Orhan YALÇIN

MÜCADELE HABER- Tüm dünyayı etkisi altına lan ve şimdiye kadar milyonlarca insanın yaşamını kaybetmesine nende olan koronavirüs salgınına karşı mücadele ve aşı çalışmaları devam ederken,  koronavirüs salgının ülkemizde görüldüğü 2020 yılının mart ayından bu yana koronadan hayatını kaybedenlerin sayısı günbegün artıyor. Şimdiye kadar koronadan ölüm sayısı 20 bini geçerken,  geçen yılın ortalarında koronaya karşı kelle paçanın çok iyi geldiğini savunan Prof. Dr. Canan Karatay'ın açıklaması sakatatlara olan ilgiyi artırdı.  “Koronavirüsten korunmak için mutlaka kelle paça tüketin” diyen Prof. Dr. Canan Karatay'ın açıklamasından sonra ülke genelinde olduğu gibi Diyarbakır’da da sakatat (kelle paça) tüketimi gün geçtikçe  artıyor. 

 

KELLE PAÇAYA RAĞBET ARTTI

Diyarbakır Yenişehir ilçesindeki Eski Hal’de bulunan ve halk arasında  ‘Salahane’ olarak tabir edilen  et ve sakatat satış yerlerinde  geçen yıldan beri yoğunluk yaşanıyor.  25 yıldır sakatat satcısı olduğunu belirten Abdullah Er,  Prof. Dr. Canan Karatay'ın açıklamasından sonra sakatat satışlarında ciddi şekilde artış yaşandığını söyledi.  Sakatat takımının 50 ile 60 TL arasında olduğunu belirten Er, “ Canan Karatay hocamız, ‘koronavirüsten korunmak için  kelle paça tüketin’ diyor. Gerçketen de doğru söylemiştir.  Kelle paça vücut direncini ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Hocamızın bu açıklamasından sonra vatandaşların sakatatlara olan ilgisi arttı ve halen de devam ediyor. Allah’a şükür işlerimiz çok iyi. Satışlarımız da çok iyi. Bu yoğunluğu görüyorsunuz. Vatandaş sakatatlara yoğun ilgi gösteriyor. Sakatatlarımız takım halinde fiyatı 50 ile 60 TL arasında değişiyor.” dedi.

 

“KORONAYA KARŞI KELLE PAÇA ADETA BİR İLAÇTIR”

Kelle paçanın içerisinde protein, vitamin ve mineraller bulunduğunu kaydeden Er,  “Özellikle de kelle paça çorbası vatandaşların vazgeçilmezidir. Çünkü bu çordba bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Vatandaşları, sağlıklı ve koronya yakalanmamaları için kelle paça tüketmelerini tavsiye ediyoruz. Bizler burada hijyene oldukça önem veriyoruz. Bütün sakatat ve et ürünlerimiz hijyeniktir.  Vatandaşlar gönül rahatlığıyla alıp tüketebilirler. Koronaya karşı kelle paça adeta bir ilaçtır. Çünkü hem bağışıklığı güçlendiriyor hem de hem de kış mevsiminde tok tutup vücut direncini arttırıyor.” dedi.

 

“HERKESİ KELLE PAÇA TÜKETMEYE DAVET EDİYORUM” 

Sakatat satıcısı  Eşeref Temiz ise, 30 yıldan fazladır bu işi yaptığını söyledi. Sakatatlara olan rağbetin kndilerini sevindirdiğini dile getiren Temiz, “Vatandaşların sakatatlara ilgisi yoğun. Bu da bizi sevindiriyor.İşlerimiz normal. Malum dünyaya musalat olan bu ölümcül koronavirüs salgını nedeniyle  herkes tedirgin ve panik halinde. Vatandaşlar koronaya yakalanmamak için özellikle de doğal besinler tüketiyor. Hem koronaya karşı hem de bu kış mevsiminde kelle paça tüketimi insanı dinç tutuyor. Kelle paça ve diğer sakatatlar bağışıklık sistemini oldukça güçlendiriyor. Herkesi kelle paça tüketmeye davet ediyorum.” dedi. 

Editör: TE Bilisim