Devrim AKTÜRK

MÜCADELE HABER- Diyarbakır’da kurdukları Kitap Bisiklet ve Doğa Derneği ile birçok çalışmada ve projede yer alan,her yaştan bireylerin katıldığı şehir içi turlarına engelli vatandaşların da dahil edildiği, aktif okuma bilinci oluşturarak okumanın daha yaygın hale gelmesini amaçladıklarını, köy okullarını boyama, kütüphane kurmak gibi girişimlerin faaliyetleri arasında olduğunu, sadece Diyarbakır’da değil, ülkenin birçok şehrine kitap kolileri gönderdiklerini ve kolektif bir şekilde faaliyetlerini sürdüren topluluk, başta Diyarbakır olmak üzere Türkiye’de doğa, kitap ve bisiklet üçlüsünü topluma daha çok mal etme amacında olduklarını söylediler.

 

 

Bölgede ve ülkede bulunan tarihi ve doğal alanları ziyaret ettiklerini aktaran Kitap Bisiklet ve Doğa Derneğiüyelerinden İhsan Duruk, “Buralarda çöp toplayıp kampçılık faaliyetleri yürütüyoruz. Kar amacı olmayan bu etkinlikleri çocuklar ile birlikte yapıyor, onlara doğa ve hayvan sevgisini aşılamaya çalışıyoruz.Bisiklet konusunda halen eksikleri olan bir şehiriz. Eksik bisiklet yolları ve var olan bisiklet yolunda yayaların yürümesi veya arabaların park edilmesi, trafikte araç sürücülerinin bisikletlilerin üstüne araba sürmeleri, korno çalıp onları taciz etmeleri temel problemlerin başında gelmektedir. Bunun için de Diyarbakır’da bir bisiklet festivalinin olması hepimizin bildiği gibi şehri dünyaya tanıtacak ciddi bir ivme olur. Ayrıca biz kolektif bir ekibiz ve her meslek grubundan arkadaşlarımız ekibimizde bulunmaktadırlar.  Biz, bir ağacın kökleri gibi her yerde varız. Sosyal medya hesabımızda yaptığımız faaliyetler bulunmaktadır.  Bu konuda halkımızın desteklerini beklemekteyiz.” dedi. İşte, röportaj haberimizde dikkat çeken başlıklar.

 

“BİZ SADECE BİSİKLET KULÜBÜ DEĞİLİZ”

Mücadele Haber: Bisiklet Kulübünü kısaca anlatır mısınız?

İhsan Duruk:Biz sadece bisiklet kulübü değiliz. Tüm bileşenleri ile biz Kitap Bisiklet ve Doğa Derneğiyiz. 2016 yılında Kitap Hareketi olarak başlayan birlikteliğimiz bu gün güçlenerek adımızı almış bulunmaktayız. Dâhili de olduğumuz Diyarbakır’da halen faaliyetlerine devam eden bir bisiklet grubundan kadına, topluma ve doğaya olan bakış açılarımızın farklılıkları nedeniyle bu kulüpten ayrılıp, Kitap Hareketi’ni Kitap Bisiklet ve Doğa Derneği olarak yeniden düzenledik.

 

 

“DOĞA, KİTAP VE BİSİKLET ÜÇLÜSÜNÜ TOPLUMA DAHA ÇOK MAL ETMEK AMACINDAYIZ”

Mücadele Haber: Kulüp faaliyetleri nelerdir?

İhsan Duruk: Kısa adı KİBİDO olan ekibimiz, kolektif bir şekilde faaliyet göstermektedir. Faaliyetlerimiz kar amacı gütmeyen, doğa, kitap ve bisiklet üçlüsünü topluma daha çok mal etmek amacındayız. Hepimizin ortak değeri olan doğayı korumak için çabalıyoruz. Siyasi, dini her türlü etkiden uzak, sadece daha huzurlu bireyler ve dünya için çalışıyoruz.

Bisiklet ekibi olarak;Şehir içi bisiklet turları düzenliyoruz. Yazın Türkiye’nin belirlemiş olduğumuz bir bölgesinde bisiklet turu ki, bu yaklaşık 700 ila 1000 km sürmektedir. 2019 yılında Balıkesir-İzmir, 2020 yılında İzmir-Muğla turları iki büyük turlarımızdır. 2021 yılı için pandemi dönemi el verirse Artvin-Kastamonu turunu planlamış bulunmaktayız. Bisiklet ile sağlıklı yaşam ve düzenli bir sporu hedeflemekteyiz. Her yaştan bireylerin katıldığı bu şehir içi turlarımıza, engelli arkadaşlarımız da dahil olmaktadırlar.

