Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Diyarbakır’da ahşaptan çeşitli figür ve tarsımlar yapan Ahşap ve Ağaç Tasarım Ustası Cengiz Elgin, İnsanların eskiye yönelik özlemini anımsattığı ve dayanırlık olarak da mevcut kullanılan sunta ve Mdf’den daha sağlam olduğunu söyleyerek ahşap tasarımını hem meslek hem de hobi olarak yapıldığını söyledi. Ahşap ürünlerine ilginin yoğun olduğuna dikkat çeken Elgin, insanları geçmişe götürüp hasret gideren ahşap ürünlerinin yapılmasının önemine vurgu yaptı.

 

 

“İNSANLARIN ESKİYE OLAN ÖZLEMİNDEN KAYNAKLANIYOR”

Ahşap işleme ve tasarımın Diyarbakır’da yaygınlaşma sürecine değinen ahşap ve ağaç tasarım ustası Cengiz Elgin, “4-5 seneye kadar da ahşap tasarım ürünlerin değeri bilinmiyordu. Fakat son süreçte baya popüler oldu. Buda insanların eskiye olan özleminden kaynaklanıyor. Farklı farklı tasarımlar yapmaya başlandı. Tabi bunu severek yapan meslektaşlarımız da oluyor. Ticari alanda yapanlar da var. İşin ticari boyutu muhakkak ki olacaktır. Sonuçta bu işten geçimini sağlayan insanlar var. Fakat en önemlisi insanların eskiye yönelik özlemini giderebilecek ürünler yapabilmektir. Genelde yaptığım çalışmalar kendime ait ürünlerdir. Elimden geldiği kadar bu çerçevede kalmaya çalışıyorum. Yaptığım ürünleri de ille de satmak içinde yapmıyorum. Müşteri ve çevremdekiler insanlar bir talepte bulunduğu takdirde onlarında siparişlerinde kendi tasarımlarımızın dışına çıkabiliyoruz.” şeklinde konuştu.

 

“TAMAMEN DOĞADA VAR OLAN ÜRÜNLERDİR”

Malzemelerin kaynağının nereden olduğunu sorduğumuz da ise Elgin şöyle cevap veriyor. ”Tamamen doğada var olan ürünlerdir. Özel bir yer ve firma yoktur. Allahın bize bir lütfüdür. Örneğin kurumuz bir ağacın dalı, işe yaramayan bir palet ve geri dönüşüm olan malzemelerdir. Yapılan ahşap ürünlerin sağlamlığı gayet net ve standarttır. Eski dönemde yapılan imalatlar firmaların aklında sadece şu vardı, “Ben öyle bir ürün çıkartayım ki hem satışı rahat yapılsın hem de sağlamlık ve kalite konusunda ilerleyebileyim.”diye konuştu.  

 

 

“KENTLEŞME VE BETONLAŞMA İLE AĞAÇLANMA ZAMANLA AZALMAYA BAŞLADI”

Diyarbakır’ın betonlaşma ile yeşilliğini kaybettiğini söyleyen Elgin, “Huzurevlerin son duruk olan kısımları komple kavak ağaçları olduğu gibi sanayiye giden yol üzerinde boyumuz kadar buğday başakları vardı. Yani Diyarbakır’da yeşillik anlamında doğada ki mevcut ağaç potansiyeli anlamında zengin bir bölgeyken kentleşme ve betonlaşma ile ağaçlanma zamanla azalmaya başladı. Son dönemlerde bazı parklar da ıhlamur ağaçları mevcuttur. Bu gibi çalışmalar çok güzel inşallah daha da farklı ve güzel yerlere taşınır bölgemiz.”dedi.  

 

“AHŞAP İNSANLIĞIN KULLANDIĞI EN ESKİ VE MÜKEMMEL BİR YAPIDIR”

Ahşam üzerine bir dize yazan Elgin, “Ahşap insanlığın kullandığı en eski ve mükemmel bir yapıdır. Anadolu’da binlerce yıllık bir geçmişe sahiptir. Günümüzde varlığını sürdüren yüzlerce yıllık ahşap evlerin olduğunu biliyoruz. Ahşap; Yaşayan, doğal ve nefes alan yapısıyla insan doğasına en yakın malzemedir. Günümüz ve geleceğin çevre ve enerji sorunlarına yanıt veren doğal bir üründür.”dedi.

Editör: TE Bilisim