Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Diyarbakır’da en önemli hedeflerinden birinin kenti ayrıştıran, birbirini çarpıştıran olgu ve algıyı yok etmek olduğuna vurgu yapan Ensarioğlu, “Başka düşünceye sahip bir sürü insanımız var. Onları olduğu gibi kabul edip onlara faydalı olalım” dedi.

 

Gençlerin tüketici bir tolum haline geldiğine dikkat çeken Ensarioğlu, “Üretim yapabilecek bir genç nüfusa sahip olmamız gerekir. Özellikle Diyarbakır’da 20 yaşlardaki gençlerimiz kahvehanelerde, parklarda oturarak zamanın çoğunu öldürüyor ve maalesef biz onları bir kenara itmişiz. Diyarbakır’la ilgili ciddi sorunlar var. Gençlerimiz ve insanlarımızın en büyük sorunu muhatap bulamamasıdır” dedi.

 

Diyarbakır’da siyasi parti başkanlarına yönelik başlattığımız röportajlar sürüyor. Bu kapsamda İYİ Parti Diyarbakır İl Başkanı Vejdin Ensarioğlu ile bir röportaj gerçekleştirdik. Diyarbakır’da varlıklarını htirdiğini, 5 bine yakın üyelerinin ve toplum içerisinde tanınan üçüncü bir kapı olduğunu belirten Ensarioğlu kendisine yönelttiğimiz sorulara şöyle yanıt verdi:

 

 

1) Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Vejdin Ensarioğlu: Diyarbakır Dicle doğumluyum. İlk ve ortaokulu orada bitirdim. Liseyi Ziya Gökalp’ta bitirdim. Üniversite hayatımı Azerbaycan Bakü’de tamamladım. İnşaat mühendisliğini okudum. Evli ve 2 çocuk babasıyım. 

 

 “TOPLUM İÇERİSİNDE TANINAN ÜÇÜNCÜ BİR KAPIYIZ”

2) İyi Parti Diyarbakır İl Başkanlığının çalışmaları nelerdir?

Vejdin Ensarioğlu: Bu zamana kadar il ve ilçe teşkilatlarımızı tamamladık. Aynı zamanda üye kayıtlarına hız verdik. Üye kayıtları yaparken birçok sıkıntılar yaşadık. İktidar partisinin tehdit, söylemleri ve iftiraları oldu. İnsanımıza kendimizi anlatmak için sahaya indik. Sahada teşkilatlarımızla beraber kendimizi anlattık. İnsanlar bizi tanıdıkça daha rahat davrandılar. Diyarbakır’da bürokratlar ve mülki amirlerle tanıştık. Bizler burada siyaset kulvarında olduğumuzu kendilerine anlattık. Bu şeklide Diyarbakır’da varlığımızı htirdik. Çok şükür şuan rahatız ve toplum içerisinde tanınan üçüncü bir kapıyız.

 

“DİYARBAKIR’DA 5 BİNE YAKIN ÜYEMİZ VAR”

Diyarbakır’da 5 bine yakın üyemiz var. 5 binin içerisinde orta yaş diye tabir ettiğimiz kişiler ama gönüllü diye kabul ettiğimiz bin 200’ün üstünde 18-25 yaş üyemiz var. Gönüllü üye siyasi partimizde var olan Yargıtay’dan üyelik kaydı gözükmeyen gençlerimiz var. Bu gençlerimiz bize inandı. Sahada müthiş bir saha çalışması yaparak kazandık. 4 bin küsür kayıtlı üyemiz var. Bunu Diyarbakır için bir başarı olarak kabul ediyorum.

 

“YAPILAN YARDIMLARI PAYLAŞIM HALİNE GETİRMEDİK”

4 merkez ilçemizde başkanlarımız sağ olsunlar hep sahadaydılar. Birisi ise koronavirüse yakalandı ama durumu çok iyidir. Bize ulaşmak isteyen herkese kapımızın açık olduğunu ve siyasi parti il binamız aktifti. Çalışanlarımız her daim buradaydı. İhtiyacı olan vatandaşlara şöyle yardım ettik. İhtiyaç sahiplerinin varlığını sosyal ilçe müdürlüklerine anlattık. Sadece Bağlar’da 200’e yakın aileye ulaştık. Hükümetin biner lira yardımını biz ihtiyacı olanlara sağladık. Tabi onarda bize minnettar kaldı. Tabi bunu tamamen siyaset dışı bir çalışma olarak yaptık. Bu sürede yapılan yardımları paylaşım haline getirmedik. Sosyal medyada hiçbir zaman anlatmadık. Aileler rencide olmasın diye.     

 

“AYRIŞTIRACAĞIMIZA BİRLEŞTİRELİM”

3) İYi Parti Diyarbakır İl Başkanlığının Diyarbakır hedefleri nelerdir?

Vejdin Ensarioğlu: En önemli hedefimiz Diyarbakır’ı ayrıştıran, birbirini çarpıştıran bir olgu ve algıyı yok etmektir. Başka düşünceye sahip bir sürü insanımız var. Onları olduğu gibi kabul ederek taleplerini makul bir şeklide dinleyip ilgili yerlere aktarmak veya bizim gücümüz yettiğince onlara faydalı olabilmektir.

