Fatih SURUÇ- ÖZEL HABER

MÜCADELE HABER- Kum sanatının genç bir sanat olduğunu kaydeden Azerbaycanlı sanatçı, ““Kuma su katarsan çamur, sevgi katarsan sanat olur. Türkiye’de bile bu sanat tam olarak kabul edilmiş değil. Herkesin kendi evinde yapabileceği bir sanat dalı değildir. Diyarbakır’da kum sanatının bir oluşumu yok, yapan sadece ben varım. Benim çevremde destek verip öğrettiğim birkaç öğrencim var. Türkiye’nin genelinde de yok ama kum sanatı hocaları toplum arasında çoğaltmak için kendileri eğitimler veriyorlar” dedi.

 

 

Kum sanatını ticari bir iş olarak görmediğini belirten Azerbaycanlı Ahmadov, “Kumdan yaptığım bazı sanat eserlerini sosyal medyadan canlı yayınladım. O yayını gün geçtikçe 46 bin kişi izledi. Sonrasında takipçi sayım 2-3’ekatlandı. Amacım insanları sanata ulaştırmaktır. Diyarbakır’da sanat olsun, sosyal olsun ve toplumsal olarak insanlara ulaşmak isteyip çok güzel faaliyet yürüten arkadaşlarımız var. Amacımız bunlarla beraber ortak çalışmalar yapmaktır. Ortak bir yerde buluşup insanlara hizmet edelim.

 

Kum sanatının dünyada İsrail ve Ukrayna’da popüler olduğuna dikkat çeken Azerbaycanlı sanatçı Ahmadov, kum sanatı hakkında kendisine yönelttiğimiz soruları şöyle yanıtladı:

 

 

1) Kısaca kedinizden bahseder misiniz?

Novruz Ahmadov: Azerbaycan doğumluyum. 2015 yılında Diyarbakır’a Hukuk Fakültesini okumak için geldim. Başta kum sanatı olmak üzere birçok sanat dalı üzerinde kendimizi geliştirmeye çalıştık. Kaligrafi, ebru sanatı, genelensel sanatlar, kitap süsleme, mandala, duvar boyama ve duvar sanatıyla da ilgileniyorum.

 

“KUM SANATI HAKKINDA HİÇ BİLGİM YOKTU”

2) Kum Sanatı’yla ilgilenmek sizde nasıl başladı?

Novruz Ahmadov: Türkiye’ye geldiğimde tablolar yapıyordum ama kum sanatı hakkında hiç bilgim yoktu. Çöpe hassasiyetim vardı, çöpte bir cam buldum. Camı sanata dönüştüreyim derken çimentoyla cam üstünde görsel şov yapmakla başladım. Çizimlerimi yaparken birilerinde bakmasını istedim. Öğrenci evinde kalıyorum ve iki arkadaşım var. Arkadaşlarım bana kendini mahvetme derlerdi. Çimento gerçektende ellerimi yıpratırdı. Sonra araştırma yaptım ve böyle bir sanatın olduğunu öğrendim. Alttan ışık vererek kumla sanat yapılıyordu. Bende taklit ederek aynısını yapmaya başladım.

 

 

“ÖNCELERİ 3 KİŞİ SONRA 10, 300 VE SONRA O YAYINI 46 BİN KİŞİ İZLEDİ”

Sosyal medyanın birinde canlı yayın açtım. Önceleri 3 kişi sonra 10, 300 ve sonra o yayını 46 bin kişi izledi. İlk başlarda amatörce yapıyordum ve kum masam bile yoktu. Sonra Erzurum’a bir gösteriye gittim. Gösteride kum sanatının ne kadar değerli ve insanların ne kadar ilgi duyduğunu gördüm. Sonrasında takipçi sayım 2-3’ekatlandı. Sonrasında daha fazla emek sarf etmeye başladım. Daha sonra kendi malzemelerimi yapmaya başladım. Diyarbakır’da kum masası veya malzemesi yoktu. Zaten Diyarbakır’da kum sanatı yapan da yoktur.  Türkiye’de ise 6-7 kişi var. İstanbul, Ankara, İzmir ve Malatya’da yapan birisi var. Masayı mobilyacı da yaptırdım. Kumu Türkiye’de bulmak bile zor. İlk başlarda akvaryumlar için kullanılan kumu ezip yapıyordum.

 

“KUM SANATI GENÇ BİR SANATTIR”

3) Diyarbakır’da kum sanatının bir oluşumu var mı?

