Devrim AKTÜRK

MÜCADELE HABER- Diyarbakır’ın merkez Sur İlçesi’nde bulunan tarihi Hazreti Süleyman Cami’sinde hem öğrenciler, hem de veliler her sene olduğu gibi bu sene de YKS öncesi sınavın başarılı bir şekilde sonuçlanması için dualar ettiler. YKS'nin ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi'nde (TYT) yaklaşık 2 milyon 600 bin aday ter dökecek. YKS sınavı öncesi tüm hazırlıklarını tamamlayan öğrenciler ve onlar için camiye gelen veliler, evlatları için her şeyin hayırlı olmasını dilediler.

 

 

YKS'NİN İLK OTURUMU YARIN 

Öte yandan 2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sınavı, Temel Yeterlilik Test (TYT), Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) olmak üzere üç oturumda tamamlanacak. TYT sınavı yarın, AYT ve YDT sınavı da pazar günü gerçekleşecek. 2 milyon 600 bin adayı sınava girecek. ÖSYM, YKS'de uygulanacak kuralları açıkladı. Adaylardan 1 saat 15 dakika önce salonda olmaları istendi. Ayrıca adayların sıralarına oturduktan sonra sınav süresince maskelerini çıkarabilecekleri belirtildi. TYT yarın saat 10.15'de uygulanacak. AYT  pazar günü  saat 10.15'de, YDT ise saat 15.45'de uygulanacak.

 

HES KODU ZORUNLU

2021-YKS için HES Kodu zorunlu. Adaylar HES Kodu bilgisini e-Devlet üzerinden, Hayat Eve Sığar uygulamasından ya da SMS yoluyla aldıktan sonra sınava girmeden önce hazır bulunduracaklar. ÖSYM Başkanı Aygün, sınavda Covid-19 salgınına karşı alınacak önlemleri şöyle anlattı:

"Covid-19 salgınına karşı sınav öncesi alınan tedbirler kapsamında, sınav binalarının detaylı temizliği yapılacak ve sınav binaları dezenfekte edilecek. Ayrıca, adaylara sınav binası girişlerinde görevliler tarafından maske ve dezenfektan dağıtılacak. İsteyen adaylar, dezenfektanlarını yanlarında getirebilecek. Sınav görevlilerine de maske ve dezenfektanla birlikte eldiven dağıtılacak. Adaylar ve görevliler, kendi maske ve/veya siperlikleri ile de sınava gelebilecek"

 

YKS GENELGESİ

İçişleri Bakanlığı YKS'ye girecek öğrenciler ve yakınları için genelge yayınladı. Genelgeye göre, yarın sınav görevlileri ve sınava girecek adaylar ile beraberindekiler 05.00-19.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek. Şehirlerarası seyahatleri için seyahat izin belgesi aranmayacak, aday giriş belgesini ibraz etmeleri yeterli olacak. Sınava girecek adayların acil işleri için nüfus müdürlükleri açık olacak. Pazar günü kırtasiyeler ve fotoğrafçılar da 07.00 18.00 saatleri arasında açılabilecek.

 

 SONUÇLAR NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Hafta sonu yapılacak üniversiteye geçiş sınavının 4 Ağustos'ta açıklanması bekleniyor.

 

UZMANLAR YKS ÖNCESİ TAVSİYELERDE BULUNDU

Sınav sabahı farklı kahvaltı yapmayın diyen uzmanlar rahat kıyafet seçimi önerisinde bulundu.  Öte yandan uzmanlara göre öğrenciler az uykuyla bile sınava girse, performans açısından farklılık göstermiyor. Bu bilgi sınava uykusuz gidin anlamını taşımıyor. Ancak adayları rahatlatacak bir araştırma olabilir. Sınav anındaki sıkıntılar için de derin nefes öneriliyor.

Editör: TE Bilisim