Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Sur ilçesinde 7 bin yıllık olduğu tahmin edilen ve Çin Seddi'nden sonra dünyada uzunluğu ile ikinci sırada yer alan Diyarbakır surlarının en büyük ve gözde yapılarından olan Keçi Burcu, Bayramdan sonra ziyarete açılacağı bildirildi.

 

VATANDAŞ DÖRT GÖZLE BEKLİYOR

Keçi Burcu’nun yeniden ziyarete açılmasını dört gözle beklediklerini ifade eden Diyarbakır halkı ise, “Keçi Burcu tarihi bir burçtur. Sur olaylarından önce turistler buraya akın ederdi. Bu da hem turizmi canlandırıyordu hem de iş yapan esnafı sevindiriyordu. Sur olaylarından sonra burası girişlere kapatılıp, burada polis uygulama noktası kuruldu. Sur olayları sonrasında izin alınarak ziyaret edilen Keçi Burcu’nun bayramdan sonra yeniden açılacağına çok sevindik. Şu anda polis uygulama noktası kaldırılıp burada çevre düzenleme çalışması yapılıyor. Buradaki çalışmaların sona ermesiyle ilçemiz yeniden eski günlerine kavuşacak inşallah. Keçi Burcu gibi diğer tarihi mekanlar da turistlerin akınına uğruyor.  Turistlerin kente gelip tarihi mekânları gezmesi kentin turizmi ve ekonomisi için bir kaynaktır” dediler.

2015 yılının Kasım ayında düzenlenen terörle mücadele operasyonlarından bu yana kurulan polis noktası ise kaldırılarak bölgede çevre düzenlemesi yapılıyor. Çalışmaların sona ermesiyle burcun yeniden vatandaşların ziyaretine açılacağı öğrenildi.

 

“KEÇİ BURCU TARİHİ”

Mardin Kapısı’nın doğusunda, yontulmuş kaya kütlesinin üzerinde yer alır. Surlardaki burçların en eski ve en büyüğüdür. Yapım tarihi tam olarak bilinmeyen burcun üzerinde, 1223 yılında Mervanoğlu tarafından onarıldığını belirten bir yazıt yer almaktadır. 11 kemerli bu burcun bir dönem tapınak olarak kullanıldığı sanılmaktadır. Sütun başlıklarında kullanılan formlar Roma Dönemine ait kullanımları hatırlatması devşirme olarak kullanıldığı düşünülebileceği gibi İslam Öncesi Döneme ait bir yapım olması da muhtemeldir. Burç, diğer Dışkale burçlarına göre oldukça sade tutulmuş ve süslemeye büyük oranda yer verilmemiştir. Yer yer sülüs yazı ve kuş figürü karşımıza çıkmaktadır.

Editör: TE Bilisim