Novruz Ahmadov: Kum sanatı genç bir sanattır. Türkiye’de bile bu sanatı tam olarak kabul etmiş değil. Herkesin kendi evinde yapabileceği bir sanat dalı değildir. Diyarbakır’da kum sanatının bir oluşumu yok, yapan sadece ben varım. Benim çevremde destek verip öğrettiğim birkaç öğrencim var. Türkiye’nin genelinde de yok ama kum sanatı hocaları toplum arasında çoğaltmak için kendileri eğitimler veriyorlar.

 

“İSRAİL VE UKRAYNA’DA POPÜLER”

4) Kum sanatının Dünya’da popülerliği olan yer var mı?

Novruz Ahmadov: Dünyada popülerliği kazanmış iki yer var. Biri İsrail ikincisi ise Ukrayna’dır.  İsrailli kadın sanatçı İlana Yahav, kum sanatını hem çok hızlı ve pratik bir şeklide hikâyeye dönüştürmesi baya bir ilgi topluyor. İkincisi de Ukraynalı kadın sanatçı Ksenya Simnova, genelde tüm yetenek yarışmalarında katılarak kendini tanıttı. Türkiye’de kendisini öyle tanıyor. Görsel sanatı daha çok ortaya koyduğu için Ukrayna’da gelenek haline geldi.

 

 

“TÜRKİYE’DE 70 İLE GİTTİM, YURT DIŞINDA İSE İKİ YERDE GÖSTERİ YAPTIM”

5) Şimdiye kadar nerelerde gösteri yaptın?

Novruz Ahmadov: İlk başlarda gösteriye giderken korkuyordum. Nasıl yapacağımı bilemiyordum. İlk gösterim Gaziantep’te oldu sonra Erzurum gittim. Ondan sonra bizi görenler davet etti. Sosyal medya’dan da çok davet aldım. Sonrasında her ilden davet aldım. Şuana kadar kum masamla birlikte Türkiye’de 70 ile gittim, yurt dışında ise iki yerde gösteri yaptım. Biri Azerbaycan diğeri ise Ukrayna’ya gittim. Örneğin Ramazan ayında en az 7 şehre gidiyorum. Sahneye çıktığımda bana 10-15 dakika veriyorlar. Tabi bunun hazırlığı 2 gün sürüyor. Ekonomik olarak da bana çok katkısı oldu. 5 yıldır kum sanatı yapıyorum ve öğrenci olduğum için geçinebiliyorum. Gösteri başına masrafları da hesaba katarsak bin 200 TL’den 4 bin TL’ye kadar bir fiyat aralığı var.

 

“KUMA SU KATARSAN ÇAMUR, SEVGİ KATARSAN SANAT OLUR”

Sloganım şuydu, “Kuma su katarsan çamur, sevgi katarsan sanat olur” hatta kum masamın önüne de yazmıştım. Ben sevgi katıyorum emek veriyorum. İnsanlar beni izleyemeye bazen bin kişi bazen 400 veya 1 kişi dahi olsa beni izlemeye gelmişse benimde mahcup olmayıp güzel bir şey sunmam lazım. Gelecekte ise gerçekten Türkiye’de destek verilirse kum sanatı çok güzel yerlere gidecektir.

 

 

“KENDİ İMKÂNLARIMLA BİR ATÖLYE AÇTIM”

6) Son olarak eklemek istediğiniz?

Novruz Ahmadov: Gösterime gelen insanlar özellikle Diyarbakır’dan ilgilenenlerin olduğunu görüyorum. Bana tabi soruyorlar nasıl yapabileceklerini. Ben daha önce kendi imkânlarımla bir atölye açtım. Ücretsiz öğrenci kabul ettim.  Tabi bizim imkânlarımız bir halk eğitim imkânları kadar değildi. Kirasını kendim ödüyordum, bir sürü de masa yaptım. Atölye maddi olarak bizi zorladığı için kapatmak zorunda kaldık. Biz istiyoruz ki herkes kum sanatını öğrensin ama bu konuda destek olmuyor.

 

“KUM MASASI İÇİN BANA ULAŞANLARA ÜCRETSİZ KENDİM YAPIYORUM”

Kum masasını gidip de bir yerden alamazsını ama sosyal medyadan bana ulaşanlara ücretsiz kendim yapıyorum. Benim için bu ticaret değildir, insanları sanata ulaştırma amacıdır. Diyarbakır’da sanat olsun sosyal olsun ve toplumsal olarak insanlara ulaşmak isteyip çok güzel faaliyet yürüten arkadaşlarımız var. Amacımız bunlarla beraber ortak çalışmalar yapalım. Ortak bir yerde buluşup insanlara hizmet edelim.

Editör: TE Bilisim