Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Diyarbakırspor Başkanı Siyabend Aydın,  eski yönetimin faizi hariç ortalama 20-22 milyon liralık bir borç kendilerine bıraktığını savunarak, bu borcun tamamen silinip ya da bir çözüm yolu bulunması için Vali Münir Karaloğlu ve DTSO  ile görüştüklerini söyledi.  Eski yönetimin 10-15 yıllık bir borcu sırtlarına yüklediklerini ve bu borcu tek başlarına ödeyecek durumlarının olmadığını belirten Başkan Aydın, borçlar nedeniyle kendilerine 120  tane icra dosyası geldiğini söyledi. Söz konusu borcun ödenmemesi halinde gelecek yıl profesyonel ligde TFF tarafından takıma transfer yasağı konulacağını savunan Başkan Aydın, Diyarbakırspor’un hiçbir zaman tesisi olmadığını ve tesis sorununun çözülmesi için çalışmaların devam ettiğini söyledi. 

 

Diyarbakırspor’un borç batağında olduğunu savunan Diyarbakır Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Remzi Dayan ise, kent halkı için bir vizyon ve bir efsane olan Diyarbakırspor’un  90’lı yıllarda yavaş yavaş erimeye başladığını, günü birlik olacak başarılar için büyük paralar harcandığını ve borçlar nedeniyle hiçbir zaman kurumsallaşamadığını söyledi. Tesis ve altyapı sorunları çözülmedikçe, Diyarbakırspor’un bir yere gelmesinin zor olduğuna dikkat çeken Dayan, “Bunlara çözüm gelmeyene kadar Diyarbakırspor’un varlığı ipotek altındadır. Diyarbakırspor ciddi bir borç batağındadır. Kulüp takımının üzerinde onlarca haciz var. Hatta onlarca dediğim belki yüzü bile geçer. O yüzden borç sorununun giderilmesi için ilgili mülki amirlerince bir komisyon kurulmalı” dedi.

 

Bölgesel Amatör Ligi’de (BAL) mücadele eden Diyarbakırspor’da  Başkan Siyabend Aydın ve Diyarbakır Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Remzi Dayan, takımın borç, tesis sorunu ve geleceği hakkında önemli açıklamada bulundu.

 

BORÇLARDAN DOLAYITRANSFER YASAĞI KONULACAK

Diyarbakırspor Başkanı Siyabend Aydın,  ileriki dönemde borçların takım için ciddi sorunlar yaşatacağını belirterek, “15 yıllık borçlar var. Bunun Federasyon tarafından getirilen, teknik borçlar, piyasa borçları, bunlardan en önemlisi gelecek yıl profesyonel ligde teknik borçlardan dolayı transfer yasağı konulacak, yarın bunlarla ilgili gelir kapıları kapalı. Durum bunlardan ibaret ve ben bunlarla ilgili çalışmalar yapıyorum zaten, duruşmalar da yapıyorum. Ancak özellikle biz hemşerilerimizi bu konuda ön ayak olup, alacaklıların bu borçlar konusunda yardımcı olmaları lazım.”

 

“ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇLERDE DAHA DETAYLI ÇALIŞMALAR YAPACAĞIZ”

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ile görüştüğünü ve ileriki süreçte profesyonel toplantılar yapılacağını belirten Başkan Aydın, “Vali Bey’le de görüştük. Kendileri de bu konuda durumu takip ediyor, süreçle ilgilenmek istiyor ama biz öncelikle belli bir noktaya getirelim. Bir bakalım bu borçların durumu nedir, alacaklılar nasıl bir tutum sergileyecek? Ben tahmin ediyorum ve biraz yardımcı olacaklarını düşünüyorum. Ona göre bir bakacağız. Valilik ile istişareler yapacağız. Vali Bey ve DTSO da ilgileniyor ama onlarla ilgili daha profesyonel toplantılar yapıp, önümüzdeki süreçlerde daha detaylı çalışmalar yapacağız.

