Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Diyarbakır’da 2014 yılında kurulan Tigris Bisiklet ve Özel Sporcular Kulübü Başkanı Ali Alioğlu, bisiklet ve doğa faaliyetlerine ilişkin gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Diyarbakır halkının bisiklet kullanmada çok iyi olduğunu ve 2021 yılında kentte Bisiklet Festivali yapmak istediklerini dile getiren Alioğlu, bisikletin sadece bir spor olmadığını ve karne hediyesi olmaktan çıkarılması konusunda uyarılarda bulundu. “Bisiklet insan ilişkilerini geliştiren bir araç ve trafikte de bir yerden bir yere gitmemizi sağlayan bir ulaşım aracıdır. Bisikletin yaygınlaşması için Mili Eğitim üstüne düşeni yapmalıdır. Okullarda özelikle bisiklet ve doğa konusunda çocuklarımızı yetiştirmelidir.” dedi. Başkan Ali Alioğlu sorularımızı şöyle yanıtladı:

 

“BİSİKLETİ ÖZENDİRMEK İÇİN ETKİNLİKLER YAPIYORUZ”

1) Tigris Bisiklet ve Özel Sporcular Kulübü’nü kısaca anlatır mısınız?

Ali Alioğlu: Tigris bisiklet ve özel sporcular kulübü 2014 yıllında Diyarbakır merkezli olmak üzere her meslek grubunda insanların bir araya gelmesi oluşturulan bir gruptur tigris kelime anlamı Latincede Dicle nehrini andırıyor. İsmini Dicle nehrinden esinlenerek oluşturduğumuz bu grup çevre spor sağlık kadın engelli dezavantajlı grupların yanı sıra profesyonel sporcularda yetiştirmek için olan bir grup birçok faaliyet planlanmaktadır.Bu faaliyetlerin başında bisiklet ve doğa sporları yer almaktadır bisikleti kent içinde uyguluyoruz genellikle hafta içi turları yaparak bir farkındalık çalışması bisikleti özendirme ve insanların günlük yaşamının bisikleti kullanması için yapılan bir etkinlikler yapıyoruz.

 

 

“HAFTADA 3 FAALİYET YAPMAKTAYIZ”

2) Yaptığınız faaliyetlerden bahseder misiniz?

Ali Alioğlu: Haftada 3 faaliyet yapmaktayız bunların ikisi bisiklet biri doğa faaliyeti kent içinde bisiklet turları yaparak trafikte bisikletlere saygı duyulmasını 2018-19 trafik kanuna göre bisikletin yön hakkını elde etmesi gerek yeni başlayanlar gerekse var olan bisikletlerini günlük yaşamda işe gitmeleri konusunda daha rahat daha iyi bir bisiklet kullanılmasını sağlamaları için turlar düzenlenmektedir. Burada amaç özendirmek doğa faaliyetlerini yaparken doğa faaliyetlerini yine amacımız çevre temizliğine önem vermek ve özelikle piknik için çevreyi kirletmeden doğaya hasar vermeden bir bilinç olma çabasındayız.

 

“DİYARBAKIR’DABİSİKLET KULLANIMI ÇOK RAHAT VE ZEVKLİ”

3) Diyarbakır’da bisiklet kullanmanın güzel ve zorlu yanları nelerdir?

Ali Alioğlu: Diyarbakır’da bisiklet kullanımı her şeyden önce çok kolay çok rahat ve zevkli yeryüzü şekilleri olarak düz olması Diyarbakır’ın bir bisiklet kenti olmasında büyük bir avantaj ve ön koşullarından birini gerçekleştirmiş oluyor. Bisiklet kullanıcıları Diyarbakır’da çok zorlanmıyor Diyarbakır’ın bir ucundan bir ucuna gidildiğinde esasında çok efor harcanmayan bir yerdir işe gidip gelmede rahatlıkla bisikleti kullanabiliriz ve hızla artan trafiğin önüne geçmek için biz bisikleti bir çözüm olarak görüyoruz.

