Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Diyarbakırlı genç şair Devrim Aktürk’ ile sanat-kültür ve kentin tarihçesi hakkında bir röportaj gerçekleştirdik. Diyarbakırlı gençlerin kültür-sanat alanında yardım alamadığını savunan genç şair Aktürk, Diyarbakır tarihçesinin ansiklopedisini hazırlamaya başladığını söyledi. Geçen yıl çıkardığıHivru isimli şiir kitabıyla büyük beğeni toplayan Aktürk, şimdiye kadar 250 sayfa hazırladığı yazıyı 7 bin sayfalık tasarım yapıp önce tez olarak daha sonra da kitap olarak yayınlayacak.

 

“KAYNAK KİTAP EKSİKLİĞİ VAR”

Diyarbakır’ı objektif bir şeklide ansiklopedisini tasarlamaya çalışan Aktürk, “Diyarbakır Tarihçesi’nin Ansiklopedisini için 30’dan fazla kitap okudum halende okumaya çalışıyorum. ihsan ışık Ansiklopedisi ve Şevket Beysanoğlu’nun eserlerine kadar okumaya çalışıyorum. Ancak yine de de kaynak kitap eksikliği var. Olan kitaplarda pahalı olduğundan çalışmam da aksaklık yaşıyorum”diye konuştu.

 

 

“4 YILLIK BİR ÇALIŞMAM SONUCU İLK KİTABIMI ÇIKARTTIM”

Hivru şiir kitabından bahseden Aktürk, “4 yıllık bir çalışmam sonucu ilk kitabımı çıkarttım. Okumuş olduğum belli yazar ve şairler var. Onlardan küçük alıntılar da yaptım. İzlediğim filmlerden de bana manası olan konulara da değindim. Ayrıca Diyarbakır ve 81 ilimize de değinerek 81 sayfayla ilk baskımı yaptım. Maliyeti beni zorladı ama biz Diyarbakır’ın evlatlar olarak şehrimize düzgün bir çalışma yaparak gençlerimizin daha çok edebiyat ve sinemaya yönelmesini de amaç edinerek yayınladım. “şeklinde konuştu.

 

“BENİM İÇİN ELEŞTİRİ NİMETTİR”

Kitaptan sonra çok eleştiri aldığını söyleyen Aktürk, “Çok eleştiri aldım. Zaten özeleştiriyi de severim. Daha sonra Nazım Hikmet, Necip Fazıl Kısakürek gibi yazarların şiirlerini okuyunca baktım ki kendimi çok geliştirmeliyim. Bu konuda zaten sert eleştiriler oldu. Şiirlerimin amatörce olduğunu söyleyen yazarlarda vardı. Benim için eleştiri nimettir. Her yapılan eleştiriyi altını çizerek ileriki çalışmalarımda daha dikkatli olmaya çalışıyorum. Ayrıca Roman çalışmalarım da var. Roman için daha çok zamana ihtiyacım var. Ayrıca tarafsız olarak Güneydoğu konularını ele alan yazılarla roman yazmayı düşünüyorum.”diye ekledi.

 

“HEMEN BASKIYA ÇIKSIN DA ÜNLÜ OLAYIM DEMESİNLER”

Kitap çıkartmak isteyen gençlere de tavsiyeler de bulunan Aktürk, “Kitap yazmak isteyenlere tavsiyem hemen baskıya çıksın da ünlü olayım demesinler. İlk kitaplarda paranız çok gidebilir hatta hiç kazanç elde edemeyebilirsiniz. Ayrıca Ünlü olmak için kitap basmak gerekmiyor. Artık internet çağındayız ve e-dergiler var. Oralarda yazabilirler. En önemli tavsiyem de Diyarbakır’ımızı öne çıkartacak şehrimize hizmet etmeleridir. Her geçen gün Tarihi Sur ilçemiz yakılıyor, tarihi bazalt taşları çalınıyor. ilk önceliğimiz kendi şehrimiz ve ülkemiz olmalıdır.”dedi.   

Editör: TE Bilisim