 

Diyarbakır’da en büyük hedefim işsizlik oranını ortadan kaldırmaktır. Özellikle işsiz gençlerimizin Diyarbakır’da yoğun olduğunu biliyoruz. Kimisi Üniversite mezunu olduğu halde istihdam yaratamıyor. Gençlerimizin Diyarbakır’a ülkemize, topluma ve büyüklerime olan inancını tekrardan kazanmaktır. Gençlerimizin umuda olan inancını bir daha birleştirmek ve ailelerine karşı olan kaynaştırmayı, dostluklarını ve bağlılıklarını bir araya getirmektir. Yani ayrıştıracağımıza birleştirelim. Bu alanda çalışmalar yapıyorum. Eminim ki başarılı olacağım. Kendi ekibim var. Genç bir kadromuz var. Hepsiyle de gönüllü çalışıyoruz. Hepside çıkar ilişkisi düşünmeden vatandaşlara yaklaşım gösteriyorlar. Bende bunu gördüm ve gördükçe de heyecanlanıyorum. Diyarbakır için de inşallah daha güzel şeyler olacaktır.     

 

“DİYARBAKIR’IN EN BÜYÜK SORUNU MUHATAP BULAMAMASIDIR”

4) Diyarbakır gündemini değerlendirir misiniz?

Vejdin Ensarioğlu: Diyarbakır’la ilgili ciddi sorunlar var. Gençlerimiz ve insanlarımızın en büyük sorunu muhatap bulamamasıdır. Biz sahada olduğumuzu beyan ediyoruz ama iktidar partisinin sahada olmaması insanlarımıza yeterince faydalı olamamaları bizi derinden üzüyor. Çünkü icra makamı onlardır. Siyasi parti başkanlarına karşı hiçbir önyargım yok.

 

600’e yakın tarihi ve kültürel zenginliklerimiz var. Diyarbakır kalesi, Hevsel bahçesi ve Surları Dünya kültür listesinde, Zelzevan kalesi aday olarak listededir. Biz bunları ön plana çıkararak kendimizi, ilimizi ve halkımızı daha da güçleneceğimize inanıyorum.

 

 

“GENÇLERİMİZ TÜKETİCİ BİR TOLUM HALİNE GELMİŞTİR”

Yerel sorunlar olarak da gençlerimiz tüketici bir tolum haline gelmiştir. Üretim yapabilecek bir genç nüfusa sahip olmamız gerekir özellikle Diyarbakır’da 20 yaşlardaki gençlerimiz kahvehanelerde, parklarda oturarak zamanın çoğunu öldürüyor. Biz gençlerimize gücünü ve enerjisini sahada ve yerel çalışma konusunda onlarda faydalanmamız gerekirken maalesef biz onları bir kenara itmişiz. Birileri zaten bekliyor, o insanı alıp vasıfsız hale getirmek, biz ona o müsaadeyi vermememiz gerekir.

 

“DİYARBAKIR’IN SİYASETEN SAHİPSİZ OLDUĞU İNANCINDAYIM”

Diyarbakır’ımızı birçok medeniyetlere başkentlik yapmış bir ilimizdir. Diyarbakır’ımızın şuan da siyaseten sahipsiz olduğu inancındayım. Son iki dönemdir Diyarbakır’a bakanlık verilmiyor. Ordu, Giresun, Trabzon ve Samsun gibi birçok illerden bakanlık verildiği halde Diyarbakır’a son iki dönemdir bakanlık verilmiyor. Buda bazı yaşanmışlıklar yüzünden cezalandırılıyor mu acaba? Ben bazen bu şeklide de düşünüyorum. Biz Diyarbakır insanımızın tamamını kucaklamak zorundayız. Tamamına sahip çıkmak zorundayız. Bütün insanımız önyargısız dinleyerek onların kendi düşünceleridir geçmişte bazı sorunlar yaşamış olabilir agresiflikleri ve eksikleri olabilir. Ama biz onları tamamlamak için bugün burada bulunuyoruz.

 

“SON ZAMANLARDA İSE TÜRKİYE’DE İLK 4’DE GİRDİK”

5) Diyarbakır’ın pandemi sürecini değerlendirir misiniz?

Vejdin Ensarioğlu:  Pandemi gerçeğimiz var. Son zamanlar da ise Türkiye’de ilk 4’de girdik. Zannedersem halkımızı bilinçlendirme konusunda yeteri kadar olamadık. Devletin ilgili makamları yeterlince halka yansıtamadı. Daha doğrusu bayram sonrası daha yaygın olduğunu gördüm. Bayram öncesi hepimiz çok dikkat ediyorduk ancak normalleşme adımlar atıldıktan sonra Diyarbakır’da bir rahatlık başladı. Şuan da vahim neticeler alıyoruz. Öyle bir iletki tedavisi olmayan bir hastalıkla karşı karşıyayız. Görünmez bir canavarla karşı karşıyayız. Kendi bulunduğumuz toplumda mümkün mertebe uyarı niteliğinde anlatmaya çalışıyoruz. Tabi bu yeterli değil. Devletin ilgili yerleri bu işi daha sıkı tutmaları gerektiğine inanıyorum.

Editör: TE Bilisim