Devrim AKTÜRK

MÜCADELE HABER- Diyarbakır’da henüz çocukken yaşadığı mahallede sokak hayvanlarına zarar verildiğini, hayvanseverlik kimliğinin de bu olaylarda oluştuğunu, bundan ötürü de küçükken sokakta gördüğü her kediyi eve getirdiğini, şu anda özel bir okulda edebiyat öğretmenliği yaptığını ve öğrencileriyle beraber başlatmış olduğu "Kumbaramda Mama Var Projesi" ile birçok hayvanın mama ihtiyacını karşıladığını söyleyen Defne Azarkan, “Hem bu projeyle sosyal sorumluluk gibi çalışmalarda yer almak, hem de yaptığımız bu çalışmayla sokak hayvanlarına katkıda bulunmak istedik. Böylelikle öğrencilerime en zor zamanlar da bile güzel şeylerin ortaya konulabileceğini öğretmiş olmanın mutluluğunu yaşıyorum.” şeklinde konuştu.Bir öğretmen olarak hayvan sevgisini öğrencilerine dokundurtmak istediğini aktaran Azarkan, “Pandemi sürecinde tüm dünya doğa ve doğaya bağımlı olan canlılar Kovid-19 virüsüne karşı yaşam mücadelesi veriyor. Bu süreçte en fazla olumsuzluğu yaşayan gruplar ise, eğitim sektörü ve çocuklar oldu. Benpandemi sürecinin başından itibaren öğrencilerimin psikolojik olarak en az şekilde etkilenmesi için çaba sarf ediyorum. Ayrıca hayvanların benim nebzimde çok önemli kıymet arz eden durumları bulunmaktadır. Bundan dolayı da biz bu evrende yaşadığımız sürece, doğanın en masum canlıları da bizimle beraber yaşayacaklar ve onların bize her zaman ihtiyaçları olacaktır. Ben de bir hayvansever olarak, böylesi gerekli projelerde yer almak istiyorum.” diye ekledi. İşte, röportajımızda dikkat çeken başlıklar.

 

 

Mücadele Haber: Kendinizden kısaca bahseder misiniz?

Defne Azarkan: Ben edebiyat öğretmeniyim. Aynı zamanda hayvanlara karşı duyarlı olan, onlar için projeler üreten, kendi imkanlarım doğrultusunda her ihtiyaçlarını gidermeye çalışan ve bundan da büyük mutluluk duyan bir hayvanseverim.

 

“ÇOCUKKEN YAŞADIĞIM MAHALLEDE SOKAK HAYVANLARINA ZARAR VERİLİYORDU”

Mücadele Haber: Hayvanseverlik kişiliğinizden bahseder misiniz?

Defne Azarkan:Çocukken yaşadığım mahallede sokak hayvanlarına zarar veriliyordu. Bu üzücü olaylara daha o zamanlarda çok duyarlıydım. Bu nedenle küçükken sokakta gördüğüm her kediyi eve getiriyordum. Annem her defasında ‘’bir daha getirme!’’ dese de, ben her yolu deneyip bir şekilde bu yavruları besleyip yine sokağa bırakırdım. Hala elimden geldiği kadarıyla üstüme düşen sorumluluğu yerine getirmeye çalışıyorum.

 

 

“PANDEMİDE SOKAKTAKİ PATİLİ DOSTLARIMIZIN AÇ OLDUKLARINI UNUTTUK

Mücadele Haber: "Kumbaramda Mama Var Projesi"ne değinebilir misiniz?

