Muhtemelen Eylülün sonu gibi Ekimin başı gibi büyük kongremizi yapmış olacağız. Yasal anlamda kongre tarihinden altı ay sonra bütün yerel seçimlere katılabileceğiz.  

 

“HEDEFİMİZ TABİ Kİ TÜRKİYE’DE İKTİDAR OLMAKTIR”

6) Gelecek Parti’nin hedefleri nedir?

Av. Aydın Altaç: Hedefimiz tabi ki Türkiye’de iktidar olmaktır. Başka bir ihtimal düşünmüyoruz. Çünkü Türkiye’yi yönetebilecek ehim bir kadroya sahibiz ve her alanda çok deneyimli dünya entegrasyonu sağlayabilecek kardeşlerimiz var. Bu kadar birikimi olan deneyimli arkadaşlarımızın Türkiye’ye çok iyi hizmet edebileceğine inanıyoruz.  

 

“ARKADAŞLARIMIZLA BİRLİKTE DİYARBAKIR’A HİZMET İÇİN TALİBİZ”

7) Son olarak eklemek istediğiniz?

Av. Aydın Altaç: Diyarbakır kadim bir şehirdir. Hem Türkiye açısından hem Ortadoğu açısından önemsenmesi gereken ticari ve sosyal anlamda hem de siyaset anlamda gerçekten çok önemli bir şehirdir. Bizde bu şehirde İl başkanlığı görevini yürütüyoruz. Bu bizim için yaşamız boyunca ulaşabileceğimiz en büyük mutluluk ve şereflerden bir tanesidir. Bu onur ve şerefe nail olmak içinde elimizden gelen tüm gayreti ortaya koyacağız. Diyarbakırlı hemşerilerimiz müsteri olsunlar. Biz hiçbir soruna duyarsız kalmayacağız ve yaşanabilecek ya da önümüze çıkabilecek bütün sorunları Diyarbakır’ın genel menfaatleri çerçevesinde çözümü için arkadaşlarımızla birlikte tüm gayretimizi ortaya koyacağız. Sonuçta siyaset çözüm adresidir biz buna inanıyoruz. Gelecek partisi olarak önemli bir yer edineceğimizi buradan tüm hemşerilerimize paylaşmak istiyoruz. Bize güvenip inansınlar Allah’ın izniyle biz o güveni de inancıda boşa çıkarmayacağız.  Çok ehil ve yetenekli arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımızla birlikte biz Diyarbakır’a ve hemşerilerimize hizmet için talibiz.

Editör: TE Bilisim