Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Madde bağımlılığı ile mücadele kapsamında önemli bir adım olan AMATEM ve ÇEMATEM, yeni hizmet binasında hizmet vermeye başladı. Diyarbakır’da ÇEMATEM, 2007 yılından bu yana Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi bünyesinde 10 yataklı olarak hizmet veriyordu. AMATEM ise ilk defa açıldı. AMATEM 31, ÇEMATEM ise 19 yataklı olarak alkol ve uyuşturucu bağımlılarına hizmet verecek.

 

 

“TÜM BÖLGEYE HİZMET VERECEK”

Geçtiğimiz günlerde gazetemize açıklamada bulunan Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Abidin Tüzün, Klinik sorumlu hekimlerimizce merkezimize gelen çocuk, ergen ve erişkin vatandaşlarımız polikliniklerimize başvuruda bulunacaktır. Ayaktan tedavi kararı verilenler için tedavi protokolleri uygulanacak ve takibi sağlanacaktır. Tedavilerinin yatarak devam etmesine karar verilenler için bir tedavi programı çıkarılacak aynı zamanda terapi ve rehabilitasyon hizmetleri de eş zamanlı yürütülecektir. Bağımlılık tedavisinde tıbbi tedavinin yanında en az onun kadar önemli olan sosyal rehabilitasyon ve uyum programlarını da dikkatlice uygulanacaktır. Tedavisi sürecinde ve tedavisi tamamlanan kişinin bağımlı olduğu durumdan ve maddeden uzak durmasını sağlamak, yeni beceriler kazanmasını ve toplumla bütünleşmesini sağlamak amacıyla merkezimizde birebir çalışmalar yürütülecektir. Tüm bölgeye hizmet verecek şekilde planlarımızı yaptık. Bölgeye hizmet verecek şekilde kapasite oluşturulmuş olup ihtiyaç halinde kapasite artırımına gidebilecek durumda olacağız.

 

SOSYAL FAALİYETLER

AMATEM/ÇEMATEM merkezimizde hem ayaktan hem de yatarak tedavileri devam ya da tıbbi tedavileri tamamlanan çocuk, ergen ve erişkin vatandaşlarımıza yönelik rehabilitasyon hizmetlerini uygulayacağız bunun yadında resim, müzik, spor gibi faaliyetlerimiz de kesintisiz olarak devam edecektir.” İfadelerini kullanmıştı.

 

 

“BAĞIMLILIK SADECE DEVLETİN VEYA DEVLETİN İÇİNDEKİ BELLİ KURUMLARIN GÖREVİ DEĞİL”

AMATEM VE ÇEMATEM’de incelemede bulunan Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, “Hasta kabulüne başlayan Diyarbakır ve çevre illerinde hizmet verecek olan AMATEM ve ÇEMATEM birimlerimizi inceleme gezisinde bulunduk. Bağımlılıkla mücadele zor bir iş, zor bir süreç, çok tarafı olan bir süreç. Maddenin, uyuşturucunun imalatından arzına, sonra bulaşanın tedavisinden daha sonra rehabilitasyonuna kadar farklı ayakları olan uzun bir süreç, yorucu bir süreç ama Diyarbakır daha şu anda bu açılışını yapmış olduğumuz hasta kabulüne başladığımız Sağlık Bakanlığı Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi‘ne bağlı hizmet verecek olan AMATEM ve ÇEMATEM birimlerimizle beraber bağımlılıkla mücadelede eksik ayaklarımız tamamlanmış oldu. Bağımlılık sadece devletin veya devletin içindeki belli kurumların görevi değil bütün toplumun topyekün mücadele etmesi gereken bir konu biliyorsunuz. Sadece kolluğun mücadelesi uyuşturucuyla mücadele de bağımlılıkla mücadele de bizi başarılı kılmaz.

 

YEŞİLAY’IN YATAKLI REHABİLİTASYON MERKEZİ

Yeşilay’ımız var Yeşilay’ı Diyarbakır’da bir tane ayakta rehabilitasyon hizmeti veren Kayapınar’da bir tane hizmet vardı biz Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olarak Sur ilçemizde bir binayı kiraladık. Onun tamiratını tadilatını tamamladık. Yeşilay’a teslim ettik. İnşallah haftaya pazartesi danışma hizmeti vermeye hasta kabulüne başlayacak onun haricinde inşallah yine Yeşilay’ımızın Türkiye’de çok olmayan yataklı rehabilitasyon merkezi. İnşaatı devam ediyor. Üniversite kampüs İçerisinde 40 yataklı bir rehabilitasyon merkezi İnşaatı şu an TOKİ tarafından devam ediyor. inşallah yılsonuna doğru orayı da hizmete aldığımızda hem maddenin üretimi piyasaya arzıyla ilgili hem bağımlıların tedavisi hem de tedavi sonrası rehabilitasyon ile ilgili bütün süreçlerin tamamlandığı bir mücadelemiz Diyarbakır’da inşallah bundan sonra daha aktif daha etkin bir şekilde devam edecek.

 

Tekrar ediyorum sadece bizim mücadelemiz burada yeterli olmaz mutlaka anne babaların mutlaka ailelerin mutlaka özellikle eğitim kurumlarının ve imamların dini telkin de bulunan insanların da bu konuda bize destek olması yardımcı olması lazım. İnşallah toplumda hiç kimse sadece madde bağımlılığı değil bağımlılığın çeşitleri var biliyorsunuz sigaradan elektronik teknoloji bağımlılığına kadar hiçbir bağımlılığı muhteva olmasın ama olduğunda da devletin Diyarbakır’da artık imkanlarının olduğunu tekrar ifade etmek isterim.” Dedi.

 

Bağımlılıkla mücadelede güvenlik güçlerinin mücadelesi kadar sonrasının da önemli olduğunu sözlerine ekleyen Vali Karaloğlu, mücadelenin tedavi ve rehabilitasyon kısmı için AMATEM ve ÇEMATEM gibi iki önemli kurumun Diyarbakır’daki mücadeleye destek sağlayacağını belirtti.

 

3 Psikiyatri Uzmanı, 4 Psikolog, 3 Sosyal Çalışmacı, 18 Hemşire, 32 Yardımcı Personel ve Halk Eğitim Merkezinden gelecek 4 farklı branş (resim, müzik, spor, halk oyunları) öğretmeni olmak üzere toplamda 64 personelle hizmet verilecek merkezlerde tedavi desteği alan hastalara ilaç tedavilerinin yanında kurumdaki uzmanlar tarafından bireysel psikoterapiler, grup psikoterapileri, alkol/madde kullanımı ve bağımlılığını önlemeye yönelik eğitimler, rehabilitasyon ve dışarıya hazırlık faaliyetleri, resim, spor, müzik gibi sosyal faaliyetler ve aile görüşmeleri/aile bilinçlendirme programları yapılacak.

 

7 Poliklinik, 9 arındırma, 16 özel görüşme ve resim, müzik gibi 10 uğraş odasının bulunacağı toplamda 50 yataklı merkezlere, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden başvuru kabulü sağlanacak.

Editör: TE Bilisim