Kitap ekibi olarak;Aktif okuma bilinci oluşturarak okumanın daha yaygın hale gelmesini amaçlamaktayız. Köy okullarını boyama, kütüphane kurmak gibi faaliyetlerimiz de bunlar arasındadır. Pandemiden önce ayda iki defa yaptığımız kitap etkinliklerinde belirlediğimiz yazar-eser üzerinde tartışma, farklı bakış açılarından kitaplar üzerine aktif düşünme işlevleri gerçekleştiriliyor.Belirlenen yazar-eserden sonra dahil olan arkadaşlarımız okudukları kitaplar hakkında kısa kısa bilgiler verip, bir sonraki toplantıda okunacak yazar-eser belirlemesi yapılmaktadır.Sadece Diyarbakır’da değil, ülkenin birçok şehrine kitap kolileri gönderiyoruz. Van/Başkale, Muş, Batman, Şırnak, Hakkari, Trabzon, Tokat il ve içleri kitap gönderdiğimiz birkaç şehirden sadece bazıları.Birlikte yaşamın mümkün olduğuna inanan tüm ekip arkadaşlarımız ile gönülden çabalıyoruz. Dünya Engelliler Günü olan 3 Aralık, Otizmle Farkındalık Günü olan 2 Nisan, Dünya Emekçi Kadınlar Günü olan 8 Mart gibi toplumu kucaklayan günlerde bizler de ekip olarak faaliyetler göstermekteyiz.

Doğa ekibi olarak;Bölgemiz ve ülkemizde bulunan tarihi ve doğal alanları ziyaret ediyor, buralarda çöp toplayıp kampçılık faaliyetleri yürütüyoruz. Kar amacı olmayan bu etkinlikleri çocuklar ile birlikte yapıyor, onlara doğa ve hayvan sevgisini aşılamaya çalışıyoruz.

 

“BİSİKLET KONUSUNDA HALEN EKSİKLERİ OLAN BİR ŞEHİRİZ”

Mücadele Haber: Diyarbakır’ı bisiklet konusunda nasıl görüyorsunuz?

İhsan Duruk:Bisiklet konusunda halen eksikleri olan bir şehiriz. Eksik bisiklet yolları ve var olan bisiklet yolunda yayaların yürümesi veya arabaların park edilmesi, trafikte araç sürücülerinin bisikletlilerin üstüne araba sürmeleri, korno çalıp onları taciz etmeleri temel problemlerin başında gelmektedir.İlgili kurum tarafından bisiklet kiralama noktalarının olmaması da bisikletin topluma inmesi konusunu ciddi şekilde sabote etmektedir. Bu bisiklet noktaları olursa eğer, daha çok birey bu konuda bilinçlenecek ve bisiklet kullanımı ile birlikte şehirde ciddi bir sağlık devrimi olacağı inancındayız.

 

“DİYARBAKIR’DA BİR BİSİKLET FESTİVALİNİN OLMASI, ŞEHRİ DÜNYAYA TANITACAKTIR”

Mücadele Haber: Diyarbakır’da yapmak istediğiniz bir proje, festival veya şehrin tanıtımı konusunda bir çalışmanız var mı?

İhsan Duruk: Her insan ve topluluk gibi bizim ekibimizin de birkaç projesi elbette bulunmaktadır. Bunlardan biri ülkenin bireyleriyle birlikte şehrin en büyük kütüphanesini kurmaktır.Düşünsenize, ülkenin her yerinden gönderilen kitaplarla kurulmuş bir kütüphane. Bu bir hayal değildir, yapılabilecek muhteşem bir şeydir. Yeter ki yetkililer bize yardımcı olup, yer tahsis etsinler. Biz ekip olarak bu yükün altından büyük bir özveri ile kalkacağımıza inanıyoruz.Şehrimizde yapılan kitap fuarı ciddi anlamda eksiktir. Birçok yayın evinin katılmadığı ve katılan yayınevlerinin fahiş fiyatlarla kitap satılması biz kitapseverleri olumsuz etkilemektedir. Diyarbakır’da bir bisiklet festivalinin olması hepimizin bildiği gibi şehri dünyaya tanıtacak ciddi bir ivme olur.

 

“BİZ KOLEKTİF BİR EKİBİZ VE HER MESLEK GRUBUNDAN ARKADAŞLARIMIZ EKİBİMİZDE BULUNMAKTADIR”

Mücadele Haber: Son olarak eklemek istediğiniz?

İhsan Duruk: 2020 yılında yaptığımız bisiklet turumuza iki büyük firma desteklerini sağladılar. Bu da arkadaşlarımızın gittikleri bölgede bu firmaların adını taşıdılar. Şimdi anlaşmaya vardığımız bir dil okulu ile bu yılki Artvin-Kastamonu turumuzda bize sponsor olmak istiyorlar. Bu tür sponsorların artması hem bizler, hem de onlar yararına olacaktır. Biz kolektif bir ekibiz ve her meslek grubundan arkadaşlarımız ekibimizde bulunmaktadırlar. Biz, bir ağacın kökleri gibi her yerde varız. Sosyal medya hesabımızda yaptığımız faaliyetler bulunmaktadır.  Bu konuda halkımızın desteklerini beklemekteyiz.

Editör: TE Bilisim