 

 

“ARAÇLARIN, YOLLUN SAĞ ŞERİDİNİ BİZİMLE PAYLAŞMALARINI İSTİYORUZ”

Gerek günlük hareketlilik gerek işe gidip gelmek konusunda bisikletin aktif bir şekilde kullanılması istiyoruz tabi zorluğu vardır son zamanlarda özelikle pandemi sürecinde bisikletin çok yaygın bir şekilde kullanıldı buna paralel olarak hızlanan bir trafik sorunu vardır ve bunda bisikletliler olarak yer bulmada sıkıntı çekebiliyoruz. Özelikle köyden kente yapılan göçlerden sonra hem kent kültürü hem şehir kültüründe yaşanan soruna bizde bisikletliler olarak nasibimizi maalesef alıyoruz. İstemediğimiz durumlar ama trafikte şoförlerin gerek otobüs taksi şoförleri gerekse şahsi araç sürücülerin bizleri fark etmelerini istiyoruz yollun sağ şeridini bizimle paylaşmalarını istiyoruz.

 

4) Diyarbakır’ın bisiklet şehri olması için neler olması gerekiyor?

Ali Alioğlu: Diyarbakır’ın bisiklet kenti olması için aslında hemen hemen her şey oturmuş durumda sadece uygulama aşamasında gerekli eksiklerimiz var Diyarbakır’ın bisiklet kenti olmasında bisiklet yollarının yaygınlaştırılması gerekiyor bu yaygınlaştırılmada her anlamda bisikletin kullanılması gerektirmektedir. Şehir içi etkinlikleri toplu etkinlikler bireysel etkinlikler özendirmeler işe gidip gelmelerde kullanmak için gerek çalışanlar gerek diğer insanları bir teşvikte bulunulmalıdır. Günlük yaşamda her alanda bisiklet kullanılıp arabalardan biraz uzaklaşırsak bisiklet kenti olma yollunda çok iyi bir yol kat etmiş olacağız bu alanda bisiklet yollarını aslında biraz yaygınlaştırırsak bisiklet yollunu trafikten ayırmak yerine küçük renklendirmelerle çizimlerle ayırtsak biraz daha bilinç oluşturmuş olacağız.

 

“DİYARBAKIR’DA KARTLI SİSTEM GELMESİNİ İSTİYORUZ”

Özelikle birçok şehirde yapılan bazı etkinlikler var biz bunları görüyoruz mesela kartlı sistem İzmir’de, İstanbul’da, Ankara’da, Antalya’da birçok şehirde insanlar bisikleti alınca korkarak sürüyor ancak güvenli bisiklet yollarının olmasıyla birlikte ve hata biz bunu biraz eğitimsel olarak düşünüyoruz okullarda gerekli inceleme çalışmaları yapılarak bisikleti özelikle temel düzeyde öğretirsek ve bunları uygulamalı bir şekilde sahaya sürersek daha sağlıklı olacaktır. Bunlar bisikleti çok yaygın bir şekilde geliştirecektir.

 

“BİSİKLET OKULLARDA BİR DERS OLARAK OKUTULMALIDIR”

Bisiklet okullarda bir ders olarak okutulmalıdır ve bu çocuklar trafiğe çıktığında nasıl bir araba şoförü ehliyet alıp bunu belli aşamalarda geçiriyorsa bisikleti de belli aşamalardan geçirmeli Almanya’da bunun örneği var 4 sınıftaki çocuklar bisiklet dersini aldıktan sonra uygulamalı bir şekilde ehliyet alır gibi trafiğe çıkıyor ve bunun sonunda başarılı gelen çocuklara ehliyet verilir ve bu ehliyet neticesinde bisikleti trafikte rahat bir şekilde seyir edebilir bu eğitimin temelden alınmasıdır bunun yanı sıra az önce bahsettiğimiz gibi kartlı sistemlerde uygulandığında şehrin bir bisiklet ağ sistemi olacaktır ve bu ağ sistemi bizi daha ileriye götürecektir.

 

 

“DİYARBAKIR’IN BİSİKLET KENTİ OLMASINI İSTİYORUZ”

Biz, Çınar Kaymaklığımız lisanlı sinemanın lisanlı bir yöneticisi ve bisikleti aktif kullanan biri sayın Valimizde bu konuda çok aktif Antalya’dan geliyor ve bisiklet kentinden geliyor Kayapınar kaymakamımız keza yine aynı şekilde bisikleti seven bisiklete önem veren biri biz birkaç girişimde bulunduk ve özelikle Diyarbakır’ın bisiklet kenti olması için mülke amirlerimiz bu anlamda gönlülüğün artırılmasını istiyoruz yani mülke amirlerimiz bisiklete bindiği müddetçe işe gidip gelmesini birkaç kere yaptığı zaman diğer personellerde özenecektir bu şekilde bisikleti yaygınlaştıracaktır ve bu halk tabanında da ciddi bir ses getirecektir.