Defne Azarkan:Pandemi sürecinde tüm dünya, doğa ve doğaya bağımlı olan canlılar Kovid-19 virüsüne karşı yaşam mücadelesi veriyor. Bu süreçte en fazla olumsuzluğu yaşayan gruplar ise, eğitim sektörü ve çocuklar oldu. Benpandemi sürecinin başından itibaren öğrencilerimin psikolojik olarak en az şekilde etkilenmesi için çaba sarf ediyorum.Bu projeyle sosyal sorumluluk çalışmalarında yer almalarını, hem de yaptığımız bu çalışmayla sokak hayvanlarına katkıda bulunduk. Böylelikle öğrencilerime en zor zamanlar da bile güzel şeylerin ortaya konulabileceğini öğretmiş olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Salgından önce Dicle Üniversitesi açıkken, kampüsün yemekhanesinden çıkan yemeklerle sokak hayvanları az da olsa besleniyorlardı. Fakat pandemininde etkisiyle, evlerimize kapandığımız bu dönemlerde sokaktaki patili dostlarımızı aç olduklarını unuttuk.Çocuklarıma sokak hayvanlarına karşı olan sorumluluklarımızı her seferinde dile getiriyordum. Fakat artık patili dostlarımız için üzülmek dışında bir şey yapmamız gerekiyordu.Tabi bir de modern hayat içinde,özellikle pandemi döneminde çocuğun dış dünya ve özellikle doğal yaşam, hayvanlarla olan ilişkisinin kısıtlandığınıdüşünüyorum. Bu nedenle yaptığımız bu projeyle, öğrencilerim hayvanlarla ve doğayla temas kurmuş oldular. Ayrıca sokakta yaşayan hayvan dostlarımızın karnı doymuş oldu.

 

“MAMALARI ŞEHRİN FARKLI NOKTALARINDA ÖĞRENCİLERİM VE HAYVANSEVERLERLE DAĞITIYORUZ”

Mücadele Haber: Bu projeye nasıl başladınız?

Defne Azarkan: Bu projeyi, iş insanı ve ayrıca iş verenim Sayın İsmail Öner Bey’in desteğiyle gerçekleştirdik. Ayrıca HAYTAP Dernek Başkanı Sevgi Ekmekçiler Hanımefendi’nin de iş birliğiyle yola çıktık. Ben online eğitim sürecinde öğrencilerimin okul harçlıklarını bir kumbarada biriktirmelerini isteyerek, biriken bu harçlıklarla sokak hayvanları için bir sosyal sorumluluk projesi yapmaya karar verdiğimizi söyledim. Alınan mamaları şehrin farklı noktalarında öğrencilerim ve hayvanseverler aracılığıyla dağıtıyoruz. Bunun yanında çalıştığım okul yönetiminin de katkısıyla, bir senedir yemekhanemizden çıkan fazla yemekleri bağışlamaya başladık.

 

“ONLARIN BİZE HER ZAMAN İHTİYAÇLARI OLACAKTIR”

Mücadele Haber: Bir hayvansever olarak ileriki tarihlerde ne tür çalışmalarda yer alacaksınız?

Defne Azarkan:Biz bu evrende yaşadığımız sürece doğanın en masum canlıları da bizimle beraber yaşayacaklar ve onların bize her zaman ihtiyaçları olacaktır. Farklı çalışmalar yapmayı elbette ki düşünüyorum, hayvansever dostlarımızla düşünüyoruz. Keza ben de bir hayvansever olarak böylesi gerekli projelerde yer almak istediğimi, elimden gelen her türlü desteği hem hayvanlarımıza, hem de hayvansever dostlarıma sunacağımı, böylesi önemli bir hususta güzel zamanlar geçirmek, doğada yaşayan canlılarımıza elimden geldiğince maddi ve manevi desteklerimi sunmaya devam edeceğimi aktarmak isterim.

 

“HAYVAN SEVGİSİNİ ONLARA DOKUNARAK HİSSEDEBİLİRİZ”

Mücadele Haber: Son olarak ne eklemek istersiniz?

Defne Azarkan: Bir öğretmen olarak hayvan sevgisini onlara dokunarak hissedebiliriz. Onlara karşı sorumluluklarımızı söylemlerimizle değil, onlara temas ederek yerine getirebiliriz. Sınıfta vurguladığım hayvan sevgisini çocuklarıma yaşayarak öğrenmeyle, öğretmenliğin mutluluğunu yaşıyorum.

 

 

 

.

Editör: TE Bilisim