Devrim AKTÜRK

MÜCADELE HABER- Diyarbakır’da bir grup bisiklet topluluğu, kurmuş oldukları ekiple hem kent içinde, hem de Türkiye’nin dört bir köşesinde bisiklet gezileri düzenliyor.

Diyarbakır’da Baran Karakoç isimli bir bisiklet tutkununun “Diyarbakır 75 Bisiklet Grubu” adıyla kurduğu bisiklet topluluğu, başta Diyarbakır şehri olmak üzere hem kent içerisinde, hem de kent dışında Türkiye’nin dört bir yanını bisikletle geziyor. 2020 yılında dört kişiyle yola çıktıkları macerada 200 kişiye ulaşan Diyarbakır 75 Bisiklet Grubu topluluğu, yapmış oldukları etkinliklerle kentin çehresine sporu sevdirip, aynı zamanda vatandaşların bisiklete karşı bakışlarını da hoşnut etmeye çabalıyor. Yolculuk ve seyahatlerde bisiklet tercih eden vatandaşların salgından uzak durabileceğini söyleyen Diyarbakır 75 Bisiklet Grubu Başkanı Baran Karakoç, “İşe giderken, okula giderken ve seyahate çıkarken bisikleti tercih eden vatandaşlarımız hem maske ve mesafeye dikkat etmiş olacak, hem spor yapmış olacak, hem de ulaşım yakıtından tasarruf etmiş olacaktır.” dedi. Bisikletin faydalardan ilk ikisinin küresel ısınmayı önlemesi ve çevreye zarar vermemesi olduğunu belirten Karakoç, “Enerji tasarrufunu sağlaması, sağlığa iyi gelmesi, kalbi güçlendirmesi ve kalori yaktırması da mühimdir.” diye ekledi. Geçen yıl, bir önceki yıla oranla bisiklet alan kişi sayısının da arttığını aktaran Karakoç, “Araba kullanan sürücülere bisiklet konusunda farkındalık yaratma projesi içerisindeyiz. Her hafta en az bir gün olmak üzere, Diyarbakır’da şehir içi turları düzenlemeyi düşünüyoruz. Böylelikle her geçen gün daha fazla kişiye hitap edip, ilham kaynağı olabiliriz.” Şeklinde konuştu. İşte, röportajımızda dikkat çeken başlıklar. 

 

 

“200 ARKADAŞIMIZ GRUBUMUZA MENSUPTUR”

Mücadele Haber: Bisiklet grubunuzu kısaca anlatır mısınız?

Baran Karakoç: Bisiklet grubumuz 2020 yılında Diyarbakır 75 Metre Yolda bisiklet sevenleri bir araya getirmek amacıyla kurulmuş, keyifli etkinliklerle sosyalleşme ve dayanışma platformudur. Bizim Diyarbakır 75 Bisiklet Grubu diye bir WhatsApp grubumuz var ve orada bulunan 200 arkadaşımız grubumuza mensuptur. Güzel etkinliklerle kentin çehresine sporu sevdirip, aynı zamanda bisiklete karşı bakışlarını da hoşnut etmeye çabalıyoruz. Bu sebeple de grubumuzun ilk fikriyatı, Diyarbakır şehrinde bisiklete karşı çok güzel düşüncelerin yaygınlaşması ve çalışması projeleri bulunmaktadır.

 

“KULÜBÜMÜZ DİYARBAKIR HALKINA BİSİKLET KEYFİ SUNMAKTA”

Mücadele Haber: Grubunuzun faaliyetleri nelerdir?

Baran Karakoç: Kulübümüz Diyarbakır halkına bisiklet ile keyifli etkinlikler sunmakta. Şehir içi ve şehir dışı turlarımız, kahvaltı turlarımız, gün batımı turlarımız, uzun performans turlarımız, kısa performans turlarımız, ileride gerçekleştireceğimiz projelerimiz ve çalışmalarımız devam etmektedir. Aynı zamanda bisiklete binmenin bir başka faydası da ulaşımdır. Tabi Kovid-19 süreci henüz yeni kurulan topluluğumuzun etkinliklerini yapma konusunda sorunlar çıkartmış olsa da, biz her daim maske, mesafe, hijyen ve sporsal bilinç ile etkinliklerimizi daimi olarak yapmaya, çalışmalarımızı sunmaya, projelerimizi oluşturmaya, kentin çehresinde bisiklete olan tutkunluğu artırmaya devam ediyoruz, devam edeceğiz.

