Orhan YALÇIN

MÜCADELE HABER- Ülke genelinde olduğu gibi Diyarbakır’da da koronavirüs tedbirleri kapsamında alınan tam kapanma kararı uygulaması bugün  saat 19.00’da başlayacak ve 17 Mayıs’ta da sona erecek.  Tam kapanma öncesi kentin çeşitli noktalarında yoğunluk nedeniyle trafik kilitlenirken, son günde bayram ihtiyaçlarını karşılamak isteyen vatandaşlar da çarşı-pazara akın etti. Kentin birçok noktasında olduğu gibi özellikle de merkez Sur ilçesinin Melikahmet, Balıkçılarbaşı ve Gazi Caddesi’nde alışveriş yapan vatandaşlar, koronavirüs tedbirlerini hiçe sayarak gün boyunca dükkan ve tezgah başlarında içiçe kaldılar. Vaka sayılarının giderek arttığı Diyarbakır’da çarşı-pazara çıkan vatandaşların alışverişleri sırasında sosyal mesafeye dikkat etmemeleri kentte büyük tepki toplarken, kimi vatandaş da, 17 günde oluşamayacak yoğunluğun son 3 günde oluştuğu ve bunun vakalarda artışa yol açacağını savundu.  

 

ÇARŞI-PAZARDA ENDİŞE VERİCİ GÖRÜNTÜLER

Bir yandan koronavirüs tedbirlerine uyulması için yetkililerin yaptığı uyarılar, tedbirler kapsamında kapatılan mekanlar; öte yandan da uygulanan tam kapanma nedeniyle Ramazan Bayramı ihtiyaçlarını karşılamak isteyen vatandaşların çarşı-pazardaki endişe verici durumunun birbiriyle çeliştiğine işaret eden vatandaşlar,  ‘tam kapanma’ nedeniyle hafta başından itibaren yaşanan yoğunluk ve ihmal edilen pandemi tedbirlerinin kentteki vaka sayılarında artışa yol açacağına vurgu yaptılar.

 

SOSYAL MESAFE İHMAL EDİLDİ 

Tam kapanma nedeniyle ihtiyaçlarını karşılamak için haklı olarak çarşı-pazara akın ettiklerini belirten vatandaşlar, “Son günlerde yaşanan bu yoğunluk vaka sayısını arttıracak. Bir ayda dahi yaşanamayacak bu yoğunluk son 3 günde fazlasıyla yaşandı.  Alışveriş sırasında kimse sosyal mesafeye dikkat etmez ve herkes bir an önce ihtiyaçlarını karşılayıp kimisi köyüne, kimisi evine dönmek ister. O yüzden sosyal mesafeye kimse pek aldırış etmez”  dediler. 

 

TRAFİK KİLİTLENDİ

Tam kapanma öncesi kentte trafik de kilitlendi.   Son günde ihtiyaçlarını karşılamak için köyden gelen vatandaşlar ve şehirden köylere giden vatandaşlar kente yoğun trafiğin oluşmasına yol açtı.  Kentin birçok noktasında trafik kilitlenirken trafik polisleri iş başındaydı.  Trafik polisleri, kilitlenen trafiği açmak için gün boyunca görevleri başındaydı.   Sürücülere kurallara uyması konusunda uyarılarda bulunan trafik polisleri, tam kapanma ile birlikte Ramazan ayı boyunca denetim ve uygulamalarına devam edecek. 

 

 

TAM KAPANMA 29 NİSAN’DA BAŞLAYIP 17 MAYIS ‘TA SONA ERECEK

Öte yandan İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine 17 günlük tam kapanmayla ilgili genelge gönderdi. Genelgeye göre, 29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 19.00'da başlayıp, 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05.00'te sona erecek şekilde tam zamanlı sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Üretim, imalat, tedarik ve lojistik, sağlık, tarım ve orman alanlarında çalışanlar kısıtlamadan muaf tutulacak. Bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılar 10.00 ila 17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek. Vatandaşlar, araç kullanmamak şartıyla ikametlerine en yakın yerlerde ihtiyaçlarını karşılayabilecek. Bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi, tatlıcılar ve online sipariş firmaları aynı saatler aralığında adrese servis şeklinde de satış yapabilecek. Market zincirleri ise pazar günleri kapalı kalacak. Restoran, lokanta, kafeterya, pastane gibi yeme-içme yerleri ise sadece paket servis şeklinde faaliyet gösterebilecek. Yeme-içme yerleri ile online yemek sipariş firmaları, 13 Mayıs 2021 Perşembe gününe kadar 24 saat, bu tarihten sonra ise saat 01.00'e kadar paket servis yapabilecek. Tam kapanma döneminde şehirlerarası geçişler izne tabi olacak.  Uçak hariç tüm toplu ulaşım araçlarında ise yüzde 50 kapasiteli yolcu taşımacılığı yapılacak.

 

Editör: TE Bilisim