 

“BORÇLARIN İCRALARINDAN VAZGEÇİLSİN, BU BORÇLAR SİLİNSİN”

Bu borçlar sadece bizimle kapatılacak borçlar değildir. Çünkü bu borçların 10 ya da 15 yıllık faizli borçları var. Tabii eski yönetimler borçlandırmışlar ama şimdi yeni bir yönetim var. Biliyorsunuz ki biz de genç bir yönetimiz. Bu borçlar konusunda yardımcı olsunlar. 15 yıl önceki bu borcu gelip bizim sırtımıza yüklemesi, özellikle hemşerilerimizin alacakların yapması bence çok uygun değildir. Ben en azından bu borçların tek kalemde silinip atılmasını düşünüyorum.Çünkü dünyanın her yerinden gelen borçlar var, arsanın üzerinde 120 tane icra var. Yani tek tek görüşülüp kapatılacak borçlar değil. Buna da sadece bizim gücümüz yetmez. Biz istiyoruz ki en azından uzun vadedeki borçların icralarından vazgeçilsin, bu borçlar silinsin. Toplam borcu aktarmak için güncel faiz oranları var. Onlara bakmak lazım, ortalama 20-22 milyon faizsiz borç vardır. Faizi için iki ile çarpılması gerekiliyor. 

 

“DİYARBAKIRSPOR’UN HİÇBİR ZAMAN TESİSİ OLMADI”

Diyarbakırspor’un hiçbir zaman tesisinin olmadığını ve bunun için de çalıştıklarını söyleyen Başkan Aydın, “Diyarbakırspor için tesisleşme çalışmaları 4 yıldır görüşülüyor. 11 bin metrekare alanlı bir yer var, bir bina var. Biz orayı talep ettik. Oranın bütün masraflarını biz karşılayalım, kullanılmayan bir bina zaten. Orayı biz yapıp, Diyarbakırspor’un hizmetine sunalım diye. Bununla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor. Orası Gençlik Spor Bakanlığı’na bağlı bir yerdir. Yeri de Mardin Yolu’ndaki Köşkler Mahallesi’ndedir. Orayı yapmışlar ama müteahhitler sorunlar yaşamışlar. Bu yüzden de çok masraflı bir yer orası. Çalışmalar bitmiş ama 10 yıl boyunca hiç kullanılmadan orayı çürümeye bırakmışlar. Biz de dedik ki Diyarbakırspor adına biz orayı alalım, hizmete sunalım, 4 ya da 5 milyon lira masraf yapalım, Diyarbakırspor’a tahsis edelim. Diyarbakırspor’un hiçbir zaman tesisi olmadı. Bizim de en büyük hedefimiz tesis sorununu çözmektir. Buranın da çözüme kavuşmasıyla kurumsallık bakımından ilk temeller atılmış olacak. Önce bir tesis olacak, herkes bir çatı altında toplanacaktır. Ardından burada bir konaklama veyahut otel hizmetini futbolculara vereceğiz. Burada antremanlar yapacaklar.” 

 

“AŞILANMA SÜREÇLERİNİ BEKLİYORUZ”

Pandemiden dolayı oynanmayan amatör ligler hakkında da konuşan Başkan Aydın, “Bu büyük bir organizasyondur. Bu kolay bir durum değildir. Herkesin istediği bir durumdur. Biliyorsunuz ki bizim liglerde çok büyük bir oyuncu kadrosu var, çok büyük bir ekip var ve bunların aşılanma süreçlerini bekliyoruz. Aşı yapma organizasyonları var ama öyle kolay kolay olacağa benzemiyor. Çünkü maçlar başladığında Türkiye geneli 100 bin maç yapılacakmış ve bu maçlar sadece 2 ay içerisinde olacakmış. Bu 100 bin kişide 100 kişinin bir araya geldiğini düşünürsek 11 milyon kişi bir araya gelecek. Bu durum da bence tehlikeli gözüküyor ama bunun da önüne bir şekilde geçmeye çalıştıklarını biliyorum, maçları hızlandırmak istediklerini de biliyorum. İlkin Nisan ayı dendi ama Nisan ayına kadar varacağını düşünmüyorum. Bu seneyi es geçme durumu var gibi.

 

“BİZ ZAMAN KAYBETMEDEN ÜST LİGLERE KATILMAYI DİLİYORUZ”

Bu sene bu ligin hem profesyonel liglerden yükselmeler olacak. Bunun için de BAL Ligi’nin başlaması lazımdır. Diğer liglerin de başlaması lazımdır da, bir an önce hızlandırılıp aşının da ilerlenmesiyle birlikte futbolcular ve camiadaki futbolculara aşıların yapılması gerektiğine inanıyorum. Çünkü biz zaman kaybetmeden üst liglere katılmayı diliyoruz. Bunun için maç haftalarının kısaltılarak Eylül aylarında devam edilebilir. Tabii ki de bu Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’nun vereceği kararla ilgilidir.” Dedi. 