 

“DOĞAYI SEVENİN İNSANA ZARAR VERMEDİĞİ DÜŞÜNCESİ”

5) Son olarak neler eklemek istersiniz?

Ali Alioğlu: Bisikletin yaygınlaşması için Mili Eğitim üstüne düşeni yapmalıdır okullarda gerekli dersleri özelikle bisiklet ve doğa konusunda çocuklarımızı yetiştirmelidir. Doğayı sevenin insana zarar vermediği düşüncesi hepimiz tarafından bilinen bir durumdur.Biz çocuklara okullarda seçmeli olarak bisiklet ve doğa sevgisini aşıladığımız zaman trafik kazaları da azalacaktır.Trafikteki dikkate artacaktır doğa sevgisi vesilesiyle insan ilişkilerimiz çok iyi olacaktır ve bir saygı durumu ortaya çıkaracaktır.Bunun yanı sıra çocukları uygulama eğitimle geliştirmeniz her ne kadar biz okul ev eğitimlerine önem versek de bu iş birliğini oluşturmak için çocuklarımızı buna teşvik etmeliyiz.

 

“BİSİKLET SADECE SPOR DEĞİLDİR”

Örneğin bisikleti bir karne hediyesi olmaktan çıkarmalıyız ve bisikleti bir spor faaliyeti olmaktan çıkarmalıyız bisiklet sadece spor değildir aynı zamanda insan ilişkilerini geliştiren bir araç ve trafikte de bir yerden bir yere gitmemizi sağlayan bir ulaşım aracıdır. İlimizi en iyi şekilde tanıtan yollardan biride esasında bisiklet doğa sporlarıdır bunla ilgili 2021 yıllında oluşturmuş olduğumuz festival var ve bu festivali yakalanması ses bulması için kesinlikle festivalin yapılmasını istiyoruz. Bu festivale hem şehrimizin ören yerleri tanıtılacak hem cazibe merkezi haline gelecek ve insanların kafasındaki o algıyı kırmanın yanı sıra kültürel bir kaynaşma ortaya çıkara sporun evrenselliğini en iyi görebileceğimiz yerlerden biri bisiklettir ve bizim bu bisikleti en etkili bir şekilde kullanmamız gerekiyor.

 

“ ŞEHRİMİZİ EN İYİ ŞEKİLDE TANITMIŞ OLACAĞIZ”

Festivalde amacımız sadece bisiklet sürmek değildir festivalde amacımız birçok kültürden milletten insanları bir araya getirmek kafalarındaki ön yargıları silmek doğunun batıya batının doğuya olan köprüsünü kurmak insanların tamamı bir araya gelerek daha güzel daha iyi bir şekilde tanıtımlarımızı yapmak Zerzevan kalemiz, İç kalemiz, Diyarbakır surlarımız vardır. UNESCO kapsamında olan tarihi değerlerimiz var ibadet yeri olan Eğil kalemiz var. Eğil gibi peygamberler kenti diye geçen yerlerimiz var ve tarihe ışık tutan Hilar Mağaramız, Hasuni mağaralarımız var ve bunlar dünyaya meydan okumuş şekilde biz bisiklet turlarıyla hem yol kat edeceğiz hem adım adım şehrimizi tanıtmış olacağız. Bunları yaptığımızda insanlar mutlu bir şekilde gelip doğunun bu güzelliklerini görerek daha farkına varacaklar ve dediğimiz gibi turizm kenti olmak adına herkes etrafına yayacaktır. Festivali biz tek başımıza yapamıyoruz bunu yaparken esasında bizim olmazsa olmaz paydaşlarımızdan mülke Amirleri, Valilik, Belediye, Diyarbakır ticaret sanayi odası ve Karacadağ Kalkınma Ajansı olabilir bu tarz kurumların projelerini geçirmek ya da desteklerini almak ve bunları sürdürülebilir bir hale getirmektir. Çünkü bu festivali yaptığımızda insanlarda bir beklenti oluşturmuş olacağız ve kurumlarla bunu ilerlettiğimizde her yıl süreklilik olduğunda Diyarbakır’ın yeryüzü şekilleri yada konumu itibariyle bir bisiklet kenti olduğumuzu herkese göstermiş olacağız bu anlamda yöneticilerimizden bir destek bekliyoruz bu projeyi el birliğiyle kaldırırsak şehrimizi en iyi şekilde tanıtmış olacağız.

Editör: TE Bilisim