 

“GEÇEN YIL, BİR ÖNCEKİ YILA ORANLA BİSİKLET ALAN KİŞİ SAYISI ARTTI”

Mücadele Haber:  Diyarbakır’ı bisiklet konusunda nasıl görüyorsunuz?

Baran Karakoç: Diyarbakır bisiklet yolu ile birçok şehre göre zenginleştirilmiş, bu durum bisiklete binmek için bir fırsat yaratmaktadır. Diyarbakır’da gençlerimiz ulaşım için bisikleti tercih ederlerse, toplu taşıma araçlarında doluluk oranı azalacaktır. Geçen yıl, bir önceki yıla oranla bisiklet alan ve bisiklete binen kişi sayısı bir önceki yıla göre arttı. Bu yılda bu şekilde bir ilgi bekliyoruz. Bisikletler ulaşım amaçlı kullanılırsa, toplu taşıma araçlarında doluluk oranı da hiç şüphesiz azalacaktır.  İşe giderken, okula giderken ve seyahate çıkarken bisikleti tercih eden vatandaşlarımız hem maske ve mesafeye dikkat etmiş olacak, hem spor yapmış olacak, hem de ulaşım yakıtından tasarruf etmiş olacaktır. Aynı zamanda bisiklet Kovid-19 sürecinde dolmuş, minibüs, midibüs ve otobüs doluluk oranlarını azaltmada da önemli bir konuma sahiptir. Bu sebepledir ki, bisiklet bizim açımızdan hayatımızda önemli bir role sahip bir ulaşım aracıdır. Bisikleti tercih eden vatandaşlarımız, toplu yerlerden ister istemez uzak durur, salgından uzak durur.

 

“BİSİKLETİN FAYDALARDAN İLK İKİSİ KÜRESEL ISINMAYI ÖNLEMESİ VE ÇEVREYE ZARAR VERMEMESİDİR”

Mücadele Haber:  Diyarbakır’da yapmak istediğiniz bir proje, festival veya şehrin tanıtımı konusunda bir çalışmanız var mı?

Baran Karakoç: Araba kullanan sürücülere bisiklet konusunda farkındalık yaratma projesi içerisindeyiz. Her hafta en az bir gün olmak üzere, Diyarbakır’da şehir içi turları düzenlemeyi düşünüyoruz. Böylelikle her geçen gün daha fazla kişiye hitap edip, ilham kaynağı olabiliriz. Diyarbakır sürücülerini de bu duruma alıştırabiliriz. Araç sürücülerinin bisiklet süren vatandaşlarımıza karşı daha hoşgörülü, trafikte bisikletlilere tehlike sarf etmelerinden kaçınmaları gerektiğini, anlayabilmelerini sağlayabiliriz. Baharla beraber bisiklet festivali gerçekleştirmek aklımızda tabii ki, tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 bizleri de etkiledi. Turlarımız Kovid-19 nedeniyle, geçen bahar mesafeli olarak gerçekleştirildi. Bizlerde bir süre turlarımıza ara verdik. Havalar soğuyunca, yasaklarda çıkınca bu süre oldukça uzadı. Bu bahar gerçekleştirmek üzere birçok projemiz mevcuttur. Bunlar arasında spoiler vermeden şunları ekleyebiliriz; Şehir içi ve şehir dışı turlarımız, kahvaltı turlarımız, gün batımı turlarımız, uzun performans turlarımız, kısa performans turlarımız, ileride gerçekleştireceğimiz projelerimiz ve çalışmalarımız devam etmektedir. Etkinliklerimizi kaçırmamak adına tüm Diyarbakır halkını grubumuza davet ediyoruz. Çünkü bisikletin faydaları saymakla bitmiyor. Önemlikle faydalarından ilk ikisi küresel ısınmayı önlemesi ve çevreye zarar vermemesi olmak üzere, enerji tasarrufu sağlaması, sağlığa iyi gelmesi, kalbi güçlendirmesi ve kalori yaktırması da mühimdir.

Editör: TE Bilisim