Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı olarak çalışmalarını yürüten Diyarbakır Olgunlaşma Enstitüsü 1989 yılında açılmış ve Türkiye’deki 24 Olgunlaşma Enstitüsünden biridir. Başta Diyarbakır olmak üzere Muş, Batman, Bingöl ve Tunceli illerinin kültürel çalışmaları da buradan yürütülmektedir. Her yıl bünyesinde bulunan araştırma ekibinin yaptığı çalışmalar neticesinde “Kültürel Değerleri Yaşatmak” için temalar belirlemektedir. Bu temalar doğrultusunda araştırılması yapılan çalışmalar tasarım ekibi tarafından titizlikle çalışılmakta ve atölyelerde ürüne dönüştürülüyor.

 

 

Özellikle unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarımızı canlandırmak için çeşitli kurslar açan ve usta çırak ilişkisiyle kuşaktan kuşağa geçmesini sağlayan Diyarbakır Olgunlaşma Enstitüsü, araştırmalar sonucu ürünleri enstitüde bulunan arşiv odasında saklıyor. Atölye çalışmalarının sonucunda Online satışta yapıp aynı zamanda Enstitüsü’ye ziyaret ederek alına biliniyor.

 

Diyarbakır Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Ayşe Adıgüzel, gazetemizin sorularına şöyle yanıtladı.

 

“TÜRKİYE’DEKİ 24 OLGUNLAŞMA ENSTİTÜSÜNDEN BİRİYİZ”

Mücadele Haber: Diyarbakır Olgunlaşma Enstitüsü’nü kısaca anlatır mısınız?

Ayşe Adıgüzel: Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı olarak çalışmalarını yürüten Diyarbakır Olgunlaşma Enstitüsü 1989 yılında açılmış ve Türkiye’deki 24 Olgunlaşma Enstitüsünden biridir. Olgunlaşma Enstitüsü olarak amacımız kültürel değerlerimizi, özellikle el sanatlarımızı ve giyim kültürümüzü asılları bozulmadan çağdaş teknolojiler kullanarak araştırmak, geliştirmek ve yeni tasarımlarla ulusal ve evrensel beğenilere sunmaktır. Bunun yanında ülke tanıtımına katkıda bulunarak dünya kültür mirasına sahip çıkmak, çağdaş, girişimci, araştırmacı, üretken ve sektörün istediği niteliklere sahip bireyler yetiştirmektir.

 

“BÖLGEDEKİ 4 İL ÇALIŞMALARI KURUMUMUZCA YAPILMAKTIR”

Başta Diyarbakır olmak üzere Muş, Batman, Bingöl ve Tunceli illerinin kültürel çalışmaları araştırmadan üretime kurumumuzca yapılmaktır. Kurum olarak amacımızı tek bir cümleyle ifade etmek gerekirse ’’Kültürel değerlerimizi yaşatmak’’ diyebiliriz. Diyarbakır Olgunlaşma Enstitüsü bünyesinde birçok atölye faaliyet göstermektedir. Bunlar giyim atölyesi, el sanatları atölyesi, kuyumculuk atölyesi, dokuma atölyesi, nakış atölyesi, cam ve seramik atölyesi, sanat tasarım atölyesi ve yiyecek içecek atölyesidir. Atölyelerimizde hem öğretmen hem de tecrübeli ustalarımız çalışmaktadır. Enstitümüz mevcut atölyeleriyle bölgemizin kültürel dokusunu ortaya çıkarmada geçmişle günümüz arasında bir köprü görevi görmektedir. Bunun yanında unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarımızı canlandırmak için çeşitli kurslar açılmakta ve usta çırak ilişkisiyle kuşaktan kuşağa geçmesi sağlanmaktadır. 

 

“HER YIL KÜLTÜREL DEĞERLERİMİZİ YAŞATMAK İÇİN TEMALAR BELİRLEMEKTEDİR”

Mücadele Haber: Yapılan çalışmalar nelerdir?

Ayşe Adıgüzel: Diyarbakır Olgunlaşma Enstitüsü her yıl bünyesinde bulunan araştırma ekibinin yaptığı çalışmalar neticesinde kültürel değerlerimizi yaşatmak için temalar belirlemektedir. Bu temalar doğrultusunda araştırılması yapılan çalışmalar tasarım ekibimiz tarafından titizlikle çalışılmakta ve atölyelerimizde ürüne dönüştürülmektedir. Yaptığımız çalışmalara birkaç örnek vermek gerekirse Hevsel Bahçesi Kuşları teması doğrultusunda Diyarbakır kent merkezi ile Dicle Üniversitesi arasından geçen Dicle nehri kıyısında 10 bin dönümlük arazide kurulu ve UNESCO Dünya Kültür Mirası olan on bin yıllık tarihi Hevsel bahçelerinde 180 kuş türü çalışma alanı olarak belirlenmiştir. Araştırma bölümümüz tarafından Dicle Üniversitesi Biyoloji bölümüyle iş birliği yapılmıştır. Yapılan çalışmalar tasarım bölümümüzce atölyelere uygun tasarımlara dönüştürülerek ürünler ortaya çıkmıştır.