 

“ÇÖZÜM GELMEYENE KADAR DİYARBAKIRSPOR’UN VARLIĞI İPOTEK ALTINDADIR”

Diyarbakırspor hakkında gazetemize konuşan Diyarbakır Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Remzi Dayan ise “Efsane dediğimiz Diyarbakırspor’dur. Biz sade Diyarbakırspor olarak söylüyoruz. Bizim kendi çocukluğumuz da, onun müsabakalarını seyretmek için, o formayı görmek, giymek için hepimizde bir heyecan, bir heves yaratıyordu. Diyarbakırspor bir vizyondu, bir misyondu, bir hedefti. Diyarbakırspor’un 70’li yıllarda bir sloganı vardı; Yeşil Kırmızı, Şarkın Yıldızı, diye. Şark dediğimiz zaman sadece Diyarbakır değil, Doğu ve Güneydoğu’nun yıldızıydı. Diyarbakırspor’un en büyük sloganı budur. Diyarbakırspor 90’lı yıllarda yavaş yavaş erimeye başladı. Günü birlik olacak başarılar için büyük paralar harcandı, o günkü yöneticiler paralar büyük paralar harcadı. Onun için diyorlar ya, tesisler daha önemli. Kurumlaşamadı, hiç kurumsallaşamadı. Gelen yönetici ya cebinden ödedi, ya Valilikten, ya Büyükşehir Belediyesi’nden, ya Bakanlıktan ya da bir yerlerden para bekledi. O gelen parayı da alıp, o günkü parayı elde edebilmek için mücadele etti ama altyapısına, tesislerine önem vermedi. Bunun için amatörün kıymeti bu kadar önemlidir, bunun için altyapının kıymeti bu kadar önemlidir, bunun için tesislerin kıymeti bu kadar önemlidir. Amatörün altyapısı güçlü olmadığı sürece, yaşam alanı konusunda kısa bir ömür sürme ortaya çıkıyor. Şu andaki durumu sağ olsunlar birçok arkadaş sahiplenmiş durumdadır. Bunu bir yerlere götürmeye çalışıyorlar ama yeterli değildir. Yarın profesyonel olduğu zaman, geçmişte ben Diyarbakırspor’un başkanı, yöneticisiydim diyen insanlar kapıyı çalıp, hani benim param nerede, diye soracaklardır. Bunlara çözüm gelmeyene kadar Diyarbakırspor’un varlığı ipotek altındadır. Diyarbakırspor ciddi bir borç batağındadır. Kulüp takımının üzerinde onlarca haciz var. Hatta onlarca dediğim belki yüzü bile geçer.

 

“İL MÜLKİ AMİRLİĞİ BİR KOMİSYONUN OLUŞMASI LAZIMDIR”

Burada kendini temsil edecek bir komisyonun oluşması lazımdır. Bunun da sorumluluğu il mülki amirliğine, yani Sayın İl Valimize bağlıdır. İl valimizin bünyesinde böyle bir heyet kurulursa ve borç listesi karşısına konulduğunda arkadaşını çağırarak, ‘Arkadaşım sen Diyarbakırspor’un ününü biliyorsun, sen zamanında burada yöneticilik yapmışsın, sen gelip zamanında demişsin ki, ben bu takıma emek vermişim. Peki, sen burada para istiyorsun. Senin burada ne kadar paran var? 10 lira mı? Kardeşim sana 2 lira vereceğiz, sen çizgini çek.’ Diyecek. Bu şekilde olursa ya da gönüllü olursa çizgiyi çeksin. Eğer bu komisyon kurulmazsa, ben Diyarbakırspor’un geleceğini karanlık görüyorum. Çünkü ben de zamanında defalarca kez yöneticilik yaptım. Süper Lig’de, Birinci Lig’de yöneticilik yaptım. Yani tekrar ayağa kalkması için, o borç bataklığının silinmesi gerekilmektedir. İkinci olarak Diyarbakır hem yerel yönetimini, hem de mülki amirinin sahiplenmesi gerekmektedir. Tamam, arkadaşların çabasıyla, gayretiyle, desteğiyle çalışmaların yapılması lazım ama yeterli bulmuyorum.”

Editör: TE Bilisim