Fatih SURUÇ

 

Diyarbakır'da kırtasiye işleten Bedrettin Aslan, korona virüs salgınıyla birlikte işlerinde büyük bir düşüş olduğunu ve bu yüzden diğer işletmeler gibi kırtasiyecilerin de kiralarını ödemekte sıkıntı yaşadığını söyledi. Kira konusunda kiracıların kendilerine esnek davranmasını isteyen Aslan, bu süreçte evde zaman geçiren vatandaşlara da önemli tavsiyelerde bulundu. Türkiye’de görülen koronavirüs nedeniyle hemen herkesin vaktinin çoğunu evde geçirmek zorunda kaldığını belirten Aslan, bazıları bu süreci, “ev hapsi” gibi nitelendirirken, bazıları da eksiklerini gidermek, ufkunu genişletmek için verimli bir süreç olarak nitelendirdiğini ifade etti. 
Özellikle de Diyarbakır’ın da aralarında bulunduğu 31 ilde ikinci kez hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının insanlarda her ne kadar panik ve karamsarlık havası oluştursa da, aslında insanların bu süreci kendileri için ayağına gelmiş bir fırsata olarak görmesini isteyen Aslan, öğrenciler için de önerilerde bulundu.

 

“İŞ YAPAMIYORUZ”
Koron virüs nedeni ile yüz yüze eğitime ara verilip uzaktan eğitim modeline geçilirken kırtasiye sektörü de bu süreçten etkilendi. Kırtasiyeci Bedrettin Aslan, “Malum koronavirüsten sonra işlerimizde düşüş oldu. Gelip iş yerimizi açıyoruz ama iş yapamıyoruz. Ucu açık bir süreçtir, ne zamana kadar süreceğini de bilmiyoruz. Allah’ın izniyle de bitmesini bekliyoruz. Okulların kapanması çok ani oldu. Diğer Avrupa ülkelerinde vakların yüksek olması Türkiye’de daha erken önlem almasını sağladı. Sağlık Bakanlığı ilk vakanın ortaya çıkmasından birkaç gün sonra okulları kapattı. Çok ani gelişen bir süreç oldu. Bizler de beklemedeyiz. Gelip gidiyoruz ama iş yapamıyoruz ”dedi.  

 

“KİRAMIZI ÖDEYEMİYORUZ”
Korona sürecinde mülk sahiplerine seslenen Aslan, “En azında mülk sahiplerinin bu süreçte kira konusunda bize esneklik göstermelerini bekliyoruz. Kiramızı ödeyemiyoruz. İş yeri sahipleri en azından bu süreçte uygun bir kira talebinde bulunmalarını bekliyoruz “diye konuştu. 

 

“BOL BOL KİTAP OKUYUN”
Salgın nedeniyle EBA üzerinde eğitim gören öğrencilere de seslenen Aslan,  “Uzaktan eğitim gören öğrencilerimize takviye amaçlı soru bankası kitapları tavsiye ederiz. Gördüğü her konuya ilişkin soru çözmelerini ve ayrıca diğer zamanlarnda  dakitap okumalarını öneriyoruz. Öğrenciler için  bizde her türden kitaplar mevcut. Kırtasiyelerimizde güncel kitaplar, dünya ve batı klasikleri var. Koronavirüsü nedeniyle hemen herkes zamanını evde geçiriyor.  Ebeveyn ve öğrencilerin bu süreçte yapabileceği en iyi ve en verimli şey bol bol kitap okumak olduğunu düşünüyoruz. Herkese kitap okumasını tavsiye ederiz.  Özellikle de EBA üzerinde uzaktan eğitim gören öğrenciler bu süreci fırsata çevirmeli. Bu günleri iyi tüm eksiklerini gidererek değerlendirmeli Diyarbakır’da çok kitapçı var, herkesin alıp okumasını tavsiye ederim””şeklinde konuştu. 

 

EBA NEDİR, TRT EBA TV NEDİR?
Ülkemizde ilk defa koronavirüs vakasının 11 Mart tarihinde görülmesinden sonra bilim kurulu tavsiye kararı doğrultusunda Milli Eğitim Bakanlığı okulları 30 Nisan 2020 tarihine kadar tatil ettiğini ve bu süre içinde öğretmen ve öğrencilerin derslerini EBA platformu veya EBA TV kanalları üzerinden yapacağını açıklamıştı. EBA yani eğitim bilişim ağı Milli Eğitim Bakanlığının hazırladığı ve son dönemde baştan aşağı yenilenen bir uzaktan eğitim platformu. Bunu halihazırda öğretmenler  ve öğrenciler zaten kullanıyorlardı. Öğrenciler bilgisayar ve cep telefonları ile internet üzerinden öğrenci şifrelerini girerek EBA'yı kullanabiliyorlar. Şifresi olmayanların veya ulaşamayanlara da cep telefonlarına biz gönderiyoruz. TRT EBA TV ise virüs tedbirleri dolayısıyla uzaktan eğitim amacıyla açıldı. Sınıflara göre; Milli Eğitim Bakanlığının müfredatını takip eden ders anlatım videoları yayınlayan bir televizyon kanalı. İlkokul, ortaokul ve lise olmak üzere üç farklı kanaldan yayın yapıyor.

Editör: TE Bilisim