 

“ÜRÜNLER USTA ELLERDE TİTİZLİKLE İŞLENMEKTEDİR”

Mezoptamya’nın çiçekleri teması kapsamında Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Diyarbakır İl Orman Müdürlüğüyle çalışılarak bölgede yetişen çiçekler araştırılmış ve tasarım çalışmalarının ardından birçok ürün ortaya çıkmıştır. Kurumumuzda bulunan her atölye kültürel değerlerimizin yaşatılması için koordineli bir şekilde çalışmaktadır. Tasarımı yapılan ürünler usta ellerde titizlikle işlenmektedir.

 

Mücadele Haber: Ürünler nasıl arşivleniyor?

Ayşe Adıgüzel: Kurumumuzda yapılan her bir ürün için ürünü yapan atölye tarafından ürün bilgi formu hazırlanmaktadır. Daha sonra tanıtım pazarlama bölümü tarafından kurumuzdaki stüdyoda fotoğraflanmaktır. Dosyalama işlemleri biten ürünlerimiz enstitümüzde bulunan arşive odamızda saklanmaktadır.

 

 

“ÜRÜNLERİ SATIN ALMAK İÇİN ONLİNE MAĞAZA VE KURUMUZU ZİYARET EDEBİLİRSİNİZ”

Mücadele Haber: Çalışmalar sonucu ortaya çıkan ürünlerin bir ekonomik çalışması oluyor mu?

Ayşe Adıgüzel: Seri üretime uygun ürünlerimiz enstitümüzün döner sermaye işlemleri kapsamında satışa sunulmaktadır. Atölyelerimizin yapmış olduğu ürünler online alışveriş sitesi olan https://www.pttavm.com/magaza/olgunlasmadiyarbakir adresinden sipariş edilebilir. Hasır bilezikten, deri çantaya birçok ürünün satışa sunulduğu online mağazadan daha fazlasını bulabilmek için kurumuzu ziyaret edebilirsiniz.

 

“YİYECEK ATÖLYESİ’DE TOPLU SİPARİŞ DE VEREBİLİRSİNİZ”

Ayrıca kurumumuzun Yiyecek Atölyesi’de hizmet vermektedir. Baklava, sütlü tatlı, börek, dolma, kibe mumber, içli köfte gibi birçok ürünü sipariş edebilir ayrıca toplu sipariş de verebilirsiniz. Atölyemiz açılış, sergi gibi önemli günleriniz için kokteyl hizmeti vermektedir. Sipariş vermek için enstitümüze gelebilir yada telefonla ulaşabilirsiniz.

 

Mücadele Haber: Çalışmaların sergisi ya da satışı oluyor mu?

Ayşe Adıgüzel: Yaptığımız çalışmalar sergi, defile gibi etkinlerle kamuoyuna sunulmaktadır. Özellikle önemli günlerde günün anlam ve önemine uygun etkinlikler enstitümüzde sıklıkla yapılmaktadır.

 

 

“EĞİTİM ALABİLMEK İÇİN HERKESİ ENSTİTÜMÜZE BEKLİYORUZ”

Mücadele Haber: Atölye çalışması nasıl oluyor, herkes katılabiliyor mu?

Ayşe Adıgüzel: Atölye çalışmalarımız iki şekilde gerçekleşiyor. Kurumuzda çalışan öğretmen ve ustalarımız öncelikle her yıl belirlediğimiz temalar kapsamında tasarım ve üretim çalışmalarını yürütmektedir. Bu çalışmalar önceden planlanmış bir şekilde yıl boyunca devam etmektedir. Çalışmalar sonucu araştırmasını ve tasarımı yapılan kültürel ürünler ortaya çıkmaktadır. Bunun yanında özellikle el sanatlarımızı ve giysi kültürümüzü gelecek nesillere aktarmak için birçok kurs düzenlenmektedir. Kurslar genellikle usta çırak ilişkisi içinde unutulmaya yüz tutmuş mesleklerin nesilden nesile geçmesini amaçlamaktadır. Yemek yapmasını öğrenmek isteyen, kuyumculuk mesleğine merakı olan, deri aksesuarlar tasarlamak isteyen, moda tasarımı alanında kendini geliştirmeyi isteyen ve daha birçok alanda eğitim alabilmek için herkesi enstitümüze bekliyoruz. Atölyelerimizdeki kurslara 13 yaşını doldurmuş herkes katılabilmektedir. Ücretsiz olan açılan kursumuza 12 kişi kayıt yaptırdığında kurs açılmaktadır.

Editör: TE Bilisim