Fatih SURUÇ- ÖZEL HABER

MÜCADELE HABER- Diyarbakır Merkez Yenişehir ilçesinin Aziziye Mahallesi’nde yaşayan Çiftçi İzzet Salman, kiraladığı tarlada çeşitli sebze ve yeşillik ekerek geçimini sağlıyor. Salman, Diyarbakır’ın meşhur karpuz tohumunu bulamadığını ve bir tane bile olursa Diyarbakır’a yetecek kadar çoğalta bileceğini söyledi. Diyarbakır’a tohumların dışarıdan geldiğini belirten Salman, “Bugün dışarıdan bize tohum vermeseler biz sebzesiz kalırız.”şeklinde konuştu.

 

“HEM ORGANİK HEM UCUZ”

İşlerinin iyi olduğunu belirten Salman, “Kendime ait olan tarlam da vardır. Gazi köşkü civarındadır. Orada çiftçilik yapıyorum. Burayı icara (kiralama) almışım. Burada aynı işimi yapıyorum. Sebze ve yeşillik ekiyorum. Domates, biber, patlıcan, salatalık, kabak ve yeşillik olarak da roka, nane, maydanoz, marul, dereotu, semizotu, reyhan var. Pazar fiyatlarına göre daha düşük hem organik hem ucuz veriyorum.”diye konuştu.

 

“YERLİ TOHUM KONUSUNDA SORUNLARIMIZ VAR”

Diyarbakır’da yerli tohum bulmakta zorluk çektiğini söyleyen Salman, “Bizim yerli tohum konusunda sorunlarımız var. Hemen hemen hepsi kaybolmuştur. Diyarbakır’da olan tohumların hepsi de ithaldir. Bugün dışarıdan bize tohum vermeseler biz sebzesiz kalırız. Biz daha çok kendi ürettiğimiz tohumları kullanıyoruz. Yerli tohum arıyorum elime geçerse diğerlerini de ekeceğim. Daha önce Diyarbakır’ın kavunu ve karpuzu vardı. Kavunu yine belki bulabiliriz ama karpuz tohumunu yıllardır bulamıyorum. Bir tane bile Diyarbakır karpuzu olsa onu çoğaltabilirim. Diyarbakır’a yetecek kadar çoğaltabilirim” dedi.

 

“İÇME SUYUM YOK”

Kiraladığı tarlada ekip biçerek geçimini sağlayan Salman, merkezi bir alanda olmasına rağmen su ve elektrik sorunlarının olduğunu kaydederek, “Kaldığım yerde su ve elektrik sorunum vardır. İçme suyum yok. Bazı geceler burada kalmak zorunda kalıyorum ve elektrik olmadığı için karanlıkta kalıyorum.” dedi.

 

Editör: TE Bilisim