Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Diyarbakır merkez ilçelerinde meyan kökü şerbeti satışlarına ramazan ayında artması beklenirken Covıd-19 salgını tedbirleri nedeniyle tam aksine azalma görüldü. “Satış yapamadıklarından yakınan satıcılar, sofraların vazgeçilmezi olan meyan kökü şerbetini vatandaşların gönül rahatlığıyla tüketebilirler dedi.

Kentteki bazı meyan kökü şerbeti satıcıları, “Meyan kökünü çay gibi demliyoruz. Çayı nasıl önce yıkayıp sonra demliyorsak, bunu da aynen öyle yapıyoruz. Ancak çay sıcak su ile meyan kökü soğuk su ile demlenir. Poşet içerisine konularak müşterilere sunuyoruz. Şerbeti 5 liraya satıyoruz” diye konuştular. Kimisi demleyip satarken kimi iş yerlerinde meyan kökünün kilosunu 15 TL’den satışa sunuyorlar” dediler.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Mardin ve Adıyaman'da nehir kenarında yetişen meyan bitkisinden yoğun emekle hazırlanan şerbet, ilkbaharın gelmesiyle tezgâhtaki yerini alıyor.

 

“PATENTİ ŞANLIURFA’DA”

Şanlıurfa’da Ramazanda Meyan Kökü Şerbeti (biyanbalı)  rağbet görsede yaz aylarının vazgeçilmez içeceğidir. Meyan şerbeti hem dükkânlarda özel makinelerde hazırlanarak satılırken, aynı zaman da gelenek olarak sırtlarında şerbet taşıyıcılar da çarşı merkezlerde satışını yapmaktadır.

‘Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanlığı, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası'nin 02.05.2013 tarihindeki (Başvuru No C2013/061) Meyan Kökü Şerbeti (biyanbalı) marka tescili ve coğrafi işaret başvurusunu onaylamıştır. Buna göre, Coğrafi işaretin türü mahreç, coğrafi işaretin adı Urfa Meyan Şerbeti(Biyanbalı), coğrafi Sınır da Şanlıurfa coğrafi Sınır İçerisinde Gerçekleşmesi Gereken Ürün olarak tanımlanmıştır.’

 

MEYAN KÖKÜNÜN FAYDASI

Bronşit ve akciğer hastalıklarına faydalı olan şerbet, mantar ve kaşıntılarda merhem oluyor, bağışıklığı güçlendiriyor, virüslere karşı antikor gibi davranıyor, kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna yardımcı oluyor ve beynin yaşlanmasına engel olmak için savaşıyor. Fazla tüketilirse eklemlerde ve yüzde ödem oluşturabilir, yüksek tansiyona sebep olabilir ve vücutta potasyum kaybına yol açabilir. Bu yüzden bu bitkinin fazla tüketilmesi zararlıdır. Ayrıca vücutta sıvı birikmesine ve böbrek rahatsızlığına yol açabilir.

Editör: TE Bilisim