Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Yeni tip korona virüs salgınına karşı alınan önlemler nedeniyle 16 Mart’tan bu yana camilerde kılınmayan cuma namazı uzun bir aradan sonra tüm Türkiye’de olduğu gibi Diyarbakır’da da belirlenen noktalarda eda edildi.  İslam aleminin 5. Harem-i Şerif'i olarak kabul edilen tarihi Ulu Cami’de vatandaşlar, ilk Cuma namazını koronavirüs tedbirleri kapsamında kıldı.  Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu'nun yanı sıra, Sur Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Abdullah Çiftçi, Diyarbakır Başsavcısı Ahmet Yavuz, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mustafa Erdem, İl Emniyet Müdürü Şükrü Yaman ve daire amirleri de Sur ilçesindeki tarihi Ali Paşa Camii'nde vatandaşlarla birlikte cuma namazını eda etti.

Diyarbakır’da başta Ulu Cami’de olmak üzere il ve ilçelerde Cuma namazı sosyal mesafe kuralına uyularak kılındı.

Cuma namazı için belirlenen alanların girişinde kontrol noktaları oluşturuldu. 65 yaş üstü ile 20 yaş altı kişilere sokağa çıkma yasağının olması nedeniyle alana gelenler kontrol edildi. Vatandaşlar evlerinden getirdikleri seccadeleriyle alana girdi. Maske de takan vatandaşlar, sosyal mesafe kuralı gereği belirlenen yerlere seccadelerini serdiler. Vatandaşlar alanlara sığmayarak sokak ve caddelere taştı. Kılınan Cuma namazının hemen ardından vatandaşlar alandan ayrıldı.

 

BAĞLAR’DA SOSYAL MESAFELİ CUMA NAMAZI

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde 28 farklı nokta ve parkta cuma namazı kılındı. AK Partili Bağlar Belediyesi sosyal mesafe ve temizlik önlemlerini alarak vatandaşlara ücretsiz maske dağıttı. Temizlik çalışması yapılan alanlarda sosyal mesafeye uygun bölgeler oluşturuldu. Namaz kılmaya gelen vatandaşlara gerekli uyarılar yapılarak ücretsiz maske dağıtıldı. Sabah saatlerinde başlayan tedbirler ve hizmetler, namaz sonrasına kadar devam etti. Vatandaşlar, park ve açık alanların yanı sıra Bağlar Belediyesi binalarına ait açık yeşil alanlarda da cuma namazı kıldı.

 

ÇINAR'DA VATANDAŞLAR STADYUMDA NAMAZ KILDI

Çınar'da vatandaşlar, korona virüs tedbirleri kapsamında ibadete kapatılan ve İçişleri Bakanlığı genelgesi ile bugün yeniden açılan camilerin avlularını doldurdu. Maske takıp kendi seccadelerini getiren vatandaşlar, ilçe stadyumunda sosyal mesafe kuralına uyarak cuma namazlarını eda etti.

 

BİSMİL’DE SOSYAL MESAFELİ CUMA NAMAZI
 Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde vatandaşlar, aylar sonra açılan camilerde sosyal mesafe kuralına uyarak cuma namazını kıldı.
Korona virüs tedbirleri kapsamında 16 Martta camiler ibadete kapatılmıştı. Normalleşme süreci kapsamında bugün tekrar açılan camilerde vatandaşlar, maskelerini takarak sosyal mesafe kuralına uyup namazlarını eda etti. İlçede kaymakamlığın ve müftülüğün belirlediği 7 farklı noktada vatandaşlar namaza saatler kala geldi. Görevliler tarafından namaz için gelenlere dezenfekte ve maske verilerek seccade getirmeyenlere de tek kullanımlık seccadelere dağıtıldı.
Cuma namazı öncesinde müftülük ve belediye ekiplerince namazın kılınacağı yerlerde sosyal mesafe kuralına uygun hat ve şeritler çekildi. Günler sonra camiye gelen vatandaşlar, çok mutlu olduklarını ve camileri özlediklerini kaydederek tedbirlere uyduklarını belirtti.

 

SİLVAN'DA SOSYAL MESAFELİ CUMA NAMAZI

Camilerin avlularında sosyal mesafe kuralına uygun olarak 1-1 buçuk metre aralıklarla cemaatin saf düzeni alması sağlandı. Silvan ilçesi Gazi Caddesi üzerinde bulunan Selahattin-i Eyyubi Camii avlusuna tek giriş alınırken, el dezenfektanı, maske ve seccade dağıtıldı.

 

KULP’TA SOSYAL MESAFELİ CUMA NAMAZI

Kulp ilçesinde önceden belirlenen 4 alanda dezenfekte ve temizlik çalışmaları yapılarak hazır hale getirildi. Korona virüs tedbirleri kapsamında uzun süredir cemaatsiz kalan camilerin avluları, okul bahçeleri ve parklarda maske takan vatandaşlar, sosyal mesafe kuralları gözeterek cuma namazını kıldı. Uzun bir aradan sonra ilk kez cuma namazı kılmanın kendilerini duygulandırdığını ifade eden vatandaşlar, kısa süre içerisinde eskisi gibi kalabalık cemaatle camileri dolduracakları günü beklediklerini ifade etti.

 

“MANEVİ BİR HUZUR BULDUK”

Cuma namazı sonrası duygularını dile getiren vatandaşlar, camilerin yeniden tolu ibadete açılmasına çok sevindiklerini söylediler. 16 Mart’tan bu yana ülke genelinde camilerde namaz kılınamadığını anımsatan vatandaşlar, “Dini günlerde camilerde ibadetimiz yapamadığımız için buna çok üzülüyorduk. Allah’a şükürler olsun bugünleri de gördük. Cemaatle yeniden namaz kılmanın huzurunu yaşadık, camilerimiz yeniden doldu. Maskemizi takıp, seccademizi alıp camilere koştuk. Belirlenen yerlerde belirlenen kurallar çerçevesinde yeniden cemaatle Cuma namazını kıldık. Bu çok güzel bir duygu. Aylar sonra Cuma nazmını kılmak, sella dinlemek insana huzur veriyor. Camilerde cemaatle namaz kılmanın manevi bir huzuru var. Artık yavaş yavaş kapanan yerler açılıyor. Artık salgın günlerinin bir an önce bitmesini istiyoruz. Millet olarak artık rahat bir gün yüzü görmek istiyoruz. Rabbim bizlere hayırlı ve sağlıklı günler gösterir inşallah” dediler.

 

Editör: